FONTOS


 

Az olaszok lesznek a házigazda spanyolokat verő szerbek ellenfelei
------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.24
------------------------------------------------------------

Ezúttal igazat mondtak: Jesus Rollán tényleg nem játszott a szerbek elleni, kedd késő este lejátszott férfi negyeddöntőn a spanyol csapatban, combsérülése ezek szerint valóban komoly.

Voltaképpen helyettesére, Anderóra sem lehetett panasz, mégis esélyük sem volt Pérezéknek. Hiába kapták zsinórban az emberfórokat, hihetetlen gyengén adogattak, a pontatlan passzok, az alibilövések nem okoztak gondot az ezer fokon égő szerb kapusnak, Sefiknek. Amúgy szokásuk szerint elképesztő vehemenciával ugrottak vízbe Manojlovics kapitány fiai, az első pillanattól kezdve érezhető volt, kiejtik a világbajnokot. A hazai publikum is hamar beletörődött a vereségbe, abba, hogy Szerbia-Montenegró válogatottja minimum két fokkal erősebb, mint csapatuk. Mint az Eb-n kilencedik helyen végző olasz az ausztrál társulatnál. Két negyed után 4-0 állt a táblán, Gerini fantasztikus formában védett, a két öreg róka, Postiglione és Silipo pedig tarthatatlannak bizonyult. Nem vitás, nagyon együtt van az olasz armada is, azaz ma késő este parázs csata van kilátásban a San Sebastian Beachen felépített uszodában (a Sant Jordi lett volna a két elődöntő helyszíne, ha a spanyolok legyőzik a szerbeket).
A hölgyek alsóházi csatáján a hollandok könnyedén múlták felül a kanadaiak ellen kis híján az elődöntőbe fújt spanyolokat, azaz de Bruijn és társai lesznek a Faragó-lányok ellenfelei a pénteki, 5. helyért zajló csatában.

További eredmények
Férfiak
Negyeddöntő (kedden játszották):
Olaszország-Ausztrália 7-3 (2-0, 2-0, 1-2, 2-1). Gólszerzők: Postiglione 2, Silipo 2, Felugo, A. Calcaterra, Rath, ill. Thomas 2, Woods
Nők
A 11. helyért:
Japán-Brazília 4-3 (0-1, 0-1, 2-1, 2-0). A 9. helyért: Görögország-Németország 10-5 (4-0, 1-2, 2-2, 3-1). Az 5-8. helyért: Spanyolország-Hollandia 3-7 (1-2, 1-2, 1-1, 0-2). G: Pareja 2, Pardo, ill. Koot 2, de Bruijn 2, Quint, Oostendorp, van der Sloot

Göröglecke a görögszakértőtől
------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.24
------------------------------------------------------------

Eddig főleg videózgatott, valamennyi találkozón ott ült a lelátón, szép sorjában vette fel a meccseket, a hangját se nagyon hallottuk. Hiába, nem az a nyomulós típus. Kedd este óta viszont forgalmasabb lett körülötte az élet, úton-útfélen megkérdi őt egy-egy honfitársunk: ugye, legyőzzük a görögöket?


A görög pólóban otthonosan mozgó Kásás Zoltán szerint nyerhetô az elôdöntô (Fotó: Németh Ferenc)
Nem véletlen, hogy hozzá intézik, intézzük a kérdést. Nem, hiszen ő, Kásás Zoltán, 2001 és 2003 között két esztendeig vezérelte az Olympiakosz Pireuszt, Bajnokok Ligáját, bajnoki címeket nyert Thomakoszékkal, azaz közülünk nála jobban senki sem ismeri jobban a görög pólósokat. Szóval, mester, ugye meglesz a hőn áhított siker?
"Nem lesz könnyű - kezdi az idén nyáron hazatérő, a Vasas kispadját augusztustól elfoglaló, rendkívül készséges tréner. - Ismert, hogy a görög az a fajta, akinél a téttel arányosan nő az elszántság, azaz abban biztosak lehetünk, úgy fognak pörögni ellenünk, mint talán még soha.”
Utóbbi kijelentést hivatott alátámasztani az a tény is, hogy sporttörténelmet írhat a már az eddigi szereplésével is a legjobb vb-helyezését elérő görög alakulat: a döntőben szerepelhetne. Reméljük, csak a kisdöntőben fog…
"Elszántak, látom rajtuk. Nem szabad hagyni, hogy vérszemet kapjanak, mert akkor bármire képesek. Az elején kell megfognunk a meccset, hajlamosak ugyanis hamar feladni, begörcsölni, és akkor esélyük sincs a győzelemre. A szlovákok elleni öt nullás nyitást ellenük persze nem lehet megismételni, ám ha kettővel-hárommal meglépnénk, nyert ügyünk lehetne” - folytatta az 1973-as világbajnok csapat tagja, aki szerint jól választott a vetélytárs szövetsége, hogy az olaszok egykori klasszisát, Alassandro Campagnát nevezte ki szövetségi kapitánynak: "Amikor ez megtörtént, csak annyit mondtam a játékosoknak, hogy ha hallgatnak Sandróra, jól járnak, ha nem, ha a saját fejük után mennek, mint sokszor szoktak, nem jutnak előbbre. Az eddigi vébészereplésük alapján úgy tűnik, megfogadták a tanácsom, ám remélem, ezen az összecsapáson ez is kevésnek bizonyul.”
Az oroszokat négyméteresekkel, az amerikaiakat gólszegény, 4-2-es mecscsen felülmúló görög válogatottban Kásás Zoltán szerint leginkább Hadzitheodorura, Vlontakiszra és Thomakoszra kell figyelni, ha ezt a hármast kikapcsolják a mieink a játékból, az már önmagában fél siker. Természetesen Kemény Dénes is kikéri segítője véleményét, bár Kásás Tamás édesapja szerint "Az összes meccs előtt kommunikálunk, átbeszéljük a dolgokat, különben pedig a mezőnyt mindenki jól ismeri, nincsenek nagy titkok, meglepetések.”
A kései elődöntőt (képzeljék, ha erre a kései jelzőt használjuk, akkor az ezt követő olasz-szerb derbire mi lehet a jelző…) az eredeti terveknek megfelelően a San Sebastian Beach homokjából "kinőtt” CN Barcelona uszodában rendezik, ott, ahol a horvátok, a románok, a kanadaiak és a szlovákok ellen csatázott csapatunk. Az úszás színhelyéül szolgáló 12 ezres Sant Jordiról is szó volt, ám azt követően, hogy a spanyolok kiestek, elálltak ettől az ötlettől. A pólósok nem voltak szomorúak… Megszokták ezt a medencét, szerda délután is edzettek benne, és győzelemmel szeretnének tőle ma elbúcsúzni. Szombaton aztán már következhet a hegyen, az olimpiai stadion szomszédságában található Kongresszusi Központban felállított mobil uszoda, lehetőleg a későbbi találkozón, az aranyderbin.
"Biztató, hogy a szlovákok ellen végig fegyelmezettek voltunk, a játékot ölő görögökkel szemben is hasonlóan kell tennünk. Mentálisan kell elsősorban föléjük nőni” - fejtegette balkezes klasszisunk, Kiss Gergő, aki társaihoz hasonlóan jó állapotban érzi magát. A vb-n eddig kimagasló teljesítményt nyújtó Szécsi Zoltán esetében sincs ez másként, a még Tatabányán szerzett apróbb sérülése nem jelentkezik, mint mondta: "Hála istennek, minden oké, előrenézünk, csak a következő ellenféllel törődünk, azaz most a göröggel. Nagyon szeretnénk vébédöntőt játszani, de egyelőre hagyjuk ezt, most az elődöntő mindennél fontosabb” - elmélkedett a szlovákok elleni "edzőmeccs” után a BVSC-ben nevelkedett, az azóta is a Szőnyi úton tevékenykedő kapusunk. Az általa sokszor alkalmazott pszichoterror a görögök ellen kamatozó lehet - és mint Kásás Zoltántól tudjuk, ha elveszítik a fonalat, ha kizökkennek és a saját fejük után mennek…

Vizes menü
Férfiak
Július 24. (csütörtök): A 11. helyért:
Németország-Románia, 9.30. A 9. helyért: Horvátország-Oroszország, 10.45. Az 5-8. helyért: Szlovákia-Egyesült Államok, 12. Spanyolország-Ausztrália, 13.15. Elődöntő: Magyarország-Görögország, 21. Olaszország-Szerbia-Montenegró, 22.15

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003