FONTOS


 

Eltűnt ifjúsági Eb-érmesek nyomában
Az egyik olimpiai bajnok lett, a másik eladó

Kilenc aranyérem. Ennyit nyertek a legutóbbi ifjúsági Európa-bajnokságon a magyar úszók. Tetemes mennyiség. De emlékeznek még Pécsi Anettre? Netán Kiss Juditra? Esetleg Kollár Miklósra?

Ők is ifi Eb érmesek. A koruk alapján még úszhatnának. Nem teszik. Kollár esete a legcifrább. Egymaga hét érmet nyert ifiként. Az olasz Rosolinót is megszorongatta. Rosolino Sydneyben olimpiai bajnok lett. Kollár - a hírek szerint - egy pizzériában dolgozik.

Miért nem úsznak? Miért van az, hogy az ifjúsági Európa-bajnokság érmesei közül később csak kevesek képesek felnőttként is kiugró eredményekre?

Turi György. Húsz éve a Bp. Spartacus edzője. Egerszegi Krisztinát négyéves korától ismeri. Több ezer gyerek fordult meg a keze alatt. Szerinte szó sincs Bermuda-háromszögről. Sokkal inkább törvényszerűségről. Ő is látja, számtalan magyar ifi Eb-érmes a felnőttkorosztályba lépve elbukik. Szerinte nem szakmai okai vannak a lemorzsolódásnak.

"Az egyik fő o, a rossz versenyrendszer. Amíg mondjuk a pólósoknál serdülő, ifjúsági és junior Európa-bajnokságot is rendeznek, az úszóknál - nem is értem miért - csak ifi Eb van. Mindez azt jelenti, hogy az ifjúsági korosztályból kilépve ott áll a versenyző, ahhoz még kevés, hogy a felnőttek között eredményes legyen, így kevesebb sikerélmény éri, ami sok esetben töréshez vezet. Az úszó és a család sem érti, hogyan fordulhat elő, hogy a gyerek ifiként sikeres, utána viszont csak ötödik, csak hatodik a hazai versenyeken. Ahhoz, hogy ezt a helyzetet feldolgozzák, érettségre, biztos szülői háttérre van szükség. Nos, ez az, ami sok esetben nincs meg. A gyerek nem talál motivációt, elkedvetlenedik, és sok esetben befejezi az úszást" - vélekedett a Bp. Spartacus vezetőedzője.

Turi szerint a másik fő gond az iskolarendszerrel van. Amely egyáltalán nem sportbarát. Az ifikorosztályból kilépő versenyző hamar szembesül a valósággal: a középiskola befejezése után semmiféle védettséget nem kap, ha egyetemre megy, kevesebbet tud edzésre járni, ha viszont nem tanul tovább, dolgoznia kell. A Spartacus főedzője szerint külföldön - Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban - minden pont fordítva van. A középiskola alatt kevésbé, az egyetemeken viszont sokkal inkább támogatják a sportolókat. Éppen ezért nálunk is, ha valaki teheti, meg sem áll valamelyik amerikai egyetemig. Ott ugyanis nem megy a sport kárára a képzés. Turi szerint a jövő aggasztó, ugyanis a középiskolákban is egyre kevésbé tolerálják, ha valamelyik tanítvány élsportoló. A legújabb példa: az egyik idei ifjúsági Eb-érmest még a pótvizsgán is megbuktatták, kezdheti újra az első gimnáziumot. Hogy mi volt a bűne? A kémiaórákat általában reggel tartották. Nem érhetett oda az edzésről...

"Amíg a hazai egyetemek - tisztelet a kivételnek - nem vesznek tudomást a sportról, a sportolókról, amíg a nemzetközi úszószövetség nem alakítja át a versenyrendszert, és nem illeszt be mondjuk junior Eb-t és világbajnokságot, addig senki se csodálkozzon azon, hogy sok ifi Eb-érmes nevével később már nem találkozhatunk. Mindamellett az is tény: az igazán kiugró tehetség, a klasszisjelölt a nehéz körülmények ellenére is felszínen marad. Mert attól klasszisjelölt" - folytatta Turi.

A vezetőedző tartja: az utóbbi tíz évben csak két igazán nagy tehetséget vesztett el a sportág. Az ifi szinten Európában is megcsodált Kollár Miklóst és a kivételes tehetségnek tartot Jakab Dórát. Szerinte az ő esetük is speciális, Kollár magánéleti gondok, Jakab pedig gerincsérv miatt fejezete be az úszást (az utóbbi Dél-Afrikában próbálkozik az újrakezdéssel). Ők tehát nem a versenyrendszer és az egyetemi rendszer áldozatai.

Sokan viszont igen. És ez az, amibe nem kellene belenyugodni...

Van Almsick visszatérne

Franziska van Almsick, a németek klasszis úszója arról álmodik, hogy visszatérését követően sikeresebb lesz, mint korábban. A 23 éves versenyző az elmúlt években sokat volt beteg és sérült, ezért több viadalt kihagyott: "Szeretném magamnak bebizonyítani, hogy ismét világra szóló eredményekre vagyok képes. Újra vágyom a csillogásra" - mondta Van Almsick, aki még tizenévesként nyert világbajnokságot, és döntötte meg a 200 méter gyors világcsúcsát. A sztár a november 30-i rostocki német rövid pályás bajnokságon szerepel majd legközelebb, és fő célja, hogy a jövő évi berlini Eb-n aranyérmet nyerjen.

SE, Nemzeti Sport 2001.09.23

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001