FONTOS


 

Teljesítménypróba
Schirilla tíz perce a Sugovicában

------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.02.01
------------------------------------------------------------

Több mint tíz percet úszott ifj. Schirilla György a csaknem 0 fokos Sugovicában Bajánál, ahol az idén utoljára tette magát próbára a jeges vízben.


Schirilla Györgynek ismét sikerült…
A sportembernek ezúttal jégtörő hajók segítségére volt szüksége, ugyanis a mellékág teljesen befagyott, ezért előtte meg kellett tisztítani a vizet. Schirilla az úszás után elmondta: a jéghideg víz ellenére ez volt a leghangulatosabb úszása az idén. A folyó közepén többször felkúszott a jégtáblák tetejére, amit a parton összegyűlt nézők kitörő lelkesedéssel fogadtak. A mutatványok közben kisebb-nagyobb karcolások keletkeztek a testén, de ezek az úszás közben nem zavarták. Schirillának a hagyományőrzés – édesapja 1957-ben tempózta át először a téli Dunát – mellett az egészséges életmód népszerűsítése is célja volt. Vácnál a jégzajlás miatt sikertelenül, míg Budapesten és a múlt héten Párkány (Szlovákia) és Esztergom között sikeresen próbálkozó sportembert a parton többek között a város paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója, Vereczkei Zsolt várta.

Teljesítménypróba: Ezerötszázan drukkoltak
Schirilla: kilenc és fél perc a Duna

------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.01.17
------------------------------------------------------------

Kilenc és fél perc alatt sikerült átúsznia ifj. Schirilla Györgynek a mindössze 0,8 Celsius-fokos Dunát szombaton Budapesten.

A sportember az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy élete egyik legnehezebb megméretésén van túl, ugyanis az úszást jelentősen nehezítette az eső, az erős szél és a megáradt folyó, amely nagyon koszos volt. A táv felétől ráadásul kisebb légzési zavarokkal is meg kellett küzdenie, miután vizet nyelt. A problémák leküzdésében a mintegy 1500 szurkoló is nagy segítségére volt Schirillának.

A sportember célja a hagyományőrzés mellett - édesapja 1957-ben tempózta át először a téli folyót - az egészséges életmód népszerűsítése, figyelem felkeltés a folyó tisztaságának fontosságára, illetve a közönség szórakoztatása.

Jövő hét szombaton újabb nagy tettre készül Schirilla: életében először próbálkozik meg átúszni Párkányból (Szlovákia) Esztergomba. A kísérlettel az Európai Uniós csatlakozást próbálja népszerűsíteni.

Teljesítménypróba
Schirilla szombaton Bajánál úszik

------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.30
------------------------------------------------------------

Schirilla György szombaton, idén utoljára ismét megkísérli átúszni a jeges Dunát, ezúttal Bajánál.

A sportembernek ezúttal is komoly feladattal kell megbirkóznia, ugyanis a Sugovica mellékág teljesen be van fagyva, ezért előbb egy jégtörő hajó fogja "megtisztítani" a folyót, s ennek nyomában, a jégtáblák között teljesíti az 500 métert.

Schirillának, aki 14 órakor indul, a hagyományőrzés - édesapja 1957-ben tempózta át először a téli folyót - mellett az egészséges életmód népszerűsítése célja.

Vácnál a jégzajlás miatt sikertelenül, míg Budapesten és a múlt héten Párkány (Szlovákia) és Esztergom között sikeresen próbálkozó úszót várhatóan több ezren biztatják majd, s a parton többek között a város paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója, Vereczkei Zsolt várja.

Teljesítménypróba
Ifj. Schirilla György-Jégtáblák

------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.11
------------------------------------------------------------

Az erős jégzajlás miatt a folyó tervezett átúszása helyett mintegy 10 percet a part közelében úszott a jeges Dunában ifjabb Schirilla György szombaton Vácott. Az édesapja emlékezetes hagyományát folytató fiatalember immár ötödik éve telente többször átússza a Dunát, s minden alkalommal először Vácnál. Az idén azért volt kénytelen módosítani a tervét, mert a folyó vízfelületének mintegy 40 százalékát hatalmas jégtáblák borították és a szakemberek szerint emiatt mind a sportoló, mind a csónakos kísérők komoly veszélybe kerülhettek volna. A parton váciak ezrei kísérték figyelemmel ifjabb Schirilla újabb merész vállalkozását, amelyet ő láthatóan nagyon élvezett, hiszen a vízből lelkesen integetett a nézőknek, ügyesen manőverezett a jégtáblák között, néhányra megpróbált felülni. A jelek szerint a parton sem zavarta a 0 Celsius-fok körüli hideg, mert ahogy kijött a vízből, egyetlen úszónadrágban és mezítláb állva a hóban nyilatkozott arról, hogy produkciójával a szórakoztatás mellett az egészséges életmód hirdetését kívánja szolgálni. A tervek szerint jövő szombaton Budapesten ússza át a Dunát. Már ha a jégtáblák engedik.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK