FONTOS


 

Nagy csapat az úszó EB-n

Húsz magyar úszó indul a hónap végén kezdődő berlini Európa-bajnokságon. A szövetség elnöksége tegnap jelölte ki a válogatottat, ezúttal is objektív mérce alapján. Az európai ranglista tizedik helyezettjének eredménye volt a szint - úgy, hogy országonként csak két versenyzőt vettek figyelembe. Az elnökség egyetlen kivételt tett: a székesfehérvári Kolozár Dávid így került az utazók közé, de költségeit nem a szövetség fedezi.

Kiss László szövetségi kapitány a csapat kihirdetése után arról beszélt, hogy régen utazott világversenyre ilyen sok magyar úszó. Ez mutatja a sportág erejét, meg azt is, hogy alakul az olimpiai keret, és keresik a csapatot a 2006-os - reményeik szerint budapesti - Európa-bajnokságra. Azt szeretnék, ha addigra minden számban lenne két-két, indulásra jogosult versenyzőnk. Berlinben rajthoz áll az olimpiai bajnok Kovács Ágnes, az örökifjú Güttler Károly, továbbá Risztov Éva, aki az országos bajnokságon kilenc aranyérmet nyert, és két számban vezeti a világranglistát. A kapitány azért óvott attól, hogy előre odaítéljük neki az aranyérmeket, hiszen ott lesz az olimpiai bajnok, világcsúcstartó Klocskova is.
A szövetség vezetői Berlinben, az Európa Úszóliga bürójának ülésén lobbiznak a 2006-os magyar rendezés mellett, és erősítésként elutazik velük Jánosi György sportminiszter is. A 2004-es ifjúsági EB-ről biztosan lesz döntés, Gyárfás Tamás elnök azt mondta, csalódott lenne, ha nem Magyarországnak adnák a versenyt. A színfalak mögött minden bizonnyal szóba kerül a 2007-es világbajnokság is. A magyar szövetség ennek is szívesen házigazdája lenne, a lebonyolításhoz viszont már új uszoda kellene.

Az EB magyar résztvevői: Kovács Ágnes, Nagy Réka, Papp Renáta, Reményi Diana, Risztov Éva, Szepesi Nikolett, Taray Katalin; Batházi István, Bodor Richárd, Bodrogi Viktor, Cseh László, Flaskay Mihály, Gáspár Zsolt, Güttler Károly, Horváth Péter, Kerékjártó Tamás, Kiss Boldizsár, Kolozár Dávid, Rudolf Roland, Zubor Attila.
A hosszútávúszók alszövetsége is kijelölte az EB-indulókat: Barsi Claudia, Nagy-Pál Levente és Hegedűs Diána.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2002.07.03.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap