FONTOS


 

Kevés lehet a rövidpályás csúcsokra szánt úszópénz

Nem volt túl optimista a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), amikor a tekintélyes büdzséből "mindössze" 40 ezer dollárt szánt a rövidpályás Világkupán elért, s általa prognosztizált 10 világcsúcs premizálására: az összesen 9-ből eddig 5 verseny zajlott le, s a 25 m-es medencét kedvelő világsztárok máris túl vannak 7 rekordon!

Tudniillik, ha 10-nél több csúcs születik, akkor a rendelkezésre álló keretet "továbbosztják", vagyis nem jár az eredetileg meghirdetett 4000 dollár egy világrekordért, hanem be kell érniük arányosan kevesebbel a legkiemelkedőbb eredményt elérőknek.

A 7 világcsúcs nem csak financiálisan teremt érdekes helyzetet, hanem jelzi: divat lett a téli versenyzés az úszósportban. Egy évvel korábban összesen 6 világrekord dőlt meg az egész rövidpályás szezonban. Idén pedig messze még az idény vége: április 3-7. között Moszkvában lesz a műfaj világbajnoksága.

A Világkupa január 14-15-én az olaszországi Impériában folytatódik, majd 12 napon belül következik újabb három verseny Párizsban, Stockholmban és Berlinben. A sorozat végén az éllovasok, mind a nőknél, mind a férfiaknál 50, 30, s 20 ezer dollárral lesznek gazdagabbak. Jelenleg a kínaiak mellúszónője, Hszüe Jüan-ló, illetve az ausztrálok villámpillangósa, Geoff Huegill áll az összesítés élén.

[origo] 2001.12.26

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001