FONTOS


 

Remekül megy az öregfiúk között a magyar olimpiai bajnoknak
Czene-világcsúcsok Malmőben

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2004.04.02
------------------------------------------------------------

Czene Attila ismét életjelt adott magáról. A 200 méteres vegyes úszás magyar olimpiai bajnoka – tudják, Atlanta, egyes pálya – négy éve, a sydneyi ötkarikás játékok után (ott negyedik lett) fejezte be az úszást.

A jelek szerint csak időlegesen, hiszen a friss hír szerint Svédországban, pontosabban Malmőben állt rajtkőre. Nem is akármilyen eredménynyel, a svéd nyílt szeniorbajnokságon ugyanis két világrekordot is repesztett a korábban Amerikában, Phoenixben tanuló és tréningező versenyző. Gyorsan tegyük hozzá, az "öregfiúk" között ért el csúcsokat, konkrétan a 30 év feletti kategóriában.
Czene előbb 200 méter vegyesen alkotott maradandót, 2:04.01-es világrekorddal diadalmaskodott. Az időeredménye csaknem két másodperccel jobb, mint a korábbi csúcs, amit 2:05.59-cel négy évig a japán Miura Hirosi tartott. Nem sokkal később 100 méter vegyesen is vízbe ment, itt a spanyol legenda, Martin Lopez-Zubero világcsúcsát (56.66) törölte (56.36). Czene egyébként egészen a múlt hétig rövid pályás világcsúcstartónak mondhatta magát 200 méter vegyesen (a profik között), ám a trinidadi Bovell elvette tőle a rekordot. Attila talált magának másikat…
Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya elismerően bólogatott az időeredmények hallatán.
"Ahhoz képest, hogy sokáig nem versenyzett, ezek az eredmények biztatóak. A korát nézve Attila akár a profik között is versenyezhetne, a tudását ismerve pedig egyáltalán nem meglepő, hogy átírta a szeniorvilágcsúcsokat. Én egyébként Güttler Karcsinak is javasoltam: induljon el szenior-világversenyeken, hiszen több számban is aranyesélyes lenne" – összegzett a kapitány.
Ami tény, a 36 éves Güttler még tavaly, a barcelonai világbajnokságon is felvette a versenyt a legjobbakkal, két éve pedig 50 méter mellen bronzérmet szerzett a berlini Európa-bajnokságon. S ami a legfontosabb, egyáltalán nem tartja rossznak a kapitány ötletét:
"Nézegettem a korosztályom szeniorvilágcsúcsait, és bár csak alkalmanként járok le úszni, de talán most is képes lennék a rekorddöntésre. Tudtommal egy évet legalább ki kell hagyni, utána szerepelhet az ember szeniorviadalokon. Meglehet, két év múlva nekivágok, de most fontosabb, hogy utánpótlás-kapitányként megfeleljek."

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK