FONTOS


 

Sorsoltak a barcelonai világbajnokságra
A döntő visszavágói jönnek

------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.05.31
------------------------------------------------------------

Igaz ugyan, hogy a jövő héten az Európa-bajnokság vár rájuk, ám nem titkoltan már a világbajnokság is ott lebeg a szemük előtt. Különösen férficsapatunkra vonatkozik ez, hiszen Kemény Dénes válogatottja legelőször itt kísérelheti meg kivívni a jövő évi olimpiai szereplés jogát.


Benedek (8) és társai a kanadaiakkal is játszanak a világbajnokságon (Fotó: Árvai Károly)
A barcelonai vb első három helyezettje váltja meg az athéni repülőjegyét, a többieknek marad a Világliga (a meghívásos alapon működő torna legjobbja szerez kvalifikációt), majd a riói olimpiai selejtező.
Szóval, a leginkább presztízscsataként felfogható kranji kontinensviadalt követő világbajnokság tekinthető az esztendő fő eseményének, amelyre pénteken sorsoltak az illetékesek. Persze, sokkal okosabbak nem lettünk ...
Barcelonában az A-csoportban szerepelnek majd Benedek Tiborék, és az biztos, hogy játszanak a cseppet sem félelmetes kanadaiakkal. A juharlevelesek mellett két olyan európai együttes lesz még az ellenfelük, amelyek az Európa-bajnokságról harcolják ki a vb-indulás jogát. Amúgy négy ilyen gárda lesz, s közülük az első- és a negyedik csapat kapott a mieink mellé besorolást. A papírforma alapján a legjobb pozícióra a horvát válogatott a legesélyesebb.
Érdekesség, hogy a "C" jelű négyesben Alessandro Campagna régi (olasz) és új (görög) csapata találja egymással szembe magát, valamint az, hogy a D-ben a legutóbbi, a fukuokai világbajnokság két finalistája, a spanyol és az orosz gárda tusakodhat.
A hölgyeknél szembetűnő: csakúgy, mint az uraknál, 16 csapat részvételével rendezik majd a barcelonai eseményt. Faragó Tamás kiválasztottjai amúgy nem kerültek könnyű csoportba, hiszen a házigazda spanyol rivális mellett a világbajnoki címvédő olasz csapat lesz Sós Ildikóék ellenfele. Azaz, a férfiakhoz hasonlóan, a nőknél is megismétlődik már a csoportmérkőzések során az előző vb döntője.
A lebonyolításról néhány szót: a csoportokból az első helyezettek közvetlenül a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok a harmadikokkal ki-ki mecccset vívnak, s a győztesek játszanak a legjobb nyolc között az elsőkkel. Innentől egyenes kieséses rendszerben zajlik a vb.

Férfiak
A-csoport: Magyarország, Kanada, Európa-1., Európa-4. B-csoport: Szerbia-Montenegró, Egyesült Államok, Ausztrália, Japán. C-csoport: Olaszország, Görögország, Kína, Európa-2. D-csoport: Spanyolország, Oroszország, Brazília, Európa-3.

Nők
A-csoport: Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia, Brazília. B-csoport: Oroszország, Japán, Venezuela, Európa-1. C-csoport: Egyesült Államok, Franciaország, Európa-2., Európa-3. D-csoport: Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Kazahsztán
(Az Európa melletti számok a helyezést jelentik: azaz az Európa-1. a szlovéniai Eb legjobb helyezését elért csapatot jelenti - azon együttesek között, amelyek még nem kvalifikálták magukat a vb-re.)

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003