FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Aranyérem nélkül maradtak úszóink az Európa-bajnokságon
Ezüstnapok - zárásként


Ezüstnapokkal zárult a magyar küldöttségnek a berlini „vizes" Európa-bajnokság. Szombaton Lengyel Imre, vasárnap pedig Risztov Éva (kettőt is!) és Batházi István szállította az újabb medálokat.

Lengyel Imre a második helyen végzett toronyugrásban, ezzel már a második ezüstérmét szerezte az Eb-n. Az olimpiai világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes a negyedik Reményi Diana az ötödik helyen végzett a 200 m-es mellúszásban.

- Hát, így sikerült - kezdte sok „nem tudom"-mal megtűzdelt magyarázatát Kovács Ágnes a csalódást okozó 200 m mell után. - Kicsit gyorsan kezdtem, azután pedig kapkodtam. Az idén nem volt bennem arany...

- Ez a fiaskó talán még jókor is jött az olimpia szempontjából - értékelt Kiss László szövetségi kapitány. - Az Eb után alaposan ki kell elemezni a történteket.

A német Franziska van Almsick saját rekordján javítva 1:56.64 perces világcsúccsal nyerte a 200 méteres gyorsúszást. Az ellenfele csak az óra volt, de azt is legyőzte.

Vasárnap kétszer is szoríthattunk a vásárhelyi születésű Risztov Éváért. A Bp Spartacus kiválósága 200 m pillangón és 400 gyorson is a legjobb idővel került a fináléba. A pillén is új országos rekorddal (2:08.24) ért célba, s a sors iróniájaként ez is kevés volt a győzelemhez. Az aranyat a lengyel Jedrejczak szerezte meg fantasztikus új világrekorddal: 2:05.78! Éva az utolsó ötven méteren jól hajrázott, a harmadikról feljött a második helyre, s ezzel harmadik Európa-bajnoki ezüstjét szerezte meg. Talán mindet odaadta volna egy aranyért... Ezt tükrözte a szám utáni villámnyilatkozata is:

- Nagyon csalódott vagyok, hogy nem tudtam nyerni. Az időeredmény rendben van, de az elmaradt aranyat sajnálom.

Nem sok ideje maradt a szomorkodásra, szinte a sajtószobából mehetett a 400 méter gyors döntőjére. Batházi István 400 vegyesen egy ezüsttel hangolta a kis magyar tábort erre a számra. Bán Sándor egykori tanítványa nagyszerűen úszott, a hátránya ukrán riválisával szemben minimális volt, 0.15-0.21 mp között mozgott. Klocskova az utolsó százon megpróbálta lerázni, de Évi is magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, s végül csak rosszabb benyúlással maradt le az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokáról. Az országos rekordot (4:07.24) ezúttal is szállította. Nyugodtan állíthatjuk: Risztov Éva személyében új úszócsillag született.

Imre Péter, Délmagyarország 2002.08.05.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap