FONTOS


 

Több mint tízezren regulázták meg a magyar tengert
Rekordmezőny a Balaton partján

------------------------------------------------------------
forrás: Jutasi Róbert, Nemzeti Sport 2003.07.27
------------------------------------------------------------

Szebbik arcát mutatta szombaton a magyar tenger. Elillantak a pénteken még ijesztően száguldó esőfelhők, s bár a kora reggeli órákban még kisebb hullámokat kavart az északnyugati szél, ám 10 óra tájban egy időre szinte feszítetté vált a víztükör - ideális idő várta a 23. Coca-Cola Balaton-átúszás résztvevőit.

Az 5.2 km-es úszótávon több mint kétszáz vitorlás vont folyosót, a két parton pedig ezer ember teljesített szolgálatot. A révfülöpi futballpályán a formaságok és a kötelező orvosi vizsgálat után a nyolc órai rajtnál mintegy félezren hallgatták (vízbe)ugrásra készen Gyenesei Istvánnak, Somogy megye közgyűlése elnökének megnyitó szavait.
Zubogott az iszapot is felkavaró víz, többen feltűnő tempókkal kezdtek, talán azért, mert a megnyitóban elhangzott, hogy az első Boglárra érkező férfi és hölgy babérkoszorút és egy szép virágcsokrot is kap pluszajándékként. Az első csoport távoztával sem csappant a parti tömeg.
A 11 éves tamási Lanczki Péter izgatottan, topogva készült első próbájára, csupán az nyugtatta, hogy vele tartott bátyja is. A budapesti Makarics Adriennen viszont nyoma sem volt a feszültségnek. A hölgy a 24. átúszására készült - nem tévedés, az egyik évben
Svédországi vendég
Elsô alkalommal tekintette meg az eseményt Jürgen Palm, a Szabadidô Világszövetség elnöke, aki nagy elismeréssel szólt a látottakról.
„Európa egyik legfontosabb tömegsporteseménye az önök rendezvénye. Én ezt a svédek Vasa-sífutásához tudnám hasonlítani. Egy békés jövôképet nyújt Európáról. Talán érdemes lenne idôvel majd kiegészíteni a tó körbekerékpározásával is. Útjaim során példaként fogom emlegetni ezt a rendezvényt” - mondotta többek között.
kétszer is megtette a távot -, ám nem ő volt az egyetlen állandó résztvevő. Az ötvennek sem látszó, 63 éves, ugyancsak fővárosi Szabó László már a boglári oldalon dicsekedett az állandó jelenléttel, s közölte: jövőre sem fog hiányozni.
Közben a somogyi parton két ifjú kaposvári triatlonista, Szilágyi Egon (1 óra 7 perc) és Gyenesei Judit (1 óra 14 perc) ért először talajt. Háromnegyed 10 tájban már négyezer nevezőről érkezett hír, köztük a kis baranyai község, Kozármisleny iskolásainak csoportja, akik igazgatójuktól kaptak kedvet e megméretésre. És könnyedén érkezett a célba Kuttor Csaba triatlonista, a világranglista 29. helyezettje is. Hét éve övé volt itt a legjobb idő, a mostani úszást csak amolyan könnyed edzésnek szánta a jövő hét végi hazai Világkupa-forduló előtt.
Mire elhúzták a "levesnótát”, már nyolcezren regisztráltatták magukat a rajthelyen. És egy újabb jeles sportoló is közben beúszott Boglárra: Foltán László olimpiai bajnok kenus. "No, ez is megvan, már csak a hegymászás és az ejtőernyőzés van hátra” - summázta tömören véleményét.
Ôt követve aztán jött a "sereg”, nevezetesen a Magyar Honvédség 586 tagú válogatott legénysége. Az ország szinte valamennyi alakulatából verbuválódott "úszó erődöt” Szenes Zoltán altábornagy vezérkari főnök és Fodor Lajos nyugalmazott vezérezredes fémjelezte. Már ekkor biztosnak tűnt, hogy ezen a napon új résztvevőrekord születik. Délután fél négy tájban mosolyogva érkezett a somogyi partra Dávid Ibolya, az MDF elnökasszonya, akit a parton Kovács Miklós, Balatonboglár polgármestere virágcsokorral köszöntött.
"Negyedszer veszek részt a tóátúszáson, de ez a mostani kissé feladta a leckét. Megvallom, nem kedvelem a hullámokat, most pedig kijutott belőlük. Bizony néha kényszerből megkóstoltam a Balaton vizét, de ez sem szegte kedvemet, jövőre is itt leszek” - mondta kérdésünkre.
Négy óra tájban bizonyossá vált az új rekord. Nagy taps köszöntötte a bejelentést, hogy minden eddigi rekord megdőlt. Az idén 10731-en vettek részt a tóátúszáson, és ez hétszázzal több a tavalyi rekordnál.

Mégis megrendezik a Balaton-átúszást
Kedvező időjárási adatok

------------------------------------------------------------
forrás: Jutasi Róbert, Nemzeti Sport 2003.07.25
------------------------------------------------------------

Eloszlottak a viharfelhők, és eloszlatták a kételyeket is, amelyek még szerdán körüllengték a szombatra tervezett Balaton-átúszást.

Több meteorológiai állomással történt egyeztetés után, csütörtökön 11 órakor a siófoki Obszervatóriumban szakemberekből álló bizottság kimondta a boldogító igent, azaz sor kerülhet a Révfülöp–Balatonboglár közötti 5.2 kilométeres Balaton-átúszásra. Mint megtudtuk, pénteken ugyan még a tó térségében átmeneti záporok előfordulhatnak, de ez senkit se riasszon vissza. A szombat reggel még várhatóan fújdogáló enyhe északnyugati szél is fokozatosan elcsitul majd, szép napos idő és várhatóan 23–24 fokos víz várja majd a próbázókat. Mint Szántó László, a Balaton-átúszás főrendezője mondta, minden rajtra kész, mindenre felkészültek, s a jelentkezők létszámát tekintve akár új rekord is születhet. A boglári hajókikötőből reggel 6 órakor indul az első versenyzőket szállító hajó, melyet újabbak követnek. A Révfülöpi kikötő melletti futballpályán reggel hét órától 13.30-ig eshetnek át a jelentkezők a kötelező orvosi vizsgálaton. Az utolsó próbázók pedig 14 órakor rajtolhatnak.

Szombaton lesz a Balaton-átúszás
Az időjárás kegyeire várva

------------------------------------------------------------
forrás: Jutasi Róbert, Nemzeti Sport 2003.07.24
------------------------------------------------------------

Még két nap, és a rendezők reményei szerint több mint tízezren szállhatnak vízbe Révfülöpön, hogy teljesítsék az 5.2 kilométeres távot Balatonboglárig a 23. Coca-Cola Balaton-átúszás során.

A magyar tenger térségében szerdán még zengett az ég, cikáztak a villámok, s bőséges volt az égi áldás is, amely most valóban áldásként érkezett a szomjas földre. De remélhetőleg ez az időjárási front nem szab majd gátat a kontinens legnagyobb úszó tömegsportrendezvényének. A hagyományoknak megfelelően csütörtök délben a siófoki obszervatóriumban egy szakemberekből álló bizottság elemzi az előrejelzési paramétereket. Negyvennyolc órával a sportesemény előtt már nagy biztonsággal meg tudják mondani, hogy a Balaton térségében szombatra milyen időjárás várható. A korábbi évek gyakorlata igazolja számításaik megbízhatóságát. Ismert a tóátúszás fő jelszava: "Biztonság, biztonság, biztonság”. Hogy mindez nem csak szólam, igazolja, hogy az eddigi 22 átúszás során egyetlen balesetet sem kellett feljegyezni.
Legutóbb tavaly is egy hetet csúszott a lebonyolítás az időjárás szeszélye folytán, ám a mostani távlati kilátások eléggé biztatóak. Ha minden a rendezők vágyainak megfelelően alakul, az olimpiai ötpróba úszószámaként is szereplő esemény résztvevőinek első csoportja nem hiába érkezik a tópartra.
Szombaton reggel 7 órától a révfülöpi labdarúgópályán áteshetnek a kötelező orvosi vizsgálaton, majd indulhatnak is a déli part felé. Az utolsó próbázók várhatóan 13.30 táján tehetik meg az első karcsapásokat. A déli partra érkező úszókat reggeltől a Mahart külön hajói ingyen szállítják a rajt színhelyére. A 14 éven alatti gyerekek csak szülői engedéllyel, illetve kísérettel rajtolhatnak.
Az elmúlt két évhez hasonlóan az idén is csatlakozik a tóátúszókhoz a honvédségi úszóezred. A hivatásos, szerződéses és sorállományú katonák, honvédségi köztisztviselők és közalkalmazottak úszszák át együtt a magyar tengert. Vállalta a megmérettetést olimpiai és világbajnok öttusázónk, Martinek János százados is. Balatonbogláron az egész napos toborzásra, előadásokra, harci bemutatókra is szeretettel várják az érdeklődőket.
Az úszást nem vállalók sem unatkozhatnak a déli parton. A boglári Platán strandon a főszponzor szervezésében egész napos kulturális programra kerül sor, melyet egy boglári rendezésű főzőverseny is "ízesít”, 21.30-kor pedig látványos tűzijáték zárja a napot. Már persze, ha az időjárás engedi.
Részletes információhoz a (30) 3030-727-os telefonon, illetve a www.balatonatuszas.hu internetes honlapon juthatnak az érdeklődők.

A szervezők rekordnevezésre számítanak
Egy hét múlva rajtengedélyt kapnak a Balaton átúszói

------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.07.18
------------------------------------------------------------

Július 26-án, szombaton a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 kilométeres szakaszon bonyolítják le Európa legnépszerűbb és legnagyobb szabású teljesítményorientált szabadidősport-úszórendezvényét, a Coca-Cola Balaton-átúszást, amelyet szerte a világon nagy elismeréssel emlegetnek.

A nagy úszópróba már kora reggel megkezdődik: a rajttól néhány száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 7 órától (egészen 13.30-ig) várják a jelentkezőket - a nevezési díj 2500 forint -, akiknek át kell esniük az ilyenkor szokásos kötelező orvosi vizsgálaton. Ezt követően minden egyes úszó rögzíthető vonalkódos csuklópántot kap, amelyet a túlparton, Balatonbogláron, a célbaérkezéskor olvasnak majd le.
Az első próbázók 8 órakor, az utolsók pedig a tervek szerint 14 órakor kelhetnek útra. A szervezők ezen a téren továbbra sem engednek: az úszók biztonságára a több mint 200 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó vigyáz majd.
A célban, a balatonboglári Platán strandon a nagy próbát teljesítőkre jó néhány ajándék - Coca-Cola, Bravos kávé, Fornetti, Bonbonetti, forró tea és szőlőcukor - vár, s természetesen minden sikeres átúszót megillet egy egyedi póló is emlékül, "Megúsztam” felirattal.
Arról, hogy a boglári parton se legyen egy percre sem üresjárat, a Balaton-átúszás névadó főszponzora, a Coca-Cola gondoskodik. 14 órától 21.30-ig különböző koncertek, érdekes és változatos programok szórakoztatják majd a nagy próbát teljesítőket és a várható több ezer érdeklődőt, a napot pedig - a hagyományoknak megfelelően - látványos tűzijáték zárja.
A rendezvény után néhány nappal mindenki letöltheti és kinyomtathatja saját célfotóját és időeredményét a Balaton-átúszás honlapjáról. A Westel info vonaláról SMS küldésével szintén lehívható az időeredmény. Mindkét esetben a vonalkód rajtszámával lehet hozzájutni az eredményhez.
Akik további információkat szeretnének kapni a Balaton-átúszással kapcsolatban, azok hívják a Westel által biztosított 06 (30) 30-30-726-os információs számot, vagy kattintsanak az interneten a www.balaton-atuszas.hu honlapra.

Rekordrészvételt várnak a rendezők
Ismét Balaton-átúszás

------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.07.17
------------------------------------------------------------

Július 26-án Révfülöp és Balatonboglár között immár 23. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást. A szervezők jó időt és rekordrészvételt várnak. Az idei viadal – amelynek névadó főszponzora ebben az évben is a Coca-Cola – a hagyományőrzés jegyében zajlik, hiszen most is július utolsó szombatján, és ugyancsak a szokásnak megfelelően az északi parton található révfülöpi móló és a déli oldal egyik legszebb létesítménye, a balatonboglári Platán strand között bonyolítják le. A legfőbb szempont ezúttal is a biztonság: a rendezők most is mindent megtesznek azért, hogy ezúttal is "megússzák” komolyabb baleset, sérülés nélkül. A versenyzőket az 5.2 km-es távon mintegy 1000 tagú rendezői csapat segíti, és az úgynevezett úszófolyosón kis hajókból, motorcsónakokból, vitorlásokból kialakítandó mentőlánc áll beavatkozásra készen. A nagy úszópróbára reggel 7 órától egészen délután fél 2-ig várják a jelentkezőket a révfülöpi labdarúgópályán (nevezési díj 2500 forint). A házigazdák abban is reménykednek, hogy jó időt fognak ki a jeles napra, és akkor megdőlhet a tavalyi részvételi rekord is, amikor is tízezernél is többen vágtak neki a Balatonnak. Az indulók között ezúttal is lesznek külföldiek, és nem hiányoznak majd a közéleti személyiségek sem: vállalkozik az erőpróbára például Dávid Ibolya, a parlament alelnöke, Köpf Károly, a GYISM helyettes államtitkára, de ott lesz a mezőnyben Szenes Zoltán, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és az egyik rendszeres szereplője a Balaton-átúszásoknak: Martinek János, a korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK