FONTOS


 

Selmeci lett a máltai úszók kapitánya
"Úttörő szerep vár rám"

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 1999.09.29
------------------------------------------------------------

Selmeci Attila szerdán repülőre ül. Máltára utazik. Nem nyaralni megy: dolgozni. Megtisztelő feladat vár rá, ő lesz a máltai úszóválogatott szövetségi kapitánya. Ami bizonyos, jól járnak vele a máltaiak, hiszen Selmeci anno Kovács Ágnessel is dolgozott -- Ági nála lett ifi Európa-bajnok -- és jelenleg is van ifjúsági Eb-győztese, név szerint Kolozár Dávid. ő marad, Selmeci viszont megy.

-- Még augusztusban hívtak fel a máltai úszószövetségtől, hogy jó lenne, ha pályáznék a szövetségi kapitányi tisztségre -- mondja Selmeci. -- Miután megismertem az elképzeléseiket, a lehetőségeket, úgy gondoltam, kipróbálom magamat, azaz beadtam a pályázatomat.

-- Gondolom, nagy meglepetés nem érte, mikor megtudta, hogy ön lett a befutó...

-- Tényleg nem, viszont attól kezdve egy hétig aludni sem tudtam, akkor döbbentem csak rá, hogy akkor én most elmegyek. Tizenhét éve dolgozom a magyar úszósportban, a Bp. Spartacus a második otthonom. Sok jó versenyzőm volt, most is vannak tehetségek, ám végül is úgy láttam, talán nem árt egy kis levegőváltozás.

-- Ne haragudjon, de eddig meglehetősen keveset lehetett hallani a máltai úszósportról.

-- Kétségtelen, nincs sok versenyzőjük, de ennek is megvan az oka. Nincs korszerű edzőképzés, kevés klubjuk van és az úszásoktatáson is lehetne mit finomítani. Nos, nekem a kapitányi tisztség mellett -- két évre írtam alá -- ezekre is figyelnem kell. Azt is mondhatnám, úttörő szerep vár rám.

Csupán nyolcvan igazolt versenyzője van a szigetországnak
Selmeci: "Ússzál, Málta!"

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 1999.11.11
------------------------------------------------------------

- Öt hete élek Máltán, most érkeztem el arra a pontra, hogy véleményt alkothassak az úszósport helyzetéről - mondja Selmenci.

+ És mi a véleménye?

- Málta szigete a lehetőségei, a létesítményei alapján valóságos úszóparadicsom lehetne. Nem az. Ezért, sajnos, a nulláról kell kezdeni mindent. Úgy nyolcvan igazolt úszója lehet az országnak, de ebbe a számba a kisgyerekek és a szeniorok is beletartoznak.

+ Nem erre számított?

- Nem vártam sokkal jobbat. A lényeg tehát, hogy sok a munka, le kell rakni az úszósport alapjait. Nem is szövetségi kapitányként számítanak rám, azt remélik, hogy megalkotom a szervezett úszásoktatást a szigeten. Valóban ez lehet a kiindulópont. Szerencsére a máltai úszószövetség partner, és azt is sikerült elérni, hogy a máltai parlament hamarosan az iskolások kötelező úszásoktatásának törvénybe iktatásáról szavazzon.

+ Jól értem, öt hét alatt sikerült elintéznie, hogy a helyi parlament foglalkozzon az úszás jövőjével?

- Igen, és remélem, hogy az "Ússzál, Málta!" elnevezésű programom sikerrel jár, azaz nem csak hobbi szinten gondolnak majd a helyiek az úszásra. Mindent elmond a jelenlegi képzésről, hogy az egyetem testnevelés szakán összesen hét órában foglalkoznak a hallgatók az úszással. Nagyon kevés.

+ Nem bánta meg, hogy elvállalta a szövetségi kapitányi tisztséget?

- Nem, van bennem tenniakarás. Kétségtelen, otthon, a Budapesti Spartacusban világszínvonalon dolgozhattam, ám bízom abban, hogy egy-két éven belül a máltai úszósport is elmozdul a holtpontról.

ÚSZÁS

KÉPEK

  

 
LINKEK