FONTOS


 

Csúcsnevezés Madridra
Amerikából jöttek

------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.03.14
------------------------------------------------------------

Épen, egészségesen tért vissza szombaton háromhetes amerikai edzőtáborozásáról az úszóválogatott, amely Kiss László szövetségi kapitány vezetésével készült a tengerentúlon a májusi madridi Európa-bajnokságra és az augusztusi athéni olimpiára.


(Fotó: Árvai Károly)
A 13 tagú társulat kemény munkán van túl, és amint a szakvezető elmondta, a napi másfél órás erőfejlesztés mellett napközben három-négy, este pedig kétórás volt az úszóadag. Miamitól mintegy 100 mérföldre, az Islamorada nevű szigetlánc egyik minden igényt kielégítő uszodájában dolgozhattak, és neves "cseretársaik" voltak, hiszen a medencében a magyarok azt az amerikai úszócsapatot váltották, amely élén az olimpiai bajnok Gary Hall-lal gyakorolt a nyári ötkarikás játékokra. Kiss László mindenkit dicsért, s külön is kiemelte a világbajnoki ezüstérmes Cseh László, továbbá Kerékjártó Tamás, az ifjú tehetségek közül pedig Gyurta Dániel és Verrasztó Dávid teljesítményét. A többszörös Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Risztov Éváról szólva pedig azt hangsúlyozta, hogy az olimpiai reménység a két edzőtábor közötti betegségéből kilábalva az amerikai edzőtáborozás harmadik hetére teljesen utolérte magát.

Csúcsnevezés Madridra

Újabb részvételi csúcsot regisztráltak a madridi Európa-bajnokság szervezői: a friss bejelentés szerint már 40 ország jelentkezett, s nevezett összesen 985 versenyzőt – úszót, műugrót, műúszót és hosszútávúszót – a május 6. és 16. közötti kontinensviadalra. A mezőny nagysága csak tíz nappal a rajt előtt válik hivatalosan is véglegessé, az viszont már most bizonyosnak látszik, hogy az eddigi rekord megdől, tudniillik a korábbi "mennyiségi rangelső" Berlin 38 ország 785 sportolóját fogadta a 2002-es Eb házigazdájaként. Juan Viota, a spanyol szövetség alelnöke bejelentette, hogy a hosszútávúszóknak engedélyezik az úgynevezett neoprén ruha használatát, tekintettel a maratonisták viadalának helyszínéül szolgáló mesterséges medence hideg vizére. A nyílt vízi női és férfi versenyzők a San Martín városához közeli San Juan víztárolóban vetélkednek majd 5, 10 és 25 kilométeres távokon, s az európai szövetség (LEN) jóváhagyásával viselhetik a testmeleget jobban őrző ruhát, ha a víz hőmérséklete 16 fok alatt marad, ami a jelek szerint igencsak valószínűsíthető. Korábban több ízben is előfordult, hogy a huzamos ideig vízben levő hosszútávúszók a túlságosan is alacsony hőfok miatt tömegesen feladni kényszerültek a versenyt. A madridi Eb-szervezők ezt szeretnék most elkerülni az engedménnyel.

Sikeres edzőtábor

Güttler Károly szerint az április eleji két budapesti felmérő versenyen derülhet ki igazán, mennyire volt hasznos az érintett úszóválogatottak számára az elmúlt két hétben a spanyolországi meleg égövi edzőtáborban elvégzett munka. Az olimpiai ezüstérmesből lett utánpótlás-kapitány azután mondta ezt, hogy hazatért az általa irányított csapattal Las Palmasból. Güttler megítélése szerint igen sikeres táborozáson vannak túl, s a Kanári-szigetek fővárosában gyakorló versenyzők mindegyike maradéktalanul elvégezte a kiszabott edzésadagot. Naponta átlagban hat órát dolgoztak a már olimpiai résztvevő sprinter, Zubor Attila fémjelezte, amúgy pedig zömmel a jövő évi budapesti ifjúsági Európa-bajnokságra készülő együttes tagjai. A közelmúlt mellúszóklasszisa hozzátette, hogy személy szerint neki azért is külön emlékezetes a Las Palmas-i két hét, mert a mostani volt az első válogatott edzőtáborozása, amikor csapatvezetőként, s nem versenyzőként volt jelen.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK