FONTOS


 

A kormány ismét döntött: Lágymányos uszodát, a Spartacus medencét kap
A Margitszigeten lesz az Eb

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.07.03
------------------------------------------------------------

Ahogy várni lehetett, Gyurcsány Ferenc sportminiszter "átvitte” a kormányon a 2006-os úszó Európa-bajnokság ügyét.

Mint ismeretes, a kormány néhány hete úgy döntött, Lágymányoson, a Műegyetem területén épül fel a több mint hétmilliárd forintba kerülő létesítmény. A döntés után azonban az ELTE részéről ellenérvek hangoztak el, így Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke - konzultálva Gyurcsánnyal és Bartolo Consolóval, az Európai Úszóliga elnökével - új elképzeléssel állt elő.
Ezek szerint habár Lágymányoson is épülne egy uszoda (persze kisebb), ám az Eb-t a felújított margitszigeti Hajós Alfréd uszodában rendeznék meg, bónuszként pedig a Bp. Spartacus kapna egy nyitott ötvenes medencét. Nos, ezt a változatot terjesztette be szerdán, a kormány tihanyi ülésén a sporminiszter.
A hírek szerint senkinek sem volt ellenvetése, így eldőlt (reméljük, ez a végleges), a Margitsziget ad otthont a 2006-es úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságnak (a maratonúszók a tervek szerint a Balatonban viaskodnak majd).
Gyárfás, aki napok alatt hozta tető alá az elképzelést (csak ezért utazott Rómába, az Európai Úszóliga vezetőségéhez), a következőképpen fogalmazott a döntés után.
"A 2006-os úszó Európa-bajnokság egy helyszínen, az újjávarázsolt margitszigeti Hajós Alfréd uszodában zajlik, de emellett felépül a lágymányosi uszoda is, sőt a Bp. Spartacus is egy újabb ötvenméteres medencével gazdagodik. A keretösszeg változatlan, de ugyanannyi pénzből három létesítménynek örülhetünk. Ugye erre mondják: egyet fizet, hármat kap! ”- mondta a távirati irodának az úszószövetség elnöke.
Kétségtelen, a vizessportágak jól jöttek ki az ügyből.
Európa-bajnokság is lesz, az egyetemisták uszodát kapnak (na, meg az élsportolók) és végre a Spartacusnál is ötvenes medencében tréningezhetnek Risztovék. Köszönhetik mindezt a kormánynak, Gyurcsánynak és Gyárfásnak, nem utolsósorban viszont az ELTE képviselőjének, akinek nem tetszett, hogy a Műegyetem területén gigantikus uszoda épül.

Több helyszínen lesz a budapesti úszó-Eb
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.07.02
------------------------------------------------------------

A budapesti úszó Európa-bajnokság helyszínére vonatkozó korábbi döntés megváltoztatásáról határozott a sportminiszter javaslatára a kormány - jelentette be Gál J. Zoltán szerdai zánkai, a kihelyezett tihanyi kormányülést követő sajtótájékoztatóján. A kormány május 28-án arról döntött, hogy a budapesti úszó-Eb-re új uszoda épül Lágymányoson.

"A körvonalazódó új döntés lehetővé teszi, hogy gyorsabb munkával, ugyanakkor a korábban tervezetthez képest alacsonyabb költséggel valósuljon meg a budapesti úszó-Eb" - közölte a kormányszóvivő. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc javaslata a változtatásról a nemzeti és az európai úszószövetséggel, valamint a tervezett új uszodáknak helyet adó egyetem vezetőivel folytatott egyeztetés után született.

Gál J. Zoltán elmondta: az úszó Európa-bajnokságot egy helyszínen rendezik meg, de a kormány három fővárosi uszoda ügyében döntött. "A margitszigeti Hajós Alfréd uszodát alkalmassá tesszük az Eb megrendezésére, megépül a lágymányosi uszodakomplexum, emellett megkezdődik a Kőér utcai uszoda fejlesztése. Mindez az eredetileg meghatározott költségeken belül marad" - közölte.

Gál J. Zoltán további részleteket nem árult el a módosításról, mondván: azokról a sportminiszter számol be a sajtó képviselőinek csütörtökön.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke jó érzéssel fogadta a kormánydöntést. Tekintettel a csütörtöki miniszteri sajtótájékoztatóra ezúttal azonban csak pontosításra vállalkozott: "A 2006. évi úszó Európa-bajnokság egy helyszínen, az újjávarázsolt margitszigeti Hajós Alfréd uszodában zajlik, de emellett felépül a lágymányosi uszoda is, sőt a Bp. Spartacus is egy újabb 50 méteres medencével gazdagodik. A keretösszeg változatlan, de ugyanannyi pénzből három létesítménynek örülhetünk. Ugye erre mondják: 'Egyet fizet, hármat kap!' Most már csak jól kell úszni és - mivel természetesen minden közös - vízilabdázni, az egyetemistáknak pedig az úszóedzések mellett tanulni. A többi adva van."
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK