FONTOS


 

Továbbra is három helyszín verseng az Eb-uszodáért
Még csak a város biztos

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.01.07
------------------------------------------------------------

Továbbra is kérdéses, hogy hol épül fel a 2006-os vizes Európa-bajnokságnak otthont adó, több mint hatmilliárd forintba kerülő uszodakomplexum. Kérdéses, pedig amikor tavaly december 14-én az Európai Úszóliga (LEN) különbizottsága Eindhovennel szemben Budapestnek adta az eseményt, elhangzott, akár még 2002-ben véglegessé válhat a helyszín.

Nem vált. A Kőér utcai Spartacus-bázis, a Műszaki Egyetem és a Latorca utca is pályázik. Nem titok, a sportminisztérium, pontosabban a minisztérium mellett működő Sportfólió Kht. a Kőér utca mellett tette le a voksát. Az indoklása szerint a Kőér utca ideális helyszín lenne, mivel a terület állami tulajdonban van (magyarán nem kellene érte fizetni), közel található a reptér, ráadásul egy szállodát is építenének a komplexum közvetlen közelében. Természetesen a Kőér utcai helyszín nem mindenkinek kedves, ám az ellenvéleményt már kevesen vállalják, mondván: nem szerencsés nyilvánosan szembe menni a pénzt adó minisztériummal ...

Pedig van aki állítja, a Kőér utcai építkezéssel szemben a Latorca utca, vagy éppen a Műszaki Egyetem jobb megoldást nyújt. Információink szerint a Műszaki Egyetem ingyen odaadná a területet. Egy érvvel kevesebb a Kőér utca mellett? Igaz, a reptér távolabb van, viszont a versenyzők nem a reptérről, a szállodából mennek az uszodába (abból pedig több van a közelben, elég csak a Gellért Szállóra vagy a pesti oldalon található szállodasorra gondolni). A harmadik, ha a Műszaki Egyetemre esik a választás, az utóhasznosítás is ésszerűbb lehetne. A versenyzők és a hobbiúszók mellett több ezer egyetemista is kulturált körülmények között sportolhatna (lásd még irigyelt amerikai egyetemi rendszer ... ). Aki a Műszaki Egyetem mellett érvel, tartja: a környezet is méltóbb lenne, hiszen nem mindegy, mit lát az Eb-re érkező vendég, gyárkéményt vagy éppen szemben a Nemzeti Színházat, illetve oldalra pillantva a Gellért-hegyet.

És akkor a Latorca utcáról. Kétségtelen, ez utóbbi esetében meg kellene vásárolni a területet (vagy elcserélni, de ez már a gazdával folytatott esetleges tárgyalás része). Az Európai Úszóliga (LEN) vezetőségének amúgy a Latorca utcai helyszín tetszett leginkább, hiszen így két kilométeres körben három komoly uszoda lenne (Hajós, Komjádi és a tervezett létesítmény). A Latorca utca mellett szól a szállodák közelsége és egy új elem - legalábbis ezt hangoztatják az érdekeltek -, hogy a kajak-kenusok is teret kapnának az új létesítményben, hiszen pont azon a Duna-szakaszon található a BSE vízitelepe. Arról nem beszélve, hogy Budapest városképe, a Duna-part (és ez a Műszaki Egyetemnél is igaz) igényli a szép, látványos épületeket.

Az Európa-bajnokságot 10:0 arányban nyerte el Budapest Eindhovennel szemben. A jelek szerint megnyerni könnyebb volt, mint eldönteni, hol is legyen a várva várt uszoda. Egy biztos, Sven Egil Folvik, a LEN norvég főtitkára január 17-én Budapestre jön. Gyanítható, abban a hiszemben, hogy az uszodának szánt területet is megnézi. Lesz mit néznie?
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK