FONTOS


 

Mesteredzők mestervizsgái
------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.13
------------------------------------------------------------

Eb-arannyal kezdtek 1997-ben, aztán a duplázást követően Világkupát és olimpiát is nyertek (amúgy az egy esztendeig életképes Európai Nemzetek Ligáját is az élen zárták). Tenisznyelven szólva: a US Open, a Roland Garros és az Ausztrál Open zsebben, a mini Grand Slamhez Wimbledon hiányzik. Esetükben a világbajnoki cím…


Kemény Dénes és a fiúk, akik aranyra törnek... (Fotó: Árvai Károly)
Most, a barcelonai vb előtt mindenki bizakodó: na végre, megcsinálják! Rögvest adódik a kérdés, a vb-arany hiánya pluszmotivációt jelent-e a viadalra?
"Nem érzek ilyet, hiszen soha sem éreztem motiválatlanságot” - adja meg a választ Kemény Dénes szövetségi kapitány, a vezér, akivel a sevillai kontinensviadal óta a világbajnokság kivételével minden címet megszereztek a mindezzel elképesztő népszerűségre szert tevő urak. A mester azonban a rend kedvéért leszögezte:
"Szeretnénk, persze hogy szeretnénk világbajnokok lenni, ami az első, hetvenhármas siker óta egyik magyar válogatottnak sem sikerült, ám azt tudni kell, mindannyian felcserélnénk ezt a címet egy második olimpiai aranyra. Jól tudjuk ugyanis, hogy megvédeni a címet százszorta nehezebb, mint először megnyerni. Mindazonáltal nem illendő dolog most, a vébé előtt az első számú céllal foglalkoznunk, nem is akarunk illetlenek lenni, de egyre többet gondolunk rá, ami nem volt másként Sydney előtt sem. Szóval, inkább fogalmazzunk úgy, hogy a négyéves olimpiai ciklusban - és ezzel nem hinném, hogy nagy meglepetést szerzek - a cél mindig a győzelem.”
A katalán fővárosban még a harmadik hely is ötkarikás kvalifikációt ér, vetettük fel a szakembernek, aki erre így reflektált:
"Valóban, és az athéni játékokra való kvalifikáció rendkívül fontos. De egyelőre hallani sem akarunk a bronzról. Aztán ha eljutunk addig, és ne adj Isten elbukjuk az elődöntőt, természetesen akkor a harmadik hely megszerzése a feladat.”
A 2003-as év legfőbb eseményére jó néhány válogatott sok-sok hetes felkészüléssel a háta mögött érkezik, ám ami voltaképpen megszokott, a magyar csapat ebben - a versenynaptár ráeső része, BL-döntő és miegymás miatt - ismét le van maradva vetélytársaitól. A kívülállót persze csak az eredmény, a vízben mutatott teljesítmény érdekli, ami biztatónak tűnik. A kranji, júniusi Eb-n két negyedet leszámítva jól ment a csapatnak, a margitszigeti Unicum-héten aztán már régi önmagát idézte a gárda. Amennyiben érvényesül a fokozatosság elve, Barcelonában kellemes percekben lehet majd részünk.
"A körülményekhez képest azt kell mondanom, jól sikerült a felkészülésünk, még akkor is, ha úgy látom, még mindig nincs a csapat olyan fizikális állapotban, mint volt Sydneyben - folytatta Kemény Dénes. - Sok volt a zavaró tényező: egy hét közös munka után Európa-bajnokság, majd nem sokkal később az egyhetes pesti torna, és ezeken úgy kellett megfelelőt nyújtani, hogy mindenki tisztában volt azzal, a vébé az igazi attrakció. Nem lehet panaszom a fiúkra, becsülettel végigjátszották a mérkőzéseket, meccsről meccsre azt láttam rajtuk, fizikailag és taktikailag is lépegetnek előre. Éppen ezért derűsen bizakodó vagyok, amit lehetett, megcsináltuk, vannak játéksémáink, senkitől sem kell tartanunk.”

Melbourne következik
Barcelona. A nemzetközi szövetség (FINA) döntése értelmében 2007-ben Melbourne adhat otthont a vizes sportok világbajnokságának. Az ausztrál város Rio de Janeirót és Dubait utasította maga mögé a vasárnap kezdôdô vb helyszínén tartott helyszínkijelölô ülésen. A két év múlva sorra kerülô seregszemle rendezési jogát korábban Montreal kapta. A FINA arról is határozott, hogy a 2006-os rövid pályás úszó vb-re Sanghajban kerül sor.
Már az eredetileg kiírt programtól sem! Néhány nappal ezelőttig ugyanis annak tudatában hangolt az együttes, hogy csoportmeccseit kora reggel játssza majd a CN Barcelona uszodájában, ám minden bizonnyal a kínai válogatott tv-közvetítései miatt eszközöltek változást a mérkőzések sorrendjében, ami azt jelenti, hogy a horvátok elleni nyitó rangadót, valamint a románokkal szembeni csatát egyaránt délután vívják Kásásék - csupán a kanadai derbi kezdési időpontja maradt 9.30, ám nem túlzunk nagyot, ha azt mondjuk: klasszisaink félálomban is nagyságrendekkel jobbak tengerentúli kollégáiknál…
"A délelőtti edzőmeccsekre így nem volt szükség” - fűzte ehhez hozzá a kapitány, aki természetesen a világbajnokság hosszúságáról, a formaidőzítésről is megosztotta gondolatait az olvasókkal:
"Kétismeretlenes az egyenlet. Egyszerre kell topon lenni az első meccsen, valamint a meglehetősen hosszú verseny végső fázisában. Nem kis feladat. Nincs más választásunk, egy percig sem tartalékolhatunk a horvátokkal szemben, aztán a remélt győzelem után nyugodtan készülhetünk a folytatásra, a kieséses szakaszra.”
Kemény Dénes a megszokott metódus szerint az első válogatott tréning óta talpon van, intéz ezt, intéz azt, nem illetlenség tőle megkérdezni, milyen állapotban van a világbajnokság előtt, vajon volt-e lehetősége energiát tartalékolni az elszívó hatással bíró felkészülés közepette:
"Május elseje óta nincs megállás, nincs pihenő, de nagyon vigyázok arra, hogy Barcelonában én is topon legyek. Abban viszont biztos vagyok, hogy hiába irigyelnek sokan a télért, senki sem cserélne velem a nyárért…”


Sós Ildikó sokat tehet a jó szereplésért a vb-n (Fotó: Árvai Károly)
"Én sem” - mosolygott Faragó Tamás, a hölgyek irányítója, aki mint mondotta, jól megvan a lányokkal. A lányokkal, akik a férfiak farvizén evezve ismertek, elismertek lettek.
"Szeretik a lányokat, eleinte magam sem hittem volna, hogy ilyen népszerűek lehetnek. Figyel rájuk az ország, az eddig elért eredményeiknek köszönhetően jó csapatnak tartja, azaz a világbajnokságon tovább kell folytatni az éremszerzést, meg kell felelni a várakozásoknak. Az országot ugyanis nem szabad becsapni” - így a montreali legenda, akivel kapcsolatosan van egy új hírünk is. Nem is akármilyen! Nem csapták nagy dobra (azért lapunkat, a női válogatottal is rendszeresen foglalkozó lapunkat értesíthették volna…), de a hölgyek edzésén kitudódott: Faragó Tamás a napokban a Testnevelési Egyetemen mesteredzői címet vehetett át (Kemény Dénesnek is megvan!) Gyurcsány Ferenc sportminisztertől!
"Jól mutat a többi cím mellett, majd ha öregember leszek, az emlékezés pillanataiban ezt is elővehetem. Komolyra fordítva, természetesen nagy megtiszteltetés, hogy az edzőkollégák javaslata alapján mesteredző lehetek. A játékosok csinálják az edzőt, azaz örülök, hogy a lányoknak köszönhetően most megint jó edzőnek számítok a vébé előtt. A kitüntetés arra is jó, hogy higgyek abban, van értelme a képzésnek és a tanulásnak, valamint jól beleilleszkedik az olimpia utáni terveimbe” - elmélkedett a montreali legenda, aki eme bizonyos tervekről (információink szerint az amerikaiak, a görögök, a spanyolok és a németek is kapitánynak hívják, remek ajánlatokkal bombázzák, ám egyáltalán nem biztos, hogy 2004 nyara után külföldre megy) egyelőre nem akart beszélni. Mint
mondta:
"Athénig a családom mellett a női válogatott a legfontosabb! Nagyot szeretnénk alkotni a lányokkal.”
Mi tagadás, az eredmények azt mutatják, jó úton járnak. Négy világverseny, négy döntő, két arany. Siker a 2001-es Eb-n és a tavalyi Világkupán, ezüstérem néhány hete a ljubljanai kontinensviadalon, továbbá a fukuokai vb-n.
"A két évvel ezelőtti világbajnokság óta szép fokozatosan felerősödött a középmezőny, a hollandok, a spanyolok, a görögök és a németek képesek kínos perceket okozni a nagyoknak - fogott szakmai elemzésbe Faragó Tamás. - Ráadásul az operett Európa-bajnoksághoz nem is hasonlíthatjuk ezt a versenyt, hiszen az amerikaiak, az ausztrálok és a kanadaiak jelenléte nívós színvonalat biztosít. Szóval, nem könnyű itt jól szerepelni. Hosszú lesz az egész, nőkről van szó, kiszámíthatatlan, hogy bírják majd a gyűrődést. Mindenesetre nem félek, mert rájuk nézek, és látom, csinosodtak az elmúlt hetekben, és ha csinosodtak, akkor jobbak is lesznek, ez garantált. Nem mellékesen a tesztek is ezt támasztják alá.”
Primász Ágiék ma este a házigazdák ellen mutatkoznak be, majd kedden a címvédő, újdonsült Európa-bajnok Olaszország a rivális. Csoportjukban a kazahok találhatóak még, azaz nincs könnyű dolguk.
"Kemény ellenfelek, de ezért vébé a vébé, le kell őket győzni, és kész” - magyarázta határozottan Györe Lajos, a mester segítője, aki ugyanolyan jól tudja, voltaképpen "csak” egy presztízstorna ez a barcelonai.
"Szomorú, nagyon szomorú, hogy a női vízilabda világbajnoka nem szerez jogot az olimpiai indulásra. Nem értem, mint ahogy a majdani selejtező helyszínének megválasztása is kissé bennfentesnek tűnik számomra. Persze, ezzel a lányok mit sem törődnek, teszik a dolgukat, profik. A világbajnokságon vízbe ugrani ugyanis így is nagy dolog” - vette vissza a szót Faragó doktor.
1973 és 1994. A férfiak, illetve a hölgyek első és egyetlen vb-győzelmének az évszáma. Reméljük, már nem sokáig…

Múltidéző

Férfiak

1973 (Belgrád)
1. Magyarország, 2. Szovjetunió, 3. Jugoszlávia

1975 (Cali)
1. Szovjetunió, 2. Magyaroszág, 3. Olaszország

1978 (Nyugat-Berlin)
1. Olaszország, 2. Magyarország, 3. Jugoszlávia

1982 (Guayaquil)
1. Szovjetunió, 2. Magyaroszág, 3. NSZK

1986 (Madrid)
1. Jugoszlávia, Olaszország, 3. Szovjetunió, … 9. Magyarország

1991 (Perth)
1. Jugoszlávia, 2. Spanyolország, 3. Magyarország

1994 (Róma)
1. Olaszország, 2. Spanyolország, 3. Oroszország, … 5. Magyarország

1998 (Perth)
1. Spanyolország, 2. Magyarország, 3. Jugoszlávia

2001 (Fukuoka)
1. Spanyolország, 2. Jugoszlávia, 3. Oroszország, …5. Magyarország

Nők

1986 (Madrid)
1. Ausztrália, 2. Hollandia, 3. Egyesült Államok, …5. Magyarország

1991 (Perth)
1. Hollandia, 2. Kanada, 3. Egyesült államok, ...4. Magyarország

1994 (Róma)
1. Magyarország, 2. Hollandia, 3. Olaszország

1998 (Perth)
1. Olaszország, 2. Hollandia, 3. Ausztrália, …7. Magyarország

2001 (Fukuoka)
1. Olaszország, 2. Magyarország, 3. Kanada

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003