FONTOS


 

Kovács Ágnes nem akar csalódást okozni

Ma kezdődik Berlinben a vizes sportok - úszás, műugrás, műúszás, hosszútávúszás - Európa-bajnoksága. A magyarok mindegyik szakág versenyein részt vesznek, az úszók közül többen is érmes reményekkel.

A műúszók versenyei már ma megkezdődnek a selejtezőkkel. A magyarok tíz versenyzővel indulnak, a csapat mellett Marschalkó Petra az egyéniben, Ökrös Anna és Almási Eszter a duóban versenyez. A műugrók közül Lengyel Imre és Hajnal András toronyugrásban és szinkron-toronyugrásban indul, Lengyel - akinek van már EB-ezüstje - emellett az 1 és a 3 méteres számban is versenyez. Barta Nóra az 1 és a 3 méteres versenyeken vesz részt.
A hosszútávúszók pénteken kezdenek Potsdamban, a Templiner folyón, köztük három magyar: Barsi Claudia, Hegedűs Diána és Nagy-Pál Levente.
Az úszóversenyek első szereplői hétfőn állnak rajtkőre. Az EB honlapja szerint a 38 számban 244 férfi és 193 női versenyző részvétele várható. A magyarok húszfős csapattal utaznak el, az utóbbi években nem vettek részt ilyen népes küldöttséggel világversenyen.
A húsz induló közül kilenc a Spartacus úszója. Olyan versenyzők vannak köztük, hogy ezt a csapatot több ország elfogadná. Maga a szövetségi kapitány, Kiss László is kötődik az ötvenéves klubhoz, ott edzősködött harminchét évig.
A legnagyobb érdeklődéssel az olimpiai bajnok Kovács Ágnes szereplését várják. Az úszó Amerikában jár egyetemre, de májusban hazajött, azóta a Spartacusban, Turi György vezetőedzővel készül fel az EB-re. Indul mind a három mellúszószámban. Mint mondta, az 50 méteren szeretne a döntőbe jutni, a 100-on érmet nyerni, a 200-on pedig "nem akar csalódást okozni". Ez utóbbi számban Kovács az olimpiai és világbajnok, viszont a román Caslaru a címvédő; két éve a magyar versenyző a két rövidebb számban nyert aranyat.
Güttler Károly 34 évesen újra ott lesz az Európa-bajnokságon. A mellúszó már 1987 óta járja a világversenyeket - van olyan tagja a magyar válogatottnak, aki akkor született -, és majdnem mindegyiken bejutott a döntőbe. Nyert világbajnokságot, volt világcsúcstartó is, és volt olyan időszak az életében, amikor nem szerette az úszást. Most újra szereti, meglepő módon még az edzéseket is. Rajta már nincs bizonyítási kényszer, de azért a döntőig szeretne eljutni, és talán a dobogóig is. Batházi István a 400 vegyesen címvédőként indul, Risztov Éva pedig öt számban is versenyez. Mindegyikben nem nyújthat csúcsformát, de hogy melyiket áldozza fel a másik kedvéért, az majd a helyszínen derül ki, és függ a riválisok formájától is. Zubor Attila a 100 méteres gyorsúszásban a saját országos csúcsával száll versenybe.
Ugyancsak ott lesznek a felnőtt EB-n az ifjúsági EB aranyérmesei, ők is a Spartacus úszói, Reményi Diana és Taray Katalin. Tőlük most még nem várnak győzelmeket, de Kiss László már a jövő csapatát építi, a 2004-es olimpiára is keresi a versenyzőket.
Ugyancsak a jövőre gondolva vesz részt erős magyar sportdiplomáciai csapat az EB-n, illetve az Európai Úszóliga ülésén, Jánosi György sportminiszterrel megerősítve. A küldöttség a 2006-os Európa-bajnokság megrendezéséért lobbizik, és várhatóan szóba kerül a 2007-es világbajnokság is.

Halas Zoltán, Magyar Hírlap 2002.07.25.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap