FONTOS


 

Úszás.2003

2003.október
- Pénzes lesz a Világkupa-sorozat ÚJ!
- Rövid pályás vb 2008-ban Budapesten? ÚJ!
Az európai szövetség, a LEN döntése nyomán már biztos, hogy 2005-ben ifjúsági, 2006-ban pedig felnőtt nagymedencés úszó Európa-bajnokságnak lesz a házigazdája Magyarország. A nemzetközi szövetségnél, a FINA-nál ugyanakkor újabban a 2008-as rövid pályás felnőtt-világbajnokság egyik lehetséges színhelyeként is számolnak Budapesttel. Gyárfás Tamás honi úszószövetségi elnök szerint megtisztelő, hogy ránk is gondolnak, de egy esetleges rendezés ügyében legelőször egyeztetni kell a sportvezetéssel. A rövid pályás vb-k közül a következőnek, 2004 októberében az egyesült államokbeli Indianapolis ad otthont, a 2006-osnak pedig a kínai Sanghaj, míg a 2008-asnak a gazdájáról jövő tavasszal határoz a FINA, amely pillanatnyilag öt európai országot, Magyarország mellett Nagy-Britanniát, Olaszországot, Svédországot, legfrissebben pedig – amint az a spanyol hírügynökség jelentéséből kitűnik – Portugáliát kezeli szóba jöhető jelöltként.
NS 2003.10.08
- Risztov Éva, a rajongó ÚJ!

2003.szeptember
- Hudjakova doppingolt ÚJ!
A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) doppingvétség miatt két évre eltilthatja Natalja Hudjakovát. Az ukrán úszónő szervezetében még a júliusi barcelonai világbajnokságon elvégzett doppingteszt során mutatták ki az anabolikus szteroidok közé tartozó stanozolol használatát. A végleges döntésig várni kell, ezzel együtt gyakorlatilag bizonyosra vehető, hogy az úszónőt az eltiltás mellett megfosztják a nyári vb-n elért hetedik helyétől, amelyet az 50 méteres pillangóúszás döntőjében szerzett.
NS 2003.09.30
- Van Almsick elfelejtené Pollt ÚJ!
- Claudia Poll mehet Athénba ÚJ!
A doppingolás miatt négy évre eltiltott Claudia Poll, olimpiai bajnok úszó büntetését felére csökkentette a nemzetközi szövetség, így a Costa Rica-i versenyző szerepelhet Athénban. A 200 méter gyors atlantai győztese, akit tavaly norandroszteron használatán értek, a változást nem egy ismeretlen enyhítő körülménynek, hanem a nemzetközi doppingtilalmi rendszer változásainak köszönheti, s annak, hogy a FINA illetékesei elfogadták: a sportági világszövetség egyéni büntetési rendszerét a nemzetközi normákhoz igazítják.
NS 2003.09.25
- Öltöny helyett úszósapka ÚJ!
- Risztov: nyolc számban jelen ÚJ!
- Güttler lesz az ifik kapitánya
- Elkezdte a Turi-team
- Sapka helyett öltöny
- [búvárúszás] 11. tájékozódási búvárúszó világbajnokság, Gyékényes

2003.augusztus
- Kovács magára maradt?
- Cseh: jövőre Amerika?
- [búvárúszás] 20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
- Nyári nagymedencés nyílt amerikai bajnokság, College Park
- Öbölátúszás: Felfrissülés 3600 méteren
- Nem enged a negyvennyolcból
- Boulsevicz: a strandról a kontinens csúcsára
- Cseh berobbant a világelitbe
- 30. ifjúsági Európa-bajnokság, Glasgow

2003.július
- [búvárúszás] Vinkler Péter Liberecben szeretne ismételni
- Úszó vb, Barcelona 2003.07.13-27
- Balaton-átúszás
- [búvárúszás] Tájékozódási búvárúszó országos bajnokság, Gyékényes
- Risztovot is segíti Van Almsick szponzora
- Velencei-tó átúszás sztárokkal
- [búvárúszás] Amphora-kupa, tájékozódási búvárúszó Világkupa-verseny, Gyékényes
- [EB2006] Vita az úszó Eb körül
A Fidesz kezdeményezi, hogy az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága rendkívüli ülésen tekintse át a 2006-os budapesti úszó Eb-vel kapcsolatos ügyeket, és azt, hogy a rendezésben milyen segítséget tud nyújtani a kormánynak. Deutsch Tamás szerint "a kormány bakijaival és azzal, hogy mintegy fél évet hezitált” a rendezvény helyszínét illetően, veszélybe sodorta az esemény megrendezését. Úgy vélte, a helyzetet az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás mentette meg jó sportdiplomáciai összeköttetéseivel. Bakonyi Tibor, az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának szocialista elnöke elmondta, hogy megfontolja a testület összehívását, amennyiben hivatalos megkeresés érkezik hozzá, és annak "olyan” a tartalma.
NS 2003.07.05
OXYGEN.HU
- Egy nagyból három kicsi
- Egerszegi világcsúcsa az ötödik legöregebb
- [EB 2006] A Margitszigeten lesz az Eb
- Úszóhírek
- Phelps lett a vegyes királya
- [EB 2006] Gyárfás: legyen a Margitszigeten az Eb
- A Hajósban tréningeznek
Budapest. Megkezdte a közvetlen világbajnoki felkészülést a magyar úszóválogatott, a legtöbb kerettagot adó Bp. Spartacus hétfôtôl egészen a vb-re utazásig (július 17.) a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában edzôtáborozik. Örömteli hír, hogy a korábban betegeskedô olimpiai bajnok Kovács Ágnes, valamint az Európa-bajnok Batházi István meggyógyult, így mindketten ott lehetnek a Turi György által vezényelt tréningeken.
NS 2003.07.01

2003.június
- Hajrájához ért az úszók vb-felkészülése
- [búvárúszás] Uszonyos és búvárúszó országos bajnokság, Hajdúszoboszló
- 105. országos bajnokság, Székesfehérvár
- Cseh remek formában
- Mare Nostrum, nagymedencés nemzetközi verseny
- Arany Medve, nemzetközi nagymedencés verseny, Zágráb
- [EB 2006] Gyorsít a miniszter
A sportminiszter szerint világbotrány lenne, ha nem készülne el időben és az elvárt színvonalon a 2006-os budapesti Európa-bajnokságnak otthont adó sportuszoda-komplexum. Gyurcsány Ferenc erről azon a pénteki tanácskozáson beszélt, amelyet a Műegyetemen tartottak a lágymányosi uszodaegyüttes megépítésében érintett intézmények, egyetemek, önkormányzatok és szervezetek vezetői. A szakmai fórum kezdetén, jelen lehettek a sajtó képviselői is, az előkészületek mellett a központi téma az volt, miként lehet meggyorsítani a munkálatokat, hiszen a május végi kormányhatározat nyomán alig 36 hónap van hátra, hogy a lágymányosi egyetemi városrészben megszülessen a versenysport mellett a diák- és szabadidősportot is szolgáló új létesítmény. Gyurcsány előrebocsátva, hogy helyesnek és bölcsnek tartja a Lágymányosnak kedvező döntést, hangsúlyozta, a szűk három év akkor elegendő, ha az összes érintett jól és gyorsan dolgozik. Együttműködést kért mindenkitől, kiemelve annak fontosságát, hogy ha lehet, valamennyi kérdést, adott esetben a vitásakat is mihamarabb oldják meg. Szavai szerint világbotrány lenne, ha nem készülne el időben az új uszodakomplexum. A miniszter elmondta: két területen kértek ajánlattételt: egy tervezési program és egy szabályozási terv elkészítésére, június 10-i határidővel.
NS 2003.05.07
- [hosszútávúszás] Válogatóverseny Balatonalmádiban

2003.május
- A fókuszban Barcelona
- Kovács Ágnes feledtetné a berlini botlást
- [EB 2006] Lágymányoson lesz az Eb-uszoda
- [búvárúszás] Uszonyos- és búvárúszó-klubcsapatok Világkupája
- [EB 2006] Nagy úszócsapat ígérkezik a budapesti Eb-re
- Akropolisz-kupa, nagymedencés verseny, Athén
- [EB 2006] Vajon itt is mobil a buli?
- [EB 2006] Furcsa ötletek vetődtek fel
- [EB 2006] A Kőér utcai úszó-Eb mellett lobbizik a Szpari
- Nemzetközi nagymedencés verseny, Bécs

2003.április
- Irány a Balaton!
Edzőtáborba vonulnak az úszók, vasárnaptól két hétig Balatonfűzfőn tréningezik az itthon tempózó válogatottak egy része, többek mellett Risztov Éva, Güttler Károly és Cseh László is a Balaton partján található uszodában "falja” majd a hosszokat. A hármak edzője, Turi György természetesen kézzelfogható eredményeket akar elérni az edzőtáborban: "Mivel hamarosan elkezdjük a versenyszezont, most lesz az utolsó alkalom arra, hogy megalapozzuk a minőségi időeredményeket” – mondja Turi, aki nem titkolja, a május közepén esedékes athéni Akropolisz-kupán már látni akarja a fűzfői napok hatását. Az edzőtáborból egyedül a vegyes váltóval vb-bronzérmes Horváth Péter hiányzik majd, ő ugyanis eltörte a kisujját.
SE, NS 2003.04.26
- [EB 2006] Uszodaügy: májusi döntés
Habár az információk korábban arról szóltak, hogy akár már áprilisban eldől, hogy hol épül fel a 2006-os vizes Európa-bajnokság uszodája, a jelek szerint erre még várni kell. Szerdán, az államtitkári értekezlet után Szilvásy György, a sportminisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, az uszoda ügyére ebben a hónapban még nem tesznek pontot, meg kell várni a gazdasági kabinet május eleji összejövetelét. Az államtitkár közölte, továbbra is három helyszín van a kalapban – Kőbányán a Kőér utca, Lágymányoson pedig a Kopaszi-gát és a műszaki egyetem területe –, ám a gazdasági kabinet ülése után mindenképpen a kormány elé kerülnek a dossziék. A kabinet ülésén amúgy a Puskás-stadion rekonstrukciója és a tervezett új fővárosi sportcsarnok ügye is terítékre kerül.
SE, NS 2003.04.24
- Csik – tökéletes harmónia
- Budapest-bajnokság, Komjádi-uszoda
- Elhunyt a volt FINA-elnök
Lausanne. Hatvanhat éves korában elhunyt Robert H. Helmick, aki 1984 és 1988 között a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke volt. A FINA hivatalos gyászjelentésben búcsúzott egykori első számú vezetőjétől.
NS, 2003.04.16
- Létesítmények sorozatban
- Dara, Peking, arany?
- Cseh: töretlen lendülettel
- Gyenge Valéria 70 éves
Budapest. Csütörtökön ünnepelte 70. születésnapját Gyenge Valéria, az 1952-es helsinki olimpia 400 méteres gyorsúszásának aranyérmese. A kiváló sportember a melbourne-i játékok után Kanadában telepedett le. Fotózással kezdett foglalkozni, művészi felvételeit szerte a világon több kiállításon mutatták be. Schmitt Pál és Aján Tamás, a MOB elnöke és főtitkára táviratban köszöntötte az utóbbi időben gyakran hazalátogató bajnoknőt.
NS, 2003.04.04
- Olasz nagymedencés tavaszi bajnokság, Ravenna
- Amerikai nyílt nagymedencés tavaszi bajnokság
- Nagymedencés ausztrál bajnokság, Sydney

2003.március
- [búvárúszás] Klubcsapatok Európa-bajnoksága, Dunaújváros
- Nagymedencés felkészülési verseny, Komjádi uszoda
- Széchy Tamás Zemplényiről, Darnyiról és Armstrongról
- [búvárúszás] Splitben győzött az Adorján
- Risztov Éva: úszik és vezet
- [hosszútávúszás] A verseny elmarad, Barsi mégis utazik
- Kanada-kupa, nemzetközi nagymedencés verseny, Calgary
- [búvárúszás] Továbbra is használhatják a répauszonyt
- Delfinekkel táncoló magyar úszósztárok
- [Eb 2006] Bánatpénzt kérhet a LEN
Budapest. Az Európai Úszóliga (LEN) vezetősége nem tétlenkedik, máris elküldte a 2006-os úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokság szerződéstervezetét. A cirka ötvenoldalas dokumentum minden részletre kiterjed, kis túlzással azt is megszabják, hogy milyen nyakkendőt kell viselniük a megnyitón a magyar sportdiplomatáknak. Mint ismeretes, Magyarország 800 ezer euró ellenében jutott hozzá a rendezéshez, ezt az öszszeget pedig három részletben – legkésőbb a rajtig – át kell utalni a LEN számlájára. Az Európa-bajnokságnak nyolc hivatalos támogatója lehet – nekik jut hely a molinókon és más kiadványokon –, ebből néggyel a LEN köt szerződést, a másik négyet pedig a magyar szervezők cserkészhetik be. Az Európai Úszóliga abban az esetben, ha a magyar fél lemondja a rendezést, információink szerint több száz millió forintnyi bánatpénzre tart igényt. Ezzel kapcsolatban Ruza József, a Magyar Úszószövetség főtitkára kijelentette: "A szerződő feleket titoktartás kötelezi, így csak annyit mondhatok, a hír igaz, az összeg viszont pontatlan…”
NS, 2003.03.06

2003.február
- Szabó Tünde - Ezüstlányból bomba nő
- Kovács: vegyesen a vb-n
- Veszélyben a százhalombattai bázis
- [búvárúszás] Vihar a medencében
- Edzőtábor két helyszínen
- [hosszútávúszás] Visszavonul a hosszútávúszó-rekorder
- Risztov Éva: ismét rekord
- Az iskolát bezáratják, ám a műhely megmenekül
- [parasport] Az úszószövetség lépett
- Nagy és a brit szisztéma
- [hosszútávúszás] Továbbra sincsenek elegen
- Dél-Afrikában és Cipruson edzőtáborozik a válogatott

2003.január
- Turi: minden szép és jó
- Gazdára találtak a dollárkötegek
- Rövid pályás Világkupa, Berlin
- Rövid pályás Világkupa, Stockholm
- [Eb 2006] A kormány fog dönteni
Budapest. Elkészült a 2006-os budapesti úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságra épülő uszodakomplexum első hivatalos dokumentuma: a megvalósíthatósági tanulmány alapján a szóba jöhető helyszínek közül három azonos eséllyel indul a versenyben. Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára elmondta: az eddigi felmérések, mérlegelések és értékelések szerint a létesítménynek helyet adhat a Kőér utcai terület, valamint Lágymányoson az egyetemi városrész és a közeli Kopaszi-gát környéke is. "A tanulmányban költségekről még nincs szó, ellenben készítői foglalkoznak a kivitelezés ütemezésével, s miután 2005-re tervezzük az uszoda átadását, első lépésként március végén, április elején kormánydöntést kell hozni a helyszínről és a beruházás méreteiről.” Az államtitkár hozzátette, hogy a kormánydöntést megelőzően a részletek kidolgozására egy csapatot állítanak össze a tárca, a fővárosi önkormányzat és az úszószövetség szakértőiből.
NS, 2003.01.22
- Magaslaton tréningeznek
- [Eb 2006] Hol legyen az Eb-uszoda?
- [Eb 2006] Budapesten tárgyal a LEN norvég fôtitkára
Budapest. A magyar fôváros vendége Sven Egil Folvik, az Európai Úszóliga (LEN) fôtitkára. A norvég sportdiplomata pénteken elôbb a Testnevelési Egyetemen tartott elôadást, majd a sportminisztériumban folytatott tárgyalást a 2006-os úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságról, végül a Magyar Úszószövetség vezetôségével konzultált. Szombaton a tervek szerint Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke fogadja a LEN fôtitkárát.
NS, 2003.01.18
- Rövid pályás Világkupa, 6. forduló, Párizs
- [Eb 2006] Lágymányos mellett döntöttek
- Erôs szintek Barcelonára
- Bodrogi: boldogabb új évet!
- [Eb 2006] Vízválasztó
- Risztov Éva vándordíja
- Férfi és női világranglista 2002
- [parasport] Öt világcsúcs nyomában
- Kristin Otto szerint szexisek a terhes nők
- [Eb 2006] Még csak a város biztos
- Cseh letette névjegyét
- Elhunyt van Almsick felfedezője
Ötvenegy éves korában elhunyt Dieter Lindemann, a német úszófenomén Franziska van Almsick felfedezője. A berlini szakember 1996-ig irányította tanítványa edzéseit, aki együttműködésük alatt 24 érmet szerzett nemzetközi versenyeken. Miután van Almsick világcsúcstartóként csak második lett 200 gyorson az atlantai olimpián, elváltak útjaik. A másodvirágzását élő, tavaly ötszörös Európa-bajnok úszónő döbbenten fogadta a szomorú hírt: "Nem tudom, mit mondjak. Dieter nagyon közel állt hozzám."
[origo] 2003.01.03
- Van Almsick ismét versenyez
BERLIN. A tavaly nyári berlini nagymedencés Eb után - ahol öt aranyérmet nyert - a német Franziska van Almsick ismét versenyezni fog, a január 25-26-án sorra kerülő berlini rövid pályás Világkupa-viadalon szerepel. "Senki ne számítson arra, hogy újra parádézni fog, csak a 100 méter pillangó és a 100 méter hát szerepel a terveiben, kedvenc száma, a gyors nem" - mondta Norbert Warnatzsch, a német sztár edzője. A 24 éves Van Almsick májusban az országos bajnokságon áll rajthoz, s ezt követően dönt arról, indul-e a júliusi barcelonai világbajnokságon.
NS, 2003.01.03
- Ez történt 2002-ben
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
2002/03-as rövidpályás VK
Amerikai zóna:
Rio de Janeiro (nov. 15-17.)
New York (november 22-23.)

Óceániai zóna:
Sanghaj (december 1-2.)
Melbourne (december 6-8.)

Európai zóna:
Imperia (január 13-14.)
Párizs (január 17-18.)
Stockholm (január 21-22.)
Berlin (január 25-26.)
2003/04-as rövidpályás VK
Ázsiai zóna:
Tedzson (november 24–25.).

Óceániai zóna:
Melbourne (november 28–30.).

Afrikai zóna:
Durban (december 5–7.).

Európai zóna:
Stockholm (január 13–14.),
Berlin (január 17–18.),
Moszkva (január 21–22.).

Amerikai zóna:
New York (január 30–31.),
Rio de Janeiro (február 6–8.)
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  
  Barcelona vb, 2003

  
  Kovács Ági 06.23

  
  Reményi 2003.06.23

  
  Jakupcsek-show

  
  Playboynyuszi

  
  Beach House

  
  Berlin Eb, 2002

  
  Ezüstlány

  
  Újra itthon

 
LINKEK