FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
A szombati nap szenzációja: bravúros magyar második helyezés a férfiak páros toronyugrásában
Lengyel, Hajnal: ezüstös páros


Jelző kerestetik ... , tényleg. Amit a Lengyel Imre, Hajnal András páros produkált szombaton kora délután Berlinben, az valóban egyedülálló. Egy-két adalék a csodához. Úgy lettek ezüstérmesek toronyból, hogy a harmadik közös nemzetközi versenyük volt a szombati.


A győztes Roman Volodkov és Anton Szaharov
Jelző kerestetik ... , tényleg. Amit a Lengyel Imre, Hajnal András páros produkált szombaton kora délután Berlinben, az valóban egyedülálló. Egy-két adalék a csodához. Úgy lettek ezüstérmesek toronyból, hogy a harmadik közös nemzetközi versenyük volt a szombati. Úgy lett Európa második legjobb párosa a magyar, hogy itthon nincs - igen, nincs ... - páros toronyugrásra alkalmas szerkezet. A Margitszigeten, a Hajós Alfréd uszodában csak egy torony van. Abból ugrottak - ketten. Volt, hogy a kezük, volt, hogy a lábuk ért össze ugrás közben. Életveszélyes ...
Mégsem adták fel. Mert tudták, érezték, benne van a lehetőség a kettősben. Nyár elején, a sevillai Világkupára három (!) órát tudtak együtt készülni. Lengyel ugyanis az év nagy részében az Egyesült Államokban tanul és tréningezik. Spanyolországban amúgy kilencedikek lettek. Berlinben ezüstérmesek (az Eb előtti napokban nem mellékesen a sportminisztérium támogatásával készültek a német fővárosban).
Hajnal Attila szövetségi kapitány megfogalmazása szerint nagyot robbantott a német fővárosban a magyar kettős. Ô egyébként a verseny előtt már érezte: odaérhetnek a dobogóra a végelszámolásnál.
"Előzetesen a legjobb hat közé vártuk őket, de a délelőtti edzésen olyan jól ugrottak, hogy amikor elmentünk a már felállított dobogó mellett, azt mondtam nekik: gyerekek, délután valamelyik fokon ti fogtok állni.

Kiválóan ugrottak a versenyen, csupán egy apró megingásuk volt, a három és fél fordulatos szaltó-
nál, de azon kívül tényleg csoda volt, amit előadtak." - lelkendezett a kapitány.
A három kötelezőből és két szabadon választott ugrásból álló finálé során végig remekelt a magyar egység, a harmadik ugrás után a negyedik helyen álltak, aztán a harmadikon, végül pedig az ukrán Volodkov, Sacsarov kettős mögött a második pozícióban zárták a viadalt. De nézzük, mit szólnak a csodaezüsthöz a főszereplők.
Például Hajnal András, aki hitt az apai-edzői megérzésnek.
"Amikor ifjúsági Európa-bajnok lettem, édesapám akkor is megjósolta. Akkor is hittem neki és most is. Azt hiszem az ezüstérmünk teljesen reális, az ukrán páros stabilabban ugrott, összeszokottabb egységről van szó, a többieknél viszont jobbak voltunk. Hogy mi kellett a második helyezéshez? Összeszokottság - ami a mi esetünkben bravúr, hiszen Imre az év nagy részében Amerikában él - és némi magyaros virtus. Egyáltalán nem ijedtünk meg a lehetőségtől. A felnőttek között nekem ez az első érmem világversenyről, remélem idővel egyéniben sem marad el a folytatás" - összegzett Hajnal András.
Lengyel Imre immár kétszeres Eb-ezüstérmesnek mondhatja magát, hiszen három éve, az isztambuli kontinensbajnokságon 3 méterről lett második.
"Az is fantasztikus siker volt, a mostani viszon talán még kedvesebb, hiszen kettőnk munkája kellett hozzá. Meggyőződésem, ha többet tudtunk volna együtt készülni, és ha otthon a létesítményhelyzet nem lenne katasztrofális, akkor még jobb pontszámmal is zárhattuk volna a versenyt. Eddig nagyon jó évem van, egyetemi bajnok lettem, egyéni csúcsot ugrottam és most itt ez az Eb-ezüst a nyitónapon ... Megnyugtat, biztos vagyok benne, hogy három méteren hozni fogom magamat" - vélekedett Lengyel, aki hosszú szünet után néhány hónapja tért vissza Benyák Andráshoz (az isztambuli Eb-ezüst idején még együtt dolgoztak). Nos, Benyák szerint is benne volt az érem a Lengyel, Hajnal kettősben, az utóbbi időben már látszott, bármire képesek lehetnek. Így is történt. A magyar műugrósport történetében amúgy a berlini volt a nyolcadik Európa-bajnoki érem.
Reméljük, nem kell sokat várni a kilencedikre ...
A hosszútávúszóknál is bajnokot avattak, rögvest kettőt is, a Templiner-tavon a férfiaknál és a hölgyeknél is az 5 kilométeres táv legjobbjait láthattuk. Nos, kettős olasz siker született, a nőknél a dallamos nevű Viola Valli, az uraknál pedig Luca Baldini diadalmaskodott. Az itáliaiaknak jó napjuk volt, hiszen a férfiaknál egy bronzérmet is elcsíptek (Stefano Rubaudo volt a tettes). A legjobb magyar hosszútávúszó, nevezetesen Barsi Claudia a tizenharmadik helyen végzett, ám aggodalomra nincs ok, ő tíz kilométeren érzi magát jobban.
A műúszóknál a párosok voltak soron szombaton. Reggel hamar eldőlt, a magyar Ökrös, Almási duó nem került be a délutáni tizenkettes fináléba, ahol - nem meglepetés - az orosz Davidova, Jermakova páros zsebelte be az aranyérmet. Számunkra viszont sokkal fontosabb, hogy az Európa-bajnokság harmadik napján megszületett az első magyar érem.
És az úszás csak hétfőn rajtol ...

Tempók és pontok

Műúszás
Páros szabadon választott: 1. Davidova, Jermakova (orosz) 98.800, 2. Mengual, Tirados (spanyol) 96.900, 3. Dedieu, Glez (francia) 96.200. Páros döntő. Európa-bajnok: Anasztaszja Davidova, Anasztaszja Jermakova (Oroszország) 99.300, 2. Gemma Mengual, Paola Tirados (Spanyolország) 97.900, 3. Virginie Dedieu, Myriam Glez (Franciaország) 96.600, 4. F. Ftuli, C. Talasszinidu (Görögország) és A. Paveljeva, D. Semjakina (Ukrajna) 94.600-94.600, 6. B. Spaziani, L. Zaffalon (Olaszország) 93.500, ... 17. Almási Eszter, Ökrös Anna (Magyarország) 80.300

Műugrás
Férfiak. Páros toronyugrás. Eb: Roman Volodkov, Anton Sacsarov (Ukrajna) 340.20, 2. Lengyel Imre (Magyarország, egyesület: BVSC, edző: Benyák András), Hajnal András (Magyarország, egy: SZHSE, e: Hajnal Attila) 315.06, 3. Andrej Mamontov, Alekszandr Varlamov (Fehéroroszország) 300.36, 4. M. Mazzucchi, C. Sacchin (Olaszország) 299.76, 5. B. Aldridge, G. Brown (Nagy-Britannia) 289.59, 6. D. Dobroszkok, A. Kasakov (Oroszország) 287.10

Hosszútávúszás
Férfiak. 5 km. Eb: Luca Baldini (Olaszország) 55:36.5, 2. Thomas Lurz (Németország) 56:24.5, 3. Stefano Rubaudo (Olaszország) 56:26.9, 4. S. Ercoli (Olaszország) 56:31.7, 5. I. Ivanov (Oroszország) 56:55.9, 6. C. Hein (Németország) 56:58.5

Nők. 5 km. Eb: Viola Valli (Olaszország) 1:00:25.9, 2. Hanna Miluska (Svájc) 1:00:27.3, 3. Nadine Pastor (Németország) 1:00:28.3, 4. S. Biller (Németország) 1:00:29.0, 5. E. van Dijk (Hollandia) 1:00:29.5, 6. J. Pecsanová (Csehország) 1:00:31.5, ... 13. Barsi Claudia (Magyarország) 1:01:54.4

sal, Nemzeti Sport 2002.07.28.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap