FONTOS


 

11. tájékozódási búvárúszó világbajnokság, Gyékényes
Hibáztak, így csak kilencedikek a hölgyek
A férficsapat búcsúbronza

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.09.08
------------------------------------------------------------

Bizakodó hangulatban várták a gyékényesi tájékozódási búvárúszó világbajnokság utolsó napját a magyar válogatott tagjai, hiszen a csoportos gyakorlat szinte mindig jól szokott sikerülni. A legutóbbi vb-n például a hölgyek a második, a férfiak pedig a harmadik helyet szerezték meg, ráadásul az elmúlt napokban csaknem mindenki élete legjobb formájában versenyzett. Nos, a zárónap felemás eredménnyel zárult, de a már menetrendszerű érem ezúttal sem maradt el.

A sorsolás újra csak kedvezett a mieinknek, hiszen a vetélytársak után merülhettek vízbe, így felmérhették, mit kell nyújtani a dobogós helyezéshez. Az oroszok és az ukránok ebben a számban is kitettek magukért, de még így sem tűnt reménytelennek a magyarok helyzete. A Gurisatti Róbert, László Dezső, Mede Márton, Balázs Péter öszszeállítású gárda mindent meg is tett a győzelemért: a legjobb időeredménynyel ért célba, de a pontossággal volt némi probléma, így az összpontszám végül a harmadik helyre volt jó.
Hölgyeink sajnos elmaradtak a várakozástól, ugyanis a négyfős együttes egyik tagja lemaradt a többiektől. A magyarok pontszáma emiatt meglehetősen "vékony” lett, így be kellett érniük a kilencedik hellyel. A szakvezetés azonban összességében nem lehet elégedetlen: a tíztagú válogatott az ötnapos versenyt egy arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel zárta. Ezzel sikerült túlszárnyalni a 2001-es világversenyt, amikor három második és két harmadik helyet ért el csapatunk.

11. tájékozódási búvárúszó világbajnokság, Gyékényes
Csoportos gyakorlat. Férfiak. Világbajnok: Oroszország (Andrej Korman, Viktor Trifonov, Jurij Zadorozsnij, Andrej Berezsnoj) 8533 pont
, 2. Ukrajna 8362, 3. Magyarország (Gurisatti Róbert, Dunaferr UBSE, edző: Gurisatti Gyula; László Dezső, Dunaferr UBSE, Gurisatti Gyula; Mede Márton, Bp. Amphora BK, Kosztin Tibor; Balázs Péter, Bp. Amphora BK, Kosztin Tibor) 8275, 4. Kazahsztán 7984, 5. Csehország 7900, 6. Ausztria 7804. Nők. Vb: Kazahsztán (Galina Dolgusina, Ljudmila Sumilova, Olga Anakszina, Jekatyerina Csiburszkaja) 7855, 2. Oroszország 7849, 3. Németország 7552, 4. Ukrajna 7474, 5. Csehország 7039, 6. Ausztria 6517, …9. Magyarország (Bognár Bernadett, Pernyei Réka, Farkas Eszter, Debreczeni Hajnalka) 3467.5

11. tájékozódási búvárúszó világbajnokság, Gyékényes
A nőknél az orosz Szvetlana Vjatkina nyert
Jan Skruznij volt a Jani

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.09.07
------------------------------------------------------------

Lassan a végéhez közeledik Gyékényesen a tájékozódási búvárúszók 11. világbajnoksága, így a csapatvezetők is nagy számolgatásba fogtak. Természetesen az összetett első hely a célja az oroszoknak és a házigazda magyaroknak is, és a végelszámolásnál fontos szerepet szántak a szombati M-gyakorlatnak. Az ötnapos viadal harmadik egyéni számában tulajdonképpen egyszerű volt a feladat: a rajtbójától indulva három fordulóbóját megkerülve kellett a célvonalon átúszni. A gyakorlat 1999-es világbajnoka, Gurisatti Róbert remek teljesítményt nyújtott és sokáig úgy tűnt, hogy nem talál legyőzőre a gyékényesi Kavicsbánya-tóban. A budapesti Mede Márton ugyancsak jól szerepelt és még tovább fokozódtak az izgalmak, amikor kiderült, hogy az ukránok nagy ásza, Zolotov ezúttal nem szólhat bele az első hely sorsába. A magyar öröm azonban nem lehetett teljes, ugyanis szinte a semmiből jött a cseh Jan Skruznij, aki végül meglepetésre, mindenkit megelőzve a legtöbb pontot szerezte.
"Egész évben erre a számra készültem, az edzéseken is ez ment a legjobban - mondta az ezüstérmes Gurisatti -, életem legjobb időeredményét úsztam, de el kell fogadnom, hogy valaki most jobb volt nálam.”
A 27 éves dunaújvárosi sportoló tehát nem bánkódott, és Mede is örült a bronzéremnek. A nőknél ezt az egyéni számot is az orosz Szvetlana Vjatkina nyerte meg, a dunaújvárosi Bognár Bernadett - ezúttal is a legjobb magyarként - az ötödik helyen fejezte be a küzdelmet.

11. tájékozódási búvárúszó világbajnokság, Gyékényes
M-gyakorlat

Férfiak. Világbajnok: Jan Skruznij (Csehország) 2335 pont, 2. Gurisatti Róbert (Magyarország, Dunaferr UBSE, edző: Gurisatti Gyula) 2315, 3. Mede Márton (Magyarország, Bp. Amphora BK, e: Kosztin Tibor) 2300, 4. O. Zolotov (Ukrajna) 2281, 5. V. Trifonov (Oroszország) 2280, 6. J. Zadorozsnij (Oroszország) 2270, 7. Balázs Péter (Magyarország) 2245. Nők. Vb: Szvetlana Vjatkina (Oroszország) 2135, 2. Jekatyerina Csiburszkaja (Kazahsztán) 2060, 3. Ljuba Tomnyikova (Oroszország) 2045, 4. Ny. Mihajlova (Oroszország) 2038, 5. Bognár Bernadett (Magyarország) 1967, 6. O. Andriluszkaja (Ukrajna) 1888, …12. Debreczeni Hajnalka (Magyarország) 1838

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK