FONTOS


 

Debrecen fedett 50 méteres versenymedencéjéért

Az ország második legnagyobb városa, Debrecen lakóinak sok évtizedes vágya, hogy legyen a megyeszékhelynek 50 méteres fedett úszómedencéje. Jelenleg csupán egy májustól szeptemberig üzemelő nyitott versenymedencével rendelkeznek a kis tan- és strand jellegű medencék mellett.

Az építés egyik nagy szorgalmazója dr. Rentka László szemorvos, akiről elmondható, hogy ő is, de ősei is a vizek birodalmában nőtt fel. A család birtokában lévő egyik házasságlevél megemlíti, hogy dédapja, Rentka János 1872-ben fürdőszolgaként tevékenykedett a városban. Nagyapja, Rentka Árpád a századelőn a gőzfürdő bérlője volt, édesapja pedig 1918-ban már a gőzfürdő melletti szolgálati lakásban született.

1925-ben építették a város első versenyzésre is alkalmas nyitott, akkor még hatvan méteres versenymedencéjét, amelyben édesapja már versenyzett, s mint az egyik helyi lap említi, 1928-ban az egyik legeredményesebb úszó volt. Aztán édesapja edző, oktató, a megyei szövetség elnöke volt, s nyugdíjazásáig, 1981-ig a város - mondhatni - első számú "vizesembere" volt.

Az 1957-ben született dr. Rentka László folytatta ezt a hagyományt, tizenhat évig volt versenyző. Később edző, versenyek szervezője. Foglalkozott úszókkal, triatlonistákkal, tömegsportosokkal. Nyílt versenyeket szervezett 1991-től, amelyből négy évvel később kinőtt a város első, mára az ország egyik legnagyobb szenior úszóklubja.

- Ma már negyven versenyzőnk van, s összességében száz-százhúsz tagunk, akik rendszeresen járnak az edzésekre - mondja dr. Rentka László, aki egyben a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke is. - Csak egy nagy fájdalmunk van, hogy a sokéves ígéretek ellenére az ország második legnagyobb városának még mindig nincsen 50 méteres fedett versenymedencéje. Ezért sokszor az is előfordul, hogy a tőlünk húsz kilométerre lévő Hajdúszoboszlóra járunk tréningezni. Sőt, minden évben - mint debreceniek - rendezünk egy nagyszabású versenyt is a hajdúszoboszlói Árpád fürdőben. A hajdúsági klub olyan illusztris tagokkal büszkélkedhet, mint dr. Bitskey István irodalom professzor, akinek édesapjáról, Bitskey Aladárról nevezték el a nemrégiben felavatott egri szuper fedett uszodát. Vagy Krasznai Róbert, aki a szenior világ- és Európa-bajnokságokon már tucatszor felállhatott a dobogóra. Nagyon büszkék a 70 esztendős Dévald Péterre is, aki veseátültetés után is aktívan jár versenyekre, a tavalyi transzprantáltak Európa-bajnokságának háromszoros aranyérmese, a budapesti világjátékok legeredményesebb férfi versenyzője volt, hiszen az úszás mellett a teke sportágban is a legjobbak között végzett.

- Nemcsak szenior versenyeket rendezünk - folytatja dr. Rentka László. - Mindenféle nyílt versenyt meghirdetünk, hogy mind többen járjanak rendszeresen úszni. Így a Víz világnapi versenyre ugyanolyan büszkék vagyunk, mint a tavalyi "Hatvannyolc éves a debreceni fedett uszoda" viadalra vagy DISZ úszószakosztálya által meghirdetett 2000 perces váltóúszásra. Harmadik éve szervezzük a szeniorok évadnyitó versenyét, amelynek a debreceni Újkerti Nevelési-oktatási Központ 25 méteres uszodája ad otthont. Ennek és a májusi hajdúszoboszlói Jeney Tibor emlékversenynek nem titkolt célja, hogy felhívjuk a figyelmet annak szükségességére, épüljön már végre Debrecenben 50 méteres fedett versenymedence. Az újkerti verseny egyébként e hét végén, január 13-án és 14-én kerül megrendezésre. Ez is sok elemében eltér a hagyományos eseményektől, és sok fiatalt, időset megmozgat.

- Szombaton délben indul a program, először a hagyományos versenyszámokkal, azaz egy 50 méteres professzori futammal, majd a szenioroknak 200 méteres távokat rendezünk. Délután öt órától következnek a családi váltók, majd a szenior váltók. 18 órakor kezdődik az 1200 méteres váltóúszás, azaz a 48x25 méteres váltó, amelyben három-öt fős csapatok vesznek részt. Végül körülbelül este hét órakor kezdődik a hatórás váltóúszás, amelyben nyolc csapat indulhat és 1200 méterenként váltják egymást a csapattagok. Ezzel egyébként Hajós Alfréd 1986-os olimpiai győzelmére emlékezünk. Értelemszerűen éjfél után lesz ennek az eredményhirdetése. Aki pedig még bírja erővel, vasárnap részt vehet a 9-12 óra között megtartandó közös edzésünkön.

Vetési Péter, Sporthírek, 2001.01.08

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001