FONTOS


 

Úszó Eb csütörtöktől Berlinben

Csütörtöktől jövő vasárnapig tart Berlinben az idei úszó Európa-bajnokság: a nevezések alapján 38 ország 786 versenyzője indul a vizes sportok - úszás, műugrás, műúszás, hosszútávúszás - másfélmillió eurós költségvetéssel megrendezésre kerülő kontinensvetélkedőjén. Magyar sportolók minden műfajban rajthoz állnak.

Példa nélkülien népes, húsztagú magyar úszóválogatott szerepel az Eb-n (ebből kilenc sportolót a Spartacus delegál). Kiss László szövetségi kapitány szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a csapat legnagyobb "sztárja", Kovács Ágnes érheti el a legjobb eredményeket. "Ötvenen bármi megtörténhet, 100-on már jobbak az esélyeim, dobogós szeretnék lenni, 200-on nem akarok csalódást okozni, de nem szívesen jósolnék sem az időre, sem a helyezésre" - nyilatkozta az olimpiai, kétszeres világ- és 7-szeres Európa-bajnok Kovács. Kiss elmondta, hogy már az athéni olimpiára készíti fel csapatát: Kovácson kívül még az öt számban induló Risztov Éva lehet dobogós, míg az ifjú tehetségek - Cseh László, Reményi Diana, Szepesi Nikolett - mellett Zubor Attila, valamint az 1987 óta a világ legjobb mellúszói közé tartozó, 34  esztendős Güttler Károly okozhat kellemes meglepetést.

Az úszóversenyek az Eurosportparkban 140 millió eurós költséggel épült kétéves fedett létesítményben hétfőn kezdődnek. Nem "csak" a medencében szeretnének a sportág vezetői és képviselői jó eredményt elérni, mert eltökélt szándékuk, hogy megszerzik a 2006-os kontinensviadal rendezési jogát, s az ezügyben folyó tárgyalásokon várhatóan jelen lesz Jánosi György.

A legfrissebb jelentések, s a már-már véglegesnek tekinthető nevezések alapján 38 ország 786 versenyzője indul a vízes sportok (úszás, műugrás, műúszás, hosszútávúszás) 1.5 millió eurós költségvetéssel csütörtöktől jövő vasárnapig megrendezésre kerülő berlini Európa-bajnokságán. A magyarok valamennyi műfajban érdekeltek.

A 2000-es helsinki Eb után ez a most következő a második a hagyományos kontinensviadalok megszünése óta, miután a vízilabdázók "kiszálltak" a közös lebonyolításból. Az 1926-os budapesti premiertől az 1997-es, a sorban a 24., sevillai vetélkedésig zajlottak a tradicionális események, azt követően történt a válás.

A magyar vízbe szállók közül a legfrissebbek a műúszók lesznek: soha nem látott népes delegáció (egyéni: Marschalkó Petra; páros: Ökrös Anna, Almási Eszter; csapat: Marschalkó Petra, Ökrös Anna, Almási Eszter, Kárpáti Bernadett, Aranyossy Zsófia, Szedlák Krisztina, Simon Bernadett, Grósz Sylvia, Harsányi Dóra, Szabó Alexandra) próbál sikerrel helytállni. Három magyar szerepel az Eb műugróversenyein: Lengyel Imre 1 és 3 m-en, valamint toronyugrásban, illetve Hajnal Andrással szinkron-toronyugrásban áll rajthoz. Utóbbi szintén tagja lesz a toronyugró mezőnynek. A nőknél egyetlen sportoló képviseli a magyar színeket: Barta Nóra 1 és 3 m-en indul. A hosszútávúszók a 25 km-es távon szintán már csütörtöktől versengenek, de ők nem a német fővárosban, hanem a közeli Potsdamban a Templiner-folyón. Három magyar is rajthoz áll, elsőként szombaton 5 km-en Barsi Claudia és Nagy-Pál Levente rajtol, majd mindketten, illetve Hegedüs Diana is érdekelt lesz másnap 10 km-en.

Népszava 2002.07.24.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap