FONTOS


 

105. országos bajnokság, Székesfehérvár
Az elnökség elfogadta a vb-csapatot
A legjobbak: Risztov és Cseh

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.06.24
------------------------------------------------------------

Az úszószövetség elnöksége hétfői ülésén rábólintott a világbajnoki csapatra, ezzel pedig eldőlt, tizenhat magyar versenyző lesz ott a barcelonai seregszemlén (július 20-27.).

A testület döntött arról is, hogy tizenhárman - Risztov Éva, Flaskay Mihály, Güttler Károly, Batházi István, Kovács Ágnes, Zubor Attila, Gáspár Zsolt, Horváth Péter, Reményi Diána, Nagy Réka, Cseh László, Kerékjártó Tamás, Gyurta Dániel - a szövetség költségén lehetnek ott a vb-n, hárman viszont - Bodor Richárd, Bodrogi Viktor, Kolozár Dávid - önköltséges alapon utazhatnak. Az ő esetükben is engedményt tett az elnökség, ha bejutnak a döntőbe, akkor visszakapják a kinttartózkodás költségeit.
Határoztak arról is, hogy a szintidő továbbra is marad, azonban a védettség "intézménye” megszűnik, az előző év világversenyén érmesek tehát a jövőben nem lesznek automatikusan a csapat tagjai, nekik is teljesíteni kell a kiküldetési szintet. A szövetség három edző vb-részvételét fedezi, a csapat nagy részét adó Bp. Spartacustól Turi György és Nemes Zoltán, valamint Gyurta Dániel trénere, Széles Sándor lehet ott Barcelonában a szövetség költségén. Persze a többi tréner is utazhat - ha a klubja állja a költségeket.
Kiss László szövetségi kapitány szerint a fehérvári országos bajnokságon látottak alapján jogos a létszám, meggyőződése, a tizenhatok közül mindenki esélyes a döntőbe jutásra. Éremre azonban már kevesebben (logikus). A kapitány minimum három medált remél Barcelonában, ami nem lehetetlen, főleg ha azt vesszük, Risztov Éva egymaga négy ezüstöt nyert a tavalyi, berlini Európa-bajnokságon. Persze a vb más kategória, viszont Risztov lendülete sem csökken, ezt jelzi, hogy több számban is a világranglista élmezőnyében foglal helyet. Amit pedig a koronázóvárosban produkált… Nyolc egyéni aranyérmet nyert (100, 200, 400, 800, 1500 m gyors, 100, 200 m pillangó, 400 m vegyes) és a Spartacus 4x100 méteres vegyes váltóját is győzelemre vezette. Kilenc arany egy bajnokságon. Hasonlóra anno csak Egerszegi Krisztina volt képes a hölgyek között.
Risztov amúgy hétfőn pihenőt kapott, kedd reggel viszont már ismét az uszodába vezet az útja, megkezdődik ugyanis a közvetlen világbajnoki ráhangolódás. Risztov tehát pihent, több spartacusos válogatott azonban kórházi kivizsgáláson vett részt. Kovács Ági, Güttler, Batházi, Szepesi, valamint a vezetőedző Turi György is megbetegedett. De visszatérve a vasárnap zárult bajnoksághoz, a hölgyeknél nyomasztó spartacusos fölényt láthattunk, ezt jelzi, hogy az egyéni éremszerzők listáján az első négy szövetkezeti versenyző (Risztov, Reményi, Kovács Á., Szepesi). A férfiaknál már árnyaltabb volt a kép, ám itt is a Spartacus könyvelhette el a legtöbb sikert. A bajnokság legjobbja (nincs rajta vita) Risztov Éva volt, ám Reményi Diána is kiemelkedett a mezőnyből - elég, ha csak azt vesszük, 100 méter mellen legyőzte az amúgy betegeskedő Kovács Ágit. A férfiaknál Cseh László és Kerékjártó Tamás nyújtotta a legjobb teljesítményt, talán csak a több érem dönt a fiatal, mindössze tizenhét éves Cseh javára (a kettőjük ütközetét négyszáz vegyesen is ő nyerte).
És ha már Kerékjártó. Érdekes történet az övé. Los Angelesben tanul (Mark Schubert a kinti edzője), itthon a székesfehérvári Delfin-Lászlóvill a klubja (itt Dániel András a vezetőedző), a nyári formába hozást Miskolcon végzi (itt Fázold Henrik az edzője, akivel anno elkezdte a pályafutását). Egy ember, három edző. Okozhat néha feszültséget a helyzet. "Bennem nem, mind a három embernek sokat köszönhetek. Mindhármuk munkája kell ahhoz, hogy olyan eredményeket érjek el, mint legutóbb, a berlini Eb-n, ahol négy századdal maradtam le a dobogóról kétszáz vegyesen” - fogalmazott diplomatikusan Kerékjártó, aki a bajnokságon is megnyugtató formát mutatott.
Folytatás tehát Barcelonában, Risztovval, Kovács Ágnessel, Cseh Lászlóval és a többiekkel. Két éve, a fukuokai vb-n két érmet nyert az együttes. Kovács Ági 200 mellen világbajnok lett, 100 mellen pedig harmadik.
Barcelonában nemcsak a kapitány, mi is többet remélünk…

Top 10
A E B
Férfiak
CSEH LÁSZLÓ 2 5 -
Horváth Péter 2 2 -
Kerékjártó Tamás 2 1 -
Gáspár Zsolt 2 1 -
Bodor Richárd 2 - 1
Zubor Attila 2 - -
Bodrogi Viktor 1 1 1
Güttler Károly 1 1 -
Kolozár Dávid 1 - 1
Kiss Boldizsár 1 - 1
Nôk
RISZTOV ÉVA 8 - -
Reményi Diána 2 2 -
Kovács Ágnes 2 1 -
Szepesi Nikolett 1 1 1
Boulsevicz Bea 1 1 -
Csobánki Zsuzsa 1 1 -
Decsi Eszter 1 1 -
Pálmai Andrea 1 - 1
Nagy Réka - 3 1
Kiss Annamária - 2 1
(Csak az egyéni érmeket vettük figyelembe)

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK