FONTOS


 

Lágymányoson lesz az Eb-uszoda
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.05.29
------------------------------------------------------------

Szerdán, öt hónap mérlegelés után eldőlt, hogy hol épül fel a 2006-os vizes Európa-bajnokságnak otthont adó uszoda. A kormány döntése immár ismert: a lágymányosi egyetemi sportközpont területén lesz a létesítmény.

Az indoklás szerint "A lágymányosi egyetemi sportközpont területén felépülő létesítmény méltó helyszíne lesz a három év múlva sorra kerülő rangos eseménynek, emellett új, kiváló sportolási lehetőséget teremt Dél-Buda polgárainak, általában is erősíti Budapest fürdő- és sportvárosi jellegét, és hozzájárul a rendezettebb városkép megteremtéséhez is."
Mint ismert, a lágymányosi egyetemi sportközpont ellenlábasa a Kőér utca volt. Olyannyira, hogy információink szerint egy hete a Kőér utcát terjesztették a kormány elé, ám némi vita után elhalasztották a döntést. Most szerdán viszont csak Lágymányos szerepelt a listán ...
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a szövetség nevében Lágymányos mellett érvelt. A sportvezető természetesen örömmel nyugtázta a döntést, főleg, hogy az utóbbi hetekben az is felvetődött, nem Lágymányoson és mobil (!) medencével kell megoldani a rendezést.
- Kitűnő döntés született, így hagyjuk a múltat. Ha a bíró megítéli a 11-est, az, akinek a javára megítélte, vagyis a győztes nem reklamál, márpedig én úgy érzem, a magyar úszósport most győzött.
- Ön szerint mi döntött Lágymányos mellett?
- A józan ész.
- Mit tud, mennyit költhetnek az építésre?
- Tájékoztatást kaptam, ezek szerint 7.8 milliárd forint áll rendelkezésre, tehát ha minden fillért valóban arra fordítanak amire kell, akkor csodálatos uszodával gazdagodunk.
- Lágymányos nyert, a Kőér utca vesztett. Végleg?
- Az Európa-bajnokság és netán a majdani vb-uszoda meglesz, most közös összefogással a Spartacus Kőér utcai uszodájának újjáépítéséért kell küzdenünk. Mert ha egy egyesület megérdemli azt, hogy világszínvonalú feltételek mellett készülhessenek a versenyzői, akkor ez a klub a Bp. Spartacus.
A kormány tehát döntött, sőt emelte is a tétet, hiszen korábban hatmilliárdot szánt az uszodára, most pedig 7.8-at ad. A kérdés már csak az, mikor kezdődik az építkezés. Egy biztos, a közbeszerzési pályázat kiírása, a pályázatok elbírálása, a tervek elkészítése nem egy-két hónap. Ha azt vesszük, hogy csak a helyszín kijelölésére több mint öt hónapot kellett várni ...

Uszoda Lágymányoson
------------------------------------------------------------
forrás: Lépesfalvi Zoltán, Papp Zsolt, Magyar Hírlap 2003.05.29
------------------------------------------------------------

A lágymányosi egyetemi központ területén épül fel az az uszoda, amely a 2006-os Európa-bajnokságnak ad otthont – döntött szerdán a kormány.

Nem a legolcsóbb megoldást, hanem a városszociológiai, sportszakmai és felsőoktatás-fejlesztési szempontoknak a legjobban megfelelő helyszínt választotta kormány a 2006-os úszó EB-re – mondta Gyurcsány Ferenc sportminiszter a kormány ülését követő tájékoztatón. A kiválasztással a különböző szempontok összehangolása és a több számba vehető helyszín miatt csúsztak – felelte kérdésünkre a miniszter. A teljes beruházásra nettó 7,8 milliárd forintot, vagyis áfával együtt 9,8 milliárdot szán a kormány. A finanszírozásról később döntenek, így akár magántőke bevonása is elképzelhető. A sportcentrum többségi állami tulajdonban marad, ám azt már most látni, hogy az intézmény fenntartásához állami támogatásra is szükség lesz. Mai árakon számolva évi 250 millió forinttal lesznek alacsonyabbak a várható bevételek a kiadásoknál – mondta Gyurcsány.

Jókora csúszás
Ígéretéhez képest csaknem százötven napot késett a kormány, de végre van helyszíne a 2006-os budapesti úszó Európa-bajnokságnak. A magyarok tavaly decemberben nyerték el a rendezés jogát. A pályázatban az szerepelt, hogy a versenyekre új létesítmény épül, a kivitelezéshez pedig a kormány hatmilliárd forintos garanciát vállalt.
A jelentkezés előtt három helyszín volt forgalomban: a Kőér utcai Spartacus-uszoda és környéke, a Latorca utcai Elektromos-sporttelep és a lágymányosi egyetemi város. A pályázat benyújtása előtti szavazáson az úszószövetség elnöksége egyhangúlag a Kőér utca mellett döntött. Aztán az év végén az úszók jutalmazási ünnepségén Demszky Gábor főpolgármester azt mondta: bízik abban, hogy Lágymányoson rendezik a 2006-os EB-t. Perceken belül válaszolt neki Szilvásy György, a sportminisztérium közigazgatási államtitkára: azt majd eldönti a kormány, hogy hol épüljön fel az uszoda.
A döntés azonban csak nem akart megszületni. A Latorca utca kiesett a versenyből, az úszószövetség elnöksége pedig újabb szavazást tartott, és – megint csak egyhangúlag – Lágymányos mellett tette le a voksot. Gyárfás Tamás elnök a fordulatot azzal magyarázta, hogy szeptemberben még azt közölték velük, hogy ingyen kapják a Kőér utcai telket az építéshez, később azonban az ingatlan-nyilvántartásból kiderült: a terület egy része az Ipari Szövetkezet Sportalapítvány tulajdonában van.
Május elején a Spartacus hívott össze sajtótájékoztatót, hogy a Kőér utca mellett érveljen, a vezetők elképzelése szerint a kormánydöntés előtti napon. Tévedtek, akkor nem került a kormány elé az uszoda ügye. A kétkezi újságíró viszont elvesztette a fonalat, mert a X. kerület képviselői és a klub vezetői azt állították, hogy több százmillió forinttal olcsóbb lenne a Kőér utcai építkezés, mint a lágymányosi.

Mégsem mobil
Az úszóvezetők kezdetben igen diplomatikusan azt mondták, hogy Budapesten lehetetlen volna rossz helyen felépíteni egy uszodát, az elmúlt hetekben viszont már úgy nyilatkoztak: elég nehéz elképzelni, hogy a kormány a két szakszövetség – úszó, vízilabda – álláspontjával ellentétes döntést hozzon.
Egy rövid időre bekerült a köztudatba, hogy a kormányülésre készülő előterjesztésben – anyagi okok miatt – egy mobil uszoda szerepel. Az ötletet Gyárfás Tamás akkor a hozzáértés hiányával magyarázta.
Ezek szerint győzött a hozzáértés – és Lágymányos. Az eddigi ütemezés – pályázatkiírás, alapkőletétel stb. – már nem érvényes, és a csúszás miatt a 2005-ös ifjúsági Európa-bajnokságot sem tudja az új uszodában megrendezni a hazai szövetség.


Lágymányoson épül az uszodakomplexum az Eb-re
------------------------------------------------------------
forrás: György Bence, [origo] 2003.05.28
------------------------------------------------------------

Gyurcsány Ferenc szerint 2006 tavaszára készül el a Lágymányoson épülő új úszóközpont, amelynek apropója az úszó Európa-bajnokság, de utána egyetemi és tömegsport-létesítményként működik tovább. A beruházás közel nyolcmilliárd forintba kerül. A központban hat medence épül.

A kormány szerdán döntött a 2006-os úszó-, műugró-, szinkronúszó- és nyíltvízi úszó Európa-bajnokság megrendezéséről. Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a négy helyszín közül azért választották a lágymányosi városrészt, mert ez a legkedvezőbb az egyetemisták és a városfejlesztés céljából.

A közel 8 milliárd forintból megépülő hatalmas sportközpontban hat medence lesz. A fő medence egyik fala mozgathat az versenyek igénye szerint. Emellett épül 25 méteres műugró-, 50 méteres bemelegítő-, egy szinkronúszó- és két tanmedence. A hatezer néző befogadására alkalmas lelátó egy részét az Eb után elbontják. A medencék azonban mind megmaradnak.

A beruházás részeként befejezik az egyetemi városrész építésekor félbehagyott Tüskecsarnokot is, és vizsgálják, hogy szükségesek-e más infrastrukturális beruházások, például kell-e új utat építeni a környéken. Lágymányos ezen szakaszán az ELTE és a Műegyetem épületei, valamint informatikai vállalatok székházai találhatók.

Az úszó-Eb után tömegsport célra nyitják meg az uszodakomplexumot. A miniszter kérdésünkre elmondta, hogy a létesítmény fenntartását az állam a tervek szerint hosszú távon támogatja, mert üzleti alapon valószínűleg nem tudna működni. A számítások szerint az első évben 250 millió forint lesz a működési veszteség, amit pótolni kell.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a tervezésre és a kivitelezésre közbeszerzési pályázatot írnak ki, és arra törekszik, hogy a beruházás minden fázisa nyilvános legyen. A munkát miniszteri biztosként Göröndi György irányítja, akit szerdán nevezett ki a miniszter. Göröndi részt vett a Budapest Sportaréna építésében és a stadionrekonstrukciós programban is mint a GYISM főcsoportfőnöke.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK