FONTOS


 

Turi György megdolgoztatta Risztovékat
Sífutással készültek

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2004.02.04
------------------------------------------------------------

Kis túlzással túlélőtáborrá alakult át a Turi György vezette úszóválogatott olaszországi edzőtáborozása, Risztov, Cseh és a többi spartacusos menő minden eddiginél keményebb tréningeken van túl.

Valószínű, hogy a májusi madridi Európa-bajnokságra és az athéni olimpiára készülő Turi-tanítványok egy időre elfelejtenék a tengerszint felett 2200 méteren található Val Senalest, hiszen emberfeletti munkát végeztek. Elég, ha csak a napi programra pillantunk (lásd keretes írásunkat), hamar kiderülhet, naponta 8 kilométer úszás, erőfejlesztés és nem mellékesen csaknem 30 kilométer sífutás (!) várt Risztovékra. Tíz napon át zsinórban… A sífutás amúgy Turi ötlete volt.
"A sífutás minden izmot megmozgat, jótékony hatással van a vérkeringésre és a tüdőre. Más kérdés, hogy rettentően kemény sport. Persze nem egy kósza ötlet volt a részemről, tudom, hogy a német úszók is sífutással készülnek telente"– mondta a Bp. Spartacus vezetőedzője.
A napi csaknem 30 kilométeres sífutás alaposan megdolgozta a versenyzőket, Turi nem titkolja, volt olyan úszója, aki sírva fakadt az idegi és fizikai fáradtságtól. De ez szerinte az edzőtábor velejárója.

Ez volt a napi program
5.15: ébresztô
5.30–8.00: úszás (8 km)
8.00–8.45: reggeli, pihenô
8.45–10.15: erôfejlesztés, gimnasztika
11.00–12.00: sífutás (10–15 km)
12.45–13.30: ebéd
13.30–15.30: csendespihenô
15.30–17.00: sífutás (10–15 km)
17.00–18.30: lazító úszás
18.30–19.15: vacsora
20.00: alvás
"Le a kalappal versenyzőim előtt, végigcsinálták, ráadásul sikeresen. A mostani edzőtábor természetesen az olimpia közelsége miatt lett sokkal keményebb a korábbiaknál, ám az edzéseredmények visszaigazolják, érdemes volt hajtani. A tavaly ilyenkor mért edzésidőkhöz képest mindegyik úszóm fejlődött, nem is keveset"– folytatta Turi.
A Turi-csapat az olaszországi napok után nem sokat lesz itthon, február 14-én a balatonfűzfői hosszú távú versenyen szerepel, majd 20-án ismét edzőtáborba vonul. A helyszín a napfényes Florida lesz, ám Turi munkamániákusságát ismerve ott is kitalál valamilyen embert próbáló kiegészítő sportágat… A csoportja amúgy újabb két taggal bővült, a tehetségesnek tartott dunaújvárosi Urbán Kata és a veszprémi Kovács Norbert felkészítését is elvállalta a sikeres mester.
Val Senalesben már ők is belekóstolhattak a Turi-féle tréningekbe…

Spanyolországban és Olaszországban készülnek a válogatott versenyzők
Magaslaton tréningeznek

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2004.01.31
------------------------------------------------------------

Sierra Nevada és Val Senales, vagyis a magyar úszóválogatott magaslati edzőtáborozásának helyszínei. A Kiss László vezette utánpótlás lassan két hete dolgozik Spanyolországban.


Risztov Éva Val Senalesben tréningezik a májusi, madridi Európa-bajnokságra és természetesen az olimpiára (fotó: M. Németh Péter)
A 2300 méter magasan található Sierra Nevadában nem magányosak a mieink, hiszen az olasz és a görög válogatott is ott telel, telelt, és a belgák Európa-bajnok mellúszónője, Brigitte Becue is a spanyol hegyekben készül az olimpiára. Kiss szerint tökéletes körülmények között dolgozhatnak a fiatalok, majd hozzátette: "Az edzéseredmények alapján csak azt mondhatom, bár még nincs vége a tréningeknek, elégedettek lehetünk."

Risztov Éva, Cseh László és a többi spartacusos Turi György vezetésével Olaszországban, Val Senalesben készülődik. A hírek szerint a felkészülés ott is a megfelelő menetrend szerint halad, Turi elégedett a tanítványok munkájával. Az edzőtáborok eredményéről mi is meggyőződhetünk, hiszen február 14-én Balatonfűzfőn a hagyományos hosszú távú versenyen minden válogatott számára kötelező az indulás.

Úszóink magaslati edzőtáborban készülnek
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.01.17
------------------------------------------------------------

A magyar úszóválogatott egyik fele szombat hajnalban busszal Olaszország, másik fele délelőtt repülővel Spanyolország felé vette az irányt: mostantól két héten át magaslati edzőtáborban készülnek a honi legjobbak, természetesen már az augusztusi athéni olimpia jegyében.

Előbbi csoport tíz fővel - közte a jelen legeredményesebb magyar úszóival, Risztov Évával és Cseh Lászlóval - a Bp. Spartacus mesterének, Turi Györgynek az irányításával kelt útra, utóbbi, 11 tagú gárdát pedig, amelyet zömében az ifjúsági Európa-bajnokságon indítani szándékozott fiatalok alkotnak, Kiss László szövetségi kapitány vezeti.

A valóban válogatott társaságból a legismertebbek közül az Egyesült Államokban tanuló Kovács Ágnes és Batházi István, valamint az olimpiai részvételt a júliusi barcelonai világbajnokságon szerzett 9. helyével már kiharcoló 4x100 méteres férfi vegyesváltó két tagja, Gáspár Zsolt és Horváth Péter hiányzik (Zubor Attila a táborozók között van, Güttler Károly pedig már nem versenyzőként, hanem mint az utánpótlás szakmai vezetője, Kiss László segítőjeként tart a válogatottal).

A szövetségi kapitány a Ferihegyi indulás előtt elmondta: ritka lehetőséget kaptak, hiszen az olimpia évének kezdetén egyidőben segíti két magaslati edzőtábor is a felkészülést, a majdani nagy eredmények elérését. Hozzátette, hogy míg az olaszországi Val Senales jól bevált, korábban több ízben is kitűnő színhelynek bizonyult, a spanyolországi Sierra Nevada először fogad magyar úszókat.

Utóbbi arról nevezetes a leginkább, hogy itt van Európa legmagasabban fekvő uszodája, ahol szinte egymásnak adják a kilincset a külföldiek, Kiss Lászlóék például a görögöket váltják az edzőtáborban. A csaknem 2400 méterrel a tengerszint felett fekvő Sierra Nevadában nyolcpályás, 50 méteres fedett uszoda áll a vendégek rendelkezésére, s kiváló alkalmat kínál a hasznos munkavégzésre a magyarok számára is.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK