FONTOS


 

Kovács Ágnes és Székely Éva a példaképe a spartacusos tehetségnek
Reményi: Budapesten át Berlinbe

Reményi Diána. Még nincs 16 éves, de már most biztos, hogy ott lesz a júliusi, berlini felnőtt (!) Európa-bajnokságon. Ott lesz, hiszen múlt szombaton 200 mellen könnyedén megúszta a szintidőt (2:29.50) a Komjádi uszodában. Kettő perc harminc másodpercen belül ért célba, amire Magyarországon rajta kívül csak a világbajnok Kovács Ágnes képes (ő mondjuk sokkal jobbra is). A Bp. Spartacus fiatalja Berlin előtt amúgy Linzben vendégeskedik majd júniusban, hiszen az ifjúsági Európa-bajnokságon is úszni akar.

- Már beszéltem az edzőmmel, Turi Györggyel, abban maradtunk, hogy a felnőtt Európa-bajnokság lesz a hangsúlyos, az ifi-n munkából úszom majd - mondja Reményi Diána. - Berlinben kétszáz mellen és négyszáz vegyesen is szeretnék döntőbe kerülni. Az utóbbiban azért indulhatok majd, mert egy szint elég ahhoz, hogy más számokban is elinduljak.

- Milyen visszhangja volt a szombati kétszáz mellnek?

- Sokan gratuláltak, az osztálytársaim és a tanáraim is hallották, hogy kvalifikáltam magamat a felnőtt Európa-bajnokságra. Nagy öröm, de tudom, rengeteget kell dolgoznom azért, hogy ott még javítani tudjak.

- Az ifi Eb-n tavaly nyert négyszáz vegyesen, idén feladja?

- Nem, szó sincs róla, bár nem tudom, milyenek lesznek az ellenfeleim, szeretnék ismételni négyszáz vegyesen. Kétszáz mellen legutóbb ezüstérmet nyertem, talán most itt is előreléphetek.

- Melyik számot kedveli jobban?

- A kétszáz mellet, a négyszáz vegyes ugyanis elképesztően kemény, nagyon komoly felkészültséget igényel.

- Ha nem tévedek, a szintén spartacusos Kovács Ági a példaképe.

- Ő, meg Székely Éva. Éva néniről korábban is tudtam, hogy kétszáz mellen lett olimpiai bajnok, de amióta az is kiderült, hogy egy napon - április negyedikén - születtünk, méginkább figyelem a róla szóló híreket. A könyvét is olvastam, nagy hatást tett rám.

- Egyébként mindig is a Spartacus-bázison tréningezett?

- Amióta az eszemet tudom. Három és fél évesen vittek le a szüleim, azóta nap, mint nap oda járok. Ha jól számolom, tizenkét éve edzek a Spartacusnál.

- Ahhoz képest, hogy tizenhat éves sincsen, nem kevés...

- Nagyon szeretek oda járni.

- Kovács Ágnes és Székely Éva olimpiai győzelemig vitte...

- Igen, nekem is ez a nagy vágyam, de tudom, hogy nagyon messza járok még tőle.

- Berlinben járt már?

- Nem, sajnos még nem. Kiváncsi vagyok a városra, de tisztában vagyok vele, a városnézésre lesz a legkevesebb időm az Európa-bajnokság ideje alatt.

- Azt hallani, imád moziba járni.

- Tényleg így van.

- Éppen ezért aktuális a kérdés, mit szól az Oscar-gálához?

- Kicsit meglepett, hogy nem Russel Crowe lett a legjobb férfi főszereplő. Ő az egyik kedvencem.

Vádak Volkers ellen

Brisbane. Fiatal lányok szexuális molesztálásával gyanúsítják az ausztrál úszósport egyik legeredményesebb edzőjét, Scott Volkerst. Az olimpiai bajnok Susan O'Neill egykori trénerét rövid időre le is tartóztatták, s bírósági tárgyalása április 5-én kezdődik: "Ártatlan vagyok és a végsőkig harcolni fogok a vádak ellen" - mondta Volkers, miután kiengedték a rendőrségről. Az egyik brisbane-i újság szerint a tréner 1985 és 1987 között két 12, s két 14 éves úszóreménység sérelmére követte el a bűncselekményt. A 200 méter gyors sydneyi aranyérmese, O'Neill szintén védelmébe vette Volkerst: "Ugye csak ugratás az egész? Scott mindig igazi úriember volt!" - nyilatkozta.

SE, Nemzeti Sport 2002.03.28

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK