FONTOS


 

Eltiltással büntették a magát vétlennek valló sportolót
Savanya Norbertnek pozitív lett a doppingtesztje

Lezárult a Magyar Búvárszövetség fegyelmi tárgyalása, amelyen egyéves eltiltással büntették az egri uszonyos és búvárúszó-világbajnokság sztárját, a sportág legnagyobb hazai alakját, a kilencszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok Savanya Norbertet, aki szeptemberben 1500 méteren világcsúccsal nyert.

Mint a szövetség fotitkára, Rimóczi László elmondta, az A- és B-doppingpróba is pozitív eredményt hozott, a sportember mintájában amfetamint mutattak ki. S noha Savanya orvosi igazolásokkal bizonyította, hogy urológiai problémájára gyógyszereket szed, a szövetség az eltiltás mellett döntött. A Nemzetközi Búvárszövetség elé csak ezután kerül az ügy, így arról, hogy megfosztják-e a bajnokot az egri érmeitol - az 1500 méteres arany mellett 800 méteren és a 4x200-as váltó tagjaként is ezüstérmet szerzett - egyelore nincs hír. Igaz, a sportág szabályzata szerint doppingvétség esetén így járnak el.

- A hivatalos döntést még nem kaptam kézhez a szövetségtol, de természetesen értesültem róla, hogy eltiltanak - mondta Savanya Norbert. - A legfontosabb, hogy nem ismerem el a doppingolás tényét, ezért is kértem a B-próba felnyitását. Az amfetamin ugyanis pont az a szer, amit rögtön ki tudnak mutatni, ennyire pedig, már bocsánat, nem vagyok hülye, hogy tudatosan pont ilyesmivel próbálkozom. Ráadásul az amfentaminnak sok hasznát nemigen vettem volna a medencében.

- Akkor véleménye szerint hogy kerülhetett az öntol vett mintába a tiltott szer?

- Szakértok megerosítették, hogy az a két készítmény, amit a rendkívül súlyos prosztata-betegségemre szedek, tartalmaz amfetamint. Az egyik a Zyrtec-D, a másik pedig egy olyan klinikai készítmény, ami nincs lakossági forgalomban. De ezekrol tudott a szövetség, hiszen jelentettem nekik.

- Nagyon bántják a történtek?

- Fáj, hogy egy ilyen eset árnyékolhatja be a pályafutásomat, hiszen tíz éve meghatározó alakja vagyok a sportágnak. Nem is értem, ki akarhat nekem ilyen rosszat... Elvégre már kimondtam, hogy abbahagyom az élsportot.

- Nem éppen álomszeru búcsú.

- Nem. Viszont igyekszem gyorsan túltenni magam rajta. A környezetemre szerencsére még számíthatok... Magánemberként egyébként már most azt mondhatom, nem érdekel a dolog, hiszen az Európa-bajnokság után új életet kezdtem, másként alakítottam a pályámat. Azt azért mindenképpen szeretném, ha leírná, tíz év sikere egyszeruen nem lehet doppingolás eredménye.

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2001.12.04

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Savanya Norbert
  ÚSZÁS.2001