FONTOS


 

Turi György Egerszegi óta nem látott ekkora tehetséget
Dara, Peking, arany?

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.04.10
------------------------------------------------------------

Ma még az uszodákban is csak kevesen ismerik a nevét. Azonban ha így folytatja, idővel a nagyvilágban is hallani fognak róla. Még nincs 13 éves, ennek ellenére már most 171 centi magas, a lába pedig nem mellesleg harminckilences. Az úszásra született. S nem csupán az alkata miatt, hiszen a vízben is otthonosan mozog. Nyolc számban is ő a korosztályának ranglistavezetője, két számban pedig övé az országos rekord (50 m mell, 200 m vegyes).


Akit már ismer a világ, és akit még nem: a rövid pályás Eb-gyôztes Risztov Éva (jobbra) és Dara Eszter együtt készül a Turi-műhelyben
Dara Eszternek hívják - jól jegyezzék meg ezt a nevet ...
Turi György, a Bp. Spartacus trénere amondó: sok tehetséget látott már életében, de Darában minden lehetőség megvan ahhoz, hogy eljusson a csúcsra. Turi pedig tudja mit beszél, hiszen anno dolgozott Egerszegi Krisztinával, jelenleg pedig többek mellett Kovács Ágnes, Risztov Éva, Cseh László és Güttler Károly tartozik a tanítványai közé.
"Egerszegi óta nem láttam ilyen tehetséget, minden jel arra mutat, hogy fantasztikus úszó lesz belőle. Az alkata, a mozgáskultúrája, a vízfekvése tökéletes, és fejben is remek alany, így ha továbbra is megtaláljuk egymással a közös hangot - és miért ne találnánk meg? -, akkor nagy kincse lesz a magyar úszósportnak. Megköszönöm a sorsnak, hogy felém vetette Esztert, hiszen nem én kerestem meg őt, hanem a szülei engem. Nekem már csak az a dolgom, hogy kihozzam belőle a maximumot. Ezen leszek, higgye el ... " - összegzett Turi.

Dara története amúgy tipikus, úszni tanult, majd közölték vele és a szüleivel, érdemes lenne komolyabban is megpróbálkoznia a versenyzéssel. A Jövő SC-ben, Gyurta Dániel klubjában úszott sokáig - nem mellékesen a szakma Gyurtától is olimpiai aranyat remél idővel - ám immár minden reggel a Kőér utcai uszodába visz az útja. Nincs könnyű dolga, hiszen Budakalászról jár Kőbányára. Reggel öt előtt kel, majd HÉV-re pattan, aztán pedig metrózik. Utána leússza a reggeli hét-nyolc kilométeres adagot, átrohan a Száva utcai iskolába, majd vissza az edzésre. Aztán pedig haza, hiszen tanulni is kell valamikor. Ez így megy minden áldott nap.
Dara ma még nem túl beszédes. Tipikus tini. A felnőttek társaságában kicsit zavarban van, inkább mosolyog vagy bólogat. Szoknia kell még a nyilvánosságot. Azt azért már most elárulta, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina a példaképe (naná ... ). Természetesen nem véletlenül, hiszen a mellúszás mellett a hátúszás a kedvence. S hogy mit tervez? Íme az első Dara-mondat: "Turi Gyuri bácsi azt mondta, tehetséges vagyok, és ha így folytatom, akkor öt év múlva, a pekingi olimpián jól szerepelhetek."
Peking, olimpia, Dara. Arany?

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK