FONTOS


 

2006-ban Eb-t, 2007-ben pedig vb-t rendezne Magyarország
Generációváltás után

"Az athéni olimpiára remélhetően olyan úszócsapatot alakítunk ki, amelynek versenyzői még kétezer-nyolcban és -tizenkettőben is sok örömet szereznek a magyar sportkedvelőknek" -- összegezte véleményét Kiss László, szövetségi kapitány, a MOB-székházban tartott szerda délelőtti olimpiai egyeztető megbeszélés során.

A nemzetközi tekintélynek örvendő kapitány a közelgő felnőtt és ifjúsági Európa-bajnokságok esélyeiről is derűlátóan nyilatkozott. A szövetség által kitűzött szigorú szintet, amely a jelen világranglistán az első tíz közötti eredményét igényli, a berlini viadalra már tíz, a linzi ifjúsági kontinensviadalra pedig 14 versenyző teljesítette, s még továbbiak kerülhetnek a csapatba. A magyar úszósport eredményessége a generációváltás nyomán javult, s ezt már a tavalyi világbajnokságon is sikerült bizonyítani. Arról nem is beszélve, hogy az egyelőre még csak 12 éves Gyurta Dániel extra tehetségű világklasszis reményeket sejtet, és a Jövő SC fiatalja nincs is egyedül.

Amint Gyárfás Tamás elnök elmondta, az ifi Eb rendezési joga után a LEN-től komoly biztatást kaptak a 2006-os felnőtt Eb házigazda tisztére, sőt, a hét végi Westel Final Four alkalmával Jánosi György, akkor még miniszterjelölt a 2007-es vb pályázatának támogatását is megerősítette Bartolo Consolo elnökkel történt megbeszélése során.

A nemzetközi és európai szövetséghez fűződő kapcsolatok jórészt a vízilabda események kiváló rendezésével lényegesen erősödnek. Azt viszont hiányolják, hogy az egyre nagyobb jelentőségű, 25 méteres világversenyeken a magyar csapat egyelőre hiányzik. A legutóbbi moszkvai vb-n pedig már 92 ország 600 versenyzője indult, hét világ-, 18 bajnoki és 46 országos rekordot jegyeztek fel. A magyarok bekapcsolódását uszoda hiánya gátolja. Átmeneti megoldásként kiválóan megfelelne az Istvánmezei úti sátortetős uszoda, amelynek biztosításához Molnár Zoltán ügyvezető igazgató segítséget ígért.

A megoldandó gondok között a vitaminok, táplálékkiegészítők beszerzése, az úszókkal folytatott egyeztetés során is felmerült. Berkes István, az OSEI főigazgatója és Köpf Károly, a MOB sportigazgatója együttesen ígéretet tett megfelelő források megteremtésére, míg az elosztást azután az OSEI vállalná. A résztvevők örömmel nyugtázták a nemzetközi szövetség legújabb határozatát, miszerint az úszósportban is bevezetik a magyarok által régóta szorgalmazott vérdopping ellenőrzést, ami nagymértékben hozzájárulhat a versenyek tisztaságához.

A szövetség vezetői örömmel üdvözölték a MOB terveződő Életút programját, mellyel a sportolók tanulását, diplomaszerzését, beilleszkedését kívánják segíteni. Az úszók -- amint ezt Ruza József főtitkár megerősítette --, a középiskolák további közreműködésére is feltétlenül számítanak.

Sal Endre, Nemzeti Sport 2002.05.30.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK