FONTOS


 

A szomorkodás, pityergés percei
------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.23
------------------------------------------------------------

…ülnek a parton, magukba roskadva, pityeregve, nem értik, mi történhetett. Ahogy egymásra néznek, még inkább a sírás fojtogatja őket, ám jön a mester, a morcos mester, és gyorsan közéjük csap: "Most mit sírtok? Hagyjátok abba, ezt nem akarom látni!”

Ô, Faragó Tamás is sír, de csak magában, a lelkében, látszik rajta, dúlnak-fúlnak benne az érzelmek.
"Ezt elszúrtuk…” - böki ki az akciógólig jutó Rédei Kata. A mellette álló, a mérkőzésen egyedüliként megfelelő teljesítmény nyújtó, centerben és bekkben egyaránt hatékonyan játszó Szremkó Krisztina bólogat, igen, ez sajnos gyenge volt.
A kapitány készségesen elégíti ki a tollforgatók kíváncsiságát ("Mindenki láthatta: gyenge a legmegfelelőbb jelző a teljesítményünkre. Volt már olyan, hogy nem játszottunk jól, de az még soha sem fordult elő, hogy egyszerre betlizett az összes játékos. Ezúttal ez történt, sajnos nem bírták elviselni a rájuk nehezedő nyomást. A világversenyek legnehezebb meccse a negyeddöntő, első és nyolcadik is lehetsz, óriási a tét, és mi, kár tagadni, belerokkantunk ebbe. Pedig semmit sem csináltunk másként, mint szoktuk, mégis, ez a meccs így sikerült. Összezuhanni azonban nem szabad, közeleg az olimpiai selejtező, erre úgy kell felkészülni, hogy még véletlenül se történjen hasonló a csapattal. A tét még nagyobb lesz, úgyhogy el kell kezdeni a lelkek rendbetételét. Sztárnak, klasszisnak lenni felelősség - ezek a lányok az utóbbi időben a maguk szintjén bizony sztárokká nőtték ki magukat - és ennek meg is kell felelni. Ez ma nem sikerült.”), majd segítőjével Györe Lajossal eltűnik az öltőzőben. Van mit megbeszélni…
Fél órája ért véget a parti, az oroszok kiejtették őket (6-8), s ezzel megszakítottak két sorozatot is: a soros világversenyen három ki-ki meccs után a negyediken legyőzték a mieinket, egyúttal két Európa-bajnokság, egy világbajnokság és egy Világkupa után elintézték, hogy Magyarország nélkül rendezzék a finálét.
"Mintha hátrafelé játszottunk volna…” - szomorkodott a legfiatalabb, az 1983-as születésű tehetség, Kisteleki Dóra, aki hiába úszott meg három alkalommal is, nem kapta meg a labdát. A labdát, amely sajnos dadogott a magyar kezekben, a labdát, amelyet legtöbbször a Primász Ágnes, Pelle Anikó, Valkay Ágnes trió próbált Voroncova mögé juttatni. Az orosz kapus jól védett, nem vitás, ám igazából nagyon nem tették őt próbára a vele szemben állók.
"A hollandok ellen hetet vágó Turovára készültünk, erre jött ez a Szmurova…” - szakad ki a kényszerűségből rengeteget vállalkozó, találatig nem jutó Primász Ágiból. És valóban. Említett hölgy négyszer mattolta védelmünket, centerből és fórból is duplázni tudott, tarthatatlannak bizonyult. Nem mellékesen persze Turova is jegyez két gólt…
Már kedd van, pár perccel múlt el a hétfő, jó egy órája a végzetes negyeddöntő, de a jelenlévők nem tágítanak az edzőkre és a buszra váró lányok közül. Mindenkinek van egy-két biztató szava, és ez jólesik nekik. A Barcelona kézilabdacsapatának elismert klasszisa, kézműtétje után jól bebugyolált csuklóval Nagy László is itt állt, mint az összes meccsen, drukkolt, mint a világbajnokság kezdete óta az összes magyar találkozón, és most ő is szomorúan tekintget a tenger felé. "Eddig olyan szépen játszottak, nagy kár, hogy erre az egy órára valamiért teljesen kikapcsoltak” - búslakodik a hórihorgas, roppant szimpatikus átlövő, majd a közelében tartózkodó pólóshölgyeket vigasztalja. Megható a jelenet, különösen ily távol a hazától.
"Amikor rögvest az elején kiesett a labda a kezükből, éreztem, itt nagy bajok lesznek. Ismerem őket, mint a tenyeremet, megijedtek, csak tudnám, hogy mitől?!” - mormolja a megérkező Györe Lajos, szerencsére a lányok (aki a pihenőnapot követően ma az ausztrálokkal kénytelenek mérkőzni az 5-8. helyért - de furcsa ezt velük kapcsolatba leírni: az 5-8. helyért…) nem hallják. Jobb, ha most nem hallanak ilyeneket…
Faragó doktor is feltűnik, nem szól, nem korhol, szép csendben fellép a megérkező buszra, intenie sem kell, követik a játékosok. Már nem pityeregnek (csak magukban, lelkük mélyén, mint mesterük), de arcuk árulkodó. Ugye, látjuk őket még mosolyogni?

Vizes menü
Nők
Július 23. (szerda). A 11. helyért:
Japán-Brazília, 9.30. A 9. helyért: Németország-Görögország, 10.45. Az 5-8. helyért: Magyarország-Ausztrália, 12. Spanyolország-Hollandia, 13.15. Elődöntő: Kanada-Olaszország, 20.30. Egyesült Államok- Oroszország, 21.45

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003