FONTOS


 

Az olasz versenyzőé lett a vb első aranyérme
Lipcsei és Hegedűs a mezőny második felében
Valli ismét nyerni tudott

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.07.14
------------------------------------------------------------

A jelek szerint a dallamos nevű Viola Valli számára mindegy, hogy Fukuoka vagy éppen Barcelona. Megmagyarázzuk… Az olasz maratonúszó két éve Japánban, a németek azóta már viszszavonult klasszisát, Peggy Büchsét lehajrázva diadalmaskodott öt kilométeren.


Valli: egy boldog olasz Barcelonában
Vasárnap délelőtt pedig a barcelonai vizes világbajnokság első aranyérmét nyerte a katalán város kikötőjében rendezett versenyen. Valli nem mellesleg tavaly, a berlini Európa-bajnokságon is verhetetlennek bizonyult a legrövidebb távon, összegezve tehát: zsinórban immár a harmadik világversenyét nyerte meg öt kilométeren.
Az olaszok legjobb hosszútávúszója amúgy Barcelonában jobban megszenvedett a győzelemért, mint a legutóbbi vb-n, Fukuokában huszonhat másodperccel előzte meg Büchsét, most viszont alig több, mint két másodpercet vert a második helyezett cseh Jana Pechanovára.
Amint várható volt, a magyar maratonúszók most sem váltották meg a világot, Lipcsei Krisztina a huszadik helyen zárta a versenyt, Hegedűs Diána pedig a most egyáltalán nem nyerő 21. helyen végzett.
A férfiaknál - itt nem volt magyar induló - elmaradt az olasz siker, ami részben a berlini Európa-bajnok, és a világbajnoki címvédő Luca Baldini távolmaradásával magyarázható. Azonban így is majdnem olasz diadal született, ám az 5 kilométeres táv befutójánál Formentini - a legutóbbi világbajnokság bronzérmese - alulmaradt a "lökdösődésben”, és végül csak a negyedik helyen végzett.
A győzelmet az eddig kevésbé jegyzett orosz, Jevgenyij Koskarov kaparintotta meg, pontosan két másodperccel megelőzve a német Christian Heint. Koskarov Fukuokában, és legutóbb Berlinben sem került a legjobb hat közé, erre most ő a világbajnok.

Férfiak. 5 km. Világbajnok: Jevgenyij Koskarov (Oroszország) 53:11.9, 2. Christian Hein (Németország) 53:13.9, 3. Vlagyimir Gyatcsin (Oroszország) 53:14.8, 4. M. Formentini (Olaszország) 53:15.5, 5. J. Santacaterina (Ausztrália) 53:17.5, 6. S. Rubaudo (Olaszország) 53:17.8

Nők. 5 km. Vb: Viola Valli (Olaszország) 57:01.2, 2. Jana Pechanová (Csehország) 57:03.9, 3. Britta Kamrau (Németország) 57:06.4, 4. J. Szeliversztova (Oroszország) 57:07.3, 5. P. Wood (Nagy-Britannia) 57:07.8, 6. Y. Requena (Spanyolország) 57:08.2…20. Lipcsei Krisztina (Magyarország) 59:17.2, 21. Hegedűs Diána (Magyarország) 1:00:59.6

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003