FONTOS


 

A Kőér utcai úszó-Eb mellett lobbizik a Szpari
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.05.05
------------------------------------------------------------

Dél-Pest megérdemelne egy komplex vízisport-létesítményt, ehhez az optimális helyszín a Kőér utca lenne, ahol a 2006-os úszó Európa-bajnokságot is meg lehetne rendezni. Ez volt a vezérgondolata annak a sajtótájékoztatónak, amelyet hétfőn a Bp. Spartacus úszóinak és a Honvéd vízilabdázóinak is otthont adó Kőér utcai sporttelepen tartottak.

Pazár Sándor, a Budapesti Spartacus elnöke - előrebocsátva, hogy a kormánydöntés előtt tudatosan kívánták ilyen formában is felhívni a figyelmet - kijelentette, nagyon fontosnak tartják a nyilvánosság elé tárni, miért szeretnék, hogy náluk épüljön meg az új, világversenyek lebonyolítására is alkalmas 50 méteres uszoda és a hozzá csatlakozó létesítmények. Sportszakmai szempontból mellettük szólnak mindenekelőtt az úszók eredményei, köztük az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyak Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes jóvoltából, miként a Kőér utcához kötődik 1987 óta mind a mai napig az olimpiai ezüstérmes Güttler Károly, és itt versenyez a jelen legeredményesebb hazai úszója, Risztov Éva is.

"Amellett e műhelyben fordult és fordul meg a hely méretéhez képest a legtöbb gyerek, több tízezer lányról és fiúról van szó, akiknek a száma sok százezerre duzzadhat fel az új komplexum itteni felépítése esetén" - hangsúlyozta az elnök.

További érv, hogy nem csupán a X. kerület új büszkesége lehetne, hanem - Pazár Sándor szerint - annak áldásait élvezhetnék a Kőbányával éppen itt határos két másik kerület, Ferencváros és Kispest lakosai is. A sajtótájékoztatón jelen lévő szakemberek szerint a májusra várható kormánydöntésnél erőteljesen eshet latba a vonzáskör mellett a gazdaságossági számítások végeredménye. Bár konkrét adatok még nincsenek, a műszaki becslés szerint sok száz millióval lenne olcsóbb az építkezés a beruházás Kőér utcai kivitelezése esetén.

Arra a felvetésre, mit szól a Bp. Spartacus az úszó Eb-nek otthont adó sportkomplexum befogadására szintén esélyesnek tartott másik budapesti helyszín, Lágymányos hasonló lobbizásához, Pazár Sándor így válaszolt: ők magukért érvelnek, s nem mások ellen.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK