FONTOS


 

Az osztrákok és a horvátok az Európa-bajnokon vitatkoznak
Mirna Jukicra fáj a foguk

------------------------------------------------------------
forrás: HL, Nemzeti Sport 2002.12.30
------------------------------------------------------------

Horvátország és Ausztria összecsapott Mirna Jukicért. A még most is csak 16 éves mellúszó nem véletlenül kapós, hiszen nagymedencében és rövid pályán is Európa-bajnok. És ami ennél is fontosabb: kettős állampolgár. Jelenleg osztrák színekben úszik, ám Horvátországban született, nem véletlen tehát, hogy a horvátok visszakövetelik.


Mirna Jukic jelenleg az osztrákokat boldogítja - a horvátok másképp szeretnék ...
A történet röviden: a Jukic család Vukovárról származik, és a horvátországi háború során drámai körülmények között szabadultak ki a szerbek által ostromlott városból, majd menekültként Zágrábban húzták meg magukat.
Zeljko Jukic papa, aki egykoron sikeres sportoló volt a gyermekeit az úszás felé térítette. A horvát fővárosban kezdték meg az edzéseket, ám Mirna Jukic nem kapott lehetőséget rendszeres edzésre. Sőt, a családfőtől azt követelték, hogy fizessen gyermeke edzéseiért, amit a papa - mivel menekültek voltak - felháborítónak tartott, és gyermekeivel három éve átment Ausztriába. Ott Mirna Jukicot befogadták, állampolgárságot adtak neki, ő pedig érmekkel hálálta meg az anyagi biztonságot. Idén Ausztria legjobb sportolójának választották meg, az apját pedig az évad legjobb edzőjének.
Most viszont a Horvát Olimpiai Bizottság kezdeményezte Mirna Jukic "hazatérését", ami igazi médiaháborút váltott ki a két ország között. Az osztrák úszósport vezetői szerint, ha Jukic visszatérne Horvátországba, akkor elveszítené az osztrák állampolgárságot, és legalább egy évig nem versenyezhetne. A horvát BM cáfolta ezt, az azonban egyértelmű, hogy a 16 éves úszónő pályafutása Ausztriához kötődik, éppúgy, mint az iskolai tanulmányai.
A horvátok mégsem mondanak le róla. A HOB elnöke Zlatko Matesa azt állítja, hogy Jukic nem úszhat Ausztria színeiben az athéni olimpián, mert ahhoz szükséges lenne, hogy legalább három éve osztrák állampolgár legyen, amely feltételnek Mirna Jukic nem felel meg.
Mirna Jukic "elveszett", fogalmaz a horvát média, de öccse, Dinko még nem, és most éppen körülötte forog az osztrák-horvát "háború". A 13 éves fiúnak hasonló pályafutást jósolnak, mint nővérének, ezért az osztrákok három hónappal ezelőtt állampolgárságot adtak neki is, annak ellenére, hogy a fiú továbbra is a Zágrábi úszóklub tagja. "Az osztrák klubok versenyeznek, hogy szerződtessenek, annak ellenére, hogy jelenleg törött a kezem, és nem is úszom. A papa dönti el, mi legyen" - mondta a fiú, aki a nővérével és az apjával három éve Bécsben él, míg a Jukic-gyerekek édesanyja Zágrábban, a Képzőművészeti középiskolában tanít. Éppen Jukic-mama szava dönthet majd. "Szeretném ismét együtt látni a családot" - mondta a hölgy. A horvátok leginkább benne bíznak ...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK