FONTOS


 

A Kőér utcában épül az Eb-uszoda?
Átadás három év múlva


Ha az Európai Úszóliga (LEN) urai is úgy akarják, alig több mint három év múlva átadhatják Budapesten Európa egyik legszebb, legmodernebb uszodáját. A LEN kezében a döntés, abban az esetben, ha december 14-én a németországi Riesában Magyarország kapja a 2006-os felnőtt Európa-bajnokság rendezési jogát, megindulhatnak a földgépek. A magyar kormány ugyanis garanciát vállalt arra, ha Budapesté lesz az esemény, mindenképpen megépül a minden igényt kielégítő létesítmény. Mindez központi téma volt a Magyar Úszószövetség szerdai összejövetelén is, amelyen nemcsak az érdekelt sportágak csúcsvezetői (úszók, műugrók, műúszók, hosszútávúszók, vízilabdázók), hanem a sportminisztérium és a MOB is képviseltette magát.

Mint kiderült, ha Budapesten lesz a felnőtt vizes Európa-bajnokság, akkor a tervek szerint 6.2 milliárd forintból 2005 végére elkészülhet az új uszoda. A hírek szerint a lehetséges helyszínek körét háromra szűkítették, Kőbánya, Lágymányos és Csepel maradt a kalapban. Úgy tudjuk, arra van a legnagyobb esély, hogy a Kőér utcai Spartacus-uszoda mellett épülne fel az új létesítmény, ami nem jelentené azt, hogy a spartacusos uszodát megszüntetik, pont ellenkezőleg, felújítanák a létesítményt. Az összejövetelen minden sportág képviselője egyetértett: az uszoda ügye közös érdek, éppen ezért nem meglepő, hogy a pólósok is jelezték, habár a vizes Eb műsorán nem szerepel a vízilabda, mindent megtesznek, hogy Magyarország kapja a 2006-os Európa-bajnokságot.

Az eseményről december 14-én Riesában, a rövid pályás úszó Eb ideje alatt döntenek, ahová már az uszoda makettjét is elviszi a magyar küldöttség, sőt, már most elküldte a LEN római központjába a tervezett Eb-emblémákat. Riesában Kovács Ágnes lesz a magyar pályázat háziasszonya, de a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is jelezte, segíteni fogja a magyar pályamunka sikerét (a magyar kormány hozzáállását jelzi, hogy Jánosi György sportminiszter az augusztusi, berlini Eb ideje alatt többször is tárgyalt Bartolo Consolóval, a LEN elnökével).
Döntés még nincs, ellenlábas viszont van, Hollandia ugyanis szintén mindent megtesz, hogy otthont adhasson az Eb-nek. Utoljára amúgy 1995-ben pályáztunk vizes Eb-re, akkor Budapest előtt Sevilla volt a befutó. Most sem lennénk elégedettek a második helyezéssel ...

SE, Nemzeti Sport 2002.09.12

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK