FONTOS


 

Kanyó Dénes nem adja fel, az Európa-bajnokságra készül
A rozsda legyőzte a sportolót


Kanyó Dénes szomorú. A Duna-Tisza Muréna Búvárklub versenyzőjének egy váltóbronzérem jutott a patraszi világbajnokságon. A főszámát, a 800 métert technikai okok miatt fel kellett adnia.

Vasárnap este érkezett haza Szegedre, a görögországi búvárúszó világbajnokságról, a Duna-Tisza Muréna Búvárklub versenyzője, Kanyó Dénes. Egy világ dőlt össze benne, a 4x200 méteres váltó tagjaként ugyan szerzett egy bronzérmet, azonban a főszámát, a 800 métert, száz méterrel a cél előtt technikai okok miatt fel kellett adnia.

- Hatalmas pofára esés volt számomra ez a világbajnokság - kezdte a beszélgetést a búvárúszó -, pedig tökéletes állapotban érkeztem a viadalra. A váltóban szerzett bronzérem után teljesen feldobódtam, nagyon vártam a nyolcszázas rajtot. A bemelegítés alatt is jól pörögtem, sőt háromszáz méterig az élen úsztam. Négyszáznál jelentkezett először a probléma. A számba a palackból egyre nehezebben jött a levegő, ekkor már tudtam, hogy a reduktorral lehet a gond. A nyári országos bajnokságon egy gyakorlás alatt egyszer már felmondta a szolgálatot, eldugult, nem kaptam oxigént. Sajnos, annyira elavult a palack, hogy rozsdásodik, s ezek a darabok zárták el a levegő utját. Végig akartam úszni a távot, nem szándékoztam feladni. Hétszázig bírtam, ekkor feljöttem a víz fölé. Akik láttak, biztos azt gondolták: „Na, ez a hülye gyerek nem bírta az iramot!" Lelkileg teljesen összetörtem, pedig úgy érzem, esélyem lett volna a végső győzelemre.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért nem cserélte le a palackot a a szegedi versenyző, ha tisztában volt azzal, hogy nem tökéletes.

- Az egyesületünk nem dúskál anyagiakban, és egy palackcsere százezer forintba kerülne. Erre nem volt lehetőségünk. Saját pénzemből és a szponzoraim, a Rappai csavar és a Hummel jóvoltából így is új uszonyhoz és ruhához jutottam, a klub pedig komoly összeggel finanszírozta az utazásom. Sajnos, a palackra már nem futotta. Amikor feljöttem a víz alól, egyből edzőmre, Gyémánt Imrére és a szüleimre gondoltam, tudtam, hogy ők is nagyon csalódottak lesznek.

A zárónapon 400 méteren vette fel a küzdelmet a szegedi búvárúszó, s új országos csúccsal negyedik lett. Egy másodperccel maradt le a dobogóról.

- Hihetetlen erős lett a mezőny ebben a számban. Erre jó példa, hogy az elmúlt évi Európa-bajnok orosz versenyző mögöttem, azaz az ötödik helyen végzett. Azt már előzetesen tudtam, hogy négyszázon nem sok esélyem lesz, igaz, így utólag belátom: kevésen múlott az éremszerzés. Nem állok le, pedig azt terveztem, hogy befejezem a pályafutásom. Csinálom tovább, jövőre a csehországi Európa-bajnokságon szeretném feledtetni az idei világbajnoki szereplést.

Süli Róbert, Délmagyarország 2002.09.17

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK