FONTOS


 

Karcsapások a Maty-éren

Volt, aki biciklivel érkezett, volt, aki kerékpárral, volt, aki futva, s azért akadt olyan is, aki a kényelmet választva, gépkocsival jött el az elmúlt szombaton Maty-érre, a Westel-átúszásra. A Dél-Alföld legnagyobb síkvízi úszóversenyét rendezték meg szombat délelőtt a gróf Széchényi evezős- és kajak-kenu pályán.

Már délelőtt kilenc órakor tombolt a hőség, a nevezés leadása után a mozogni vágyók a hűsítő habok között várták a startpisztoly eldördülését. A versenyzők két táv, a 2600 és az 5200 méter közül választhattak. A rajtig közel kétszázan regisztráltatták magukat, s természetesen a rövidebb táv volt a népszerűbb az úszok között, erre száztizennyolcan neveztek.

A startpisztoly délelőtt tizenegy órakor dördült el. A versenyzők egyszerre ugrottak fejest, s kezdték meg a méterek teljesítését. Ismerős arcokat is felfedezhettünk a résztvevők között, a Szegedi Úszó Egylet felnőtt csapata teljes létszámban indult. Kiss Gyula vezetőedző elmondta, hogy ez a jövő héten kezdődő székesfehérvári országos bajnokság előtt remekül illeszkedik a programjukba, hiszen a versenyzőknek a 2600 méter kiváló átmozgatásnak bizonyult. A tréner azt is elárulta, hogy így a sportolóit is könnyebben rávette a hétvégi tréningre, tanítványai egy verseny keretében szívesebben jöttek gyakorolni.

Meghatározó szerepet töltöttek be a SZUE-sok, a szegediek közül hárman is az élen végeztek. A hosszabb távon alakult ki a legnagyobb csata, Sasvári Balázs kis különbséggel diadalmaskodott Várkonyi Csaba előtt. Igaz, ezen a versenyen nem a győzelem játszotta a főszerepet, hanem a mozgás.

Sokan családi programnak iktatták be a Maty-ér átúszását, a szegedi Strack család például négy fővel képviseltette magát. Ott volt a mezőnyben a városi sportigazgató, Szovics Zoltán is, aki édesanyjával (ő volt a legidősebb női résztvevő) közösen úszta le a közel három kilométeres távot. Délután fél kettőre mindenki célba ért, mosolygott minden úszó, hiszen a nagy forróság ellenére jólesett a mozgás, remek kikapcsolódás volt a Maty-ér átúszása.

A díjátadás és tombola sorsolás után úgy búcsúztak egymástól az emberek: "Jövőre újból találkozunk."

A Westel, Maty-éri átúszás végeredménye, 2600 méter, nők: 1. Bullás Alexandra (Szeged). Férfiak: Szentesi Szabolcs (Szeged). 5200 m. nők: Katona Kitti (Szeged). Férfiak: Sasvári Balázs (Szigetvár).

Süli Róbert, Délmagyarország 2002.06.24

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK