FONTOS


 

Káprázatos tehetségnek tartja Gyurta Dánielt
Güttler megköveti Szludnovot

- Mit szól Bodor Richárd universiadés produkciójához? Száz mellen egy perc három másodpercen belül az utóbbi tíz évben csak Rózsa Norbert és ön tudott.

- Nem rossz, 1:02.44, az már idő - mondja a júliusi, fukuokai világbajnokságon a vegyes váltóval vb-ötödik, immár harminchárom éves mellúszó, Güttler Károly.

- Elképzelhetőnek tartja, hogy idővel Bodor kiszorítja a válogatottból?

- Ügyes fiú, de nekem más a favoritom. Elmentem Egerbe, megnézni a serdülőbajnokságot. Pont a fiú száz mell döntőjére toppantam be.

- És mit látott?

- Egy káprázatos tizenkét éves tehetséget, Gyurta Dánielt.

- Nem lehet azt mondani, hogy fukarkodik a jelzőkkel...

- Tényleg fantasztikus az a gyerek. Technikailag kiváló, és ami azért meglepett, hihetetlen dinamikusan úszik. Látszik rajta, hogy nem ijed meg semmitől, és nem mellesleg, már most jobbat tud, mint a tizenöt évesek. Kétszáz mellen kettő perc tizenkilenc másodperc a legjobbja, mi ez, ha nem bizonyság arra, hogy nagy lehetőség előtt áll.

- Ön mennyit tudott tizenkét évesen?

- Úgy kettő perc negyvenötöt. Amúgy olvastam a Gyurtával készült interjút a Swimming Worldben, a világ leghíresebb úszó-szaklapjában. Azt nyilatkozta, érez magában annyi erőt, hogy az athéni olimpián, tizenöt évesen, világcsúccsal legyen első. Amíg nem láttam, kételkedtem a szavaiban, de most, hogy megnéztem, kezdek hinni neki.

- Néhány év, és az isten sem ment meg minket egy Güttler-Gyurta párharctól?

- Én is gondoltam már rá.

- Mennyivel idősebb nála?

- Várjon csak, huszonegy év van közöttünk.

- Említette, hogy kezd hinni Gyurtában. Fukuoka előtt az orosz Szludnovnak ellenben nem hitt - a világbajnokság előtt azt mondta, biztosra veszi, Japánban nem úszik egy percen belül az orosz.

- Erre egy percen belül úszott, és nyert. Továbbra sem tenném tűzbe a kezemet érte, de nincs mit tenni, fejet hajtok a teljesítménye előtt. Pont ezért - bár nehezen tudom elképzelni, hogy eljutott hozzá a jóslatom - szinte elsőként gratuláltam neki Fukuokában. Amit lehetett, megtettem.

- Még nem is kérdeztem: meddig úszik még?

- Jövőre még biztosan.

- Csak a vegyes váltóban?

- Még nem tudom. Novemberben kezdem el az edzéseket, tavasszal már látni fogom, mire lehetek képes. Ha jól megy, a berlini Európa-bajnokságon nem csak a váltóban akarok szerepet kapni.

- Gondolom jelenleg pihen.

- Igen, és végre horgászni is eljutottam.

- És milyen eredménnyel zárt?

- A pillangós Gáspár Zsolttal pontyoztunk. Nem ment rosszul, négy-egyre lepofoztam...

Horvát bajnokság, Zágráb

Férfiak. 50 m gyors: 1. Draganja 22.97, 2. Milosevic 23.38. 50 m hát: 1. Maskovic 26.39. 100 m hát: 1. Kozulj 56.63. 200 m hát: 1. Strahija 2:01.58. 50 m mell: 1. Rogulj 28.70. 50 m pillangó: 1. Milosevic 24.50

SE, Nemzeti Sport 2001.08.31

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001