FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Kovács egyelőre lemaradt a dobogóról a berlini Eb-n
Csak egy kicsit szomorkás



Van den Hoogenband: gyors győzelem (kép: Reuters - Wolfgang Rattay)
Nincs mese, a szerda később részletezendő csalódása ellenére azzal a végtelenségig elkoptatott szlogennel kell kezdeni a tudósítást, hogy jó magyarnak lenni Berlinben. A hajdani Mátyás pince ugyan nem áll már, és régóta fölösleges lobogtatni az útlevelünket a Friedrichstrasse környékén ábrándozó keletieknek, hogy mi bezzeg átmetrózhatunk a Kurfürstendammra, azért lehet okunk a büszkeségre.

Az Európa-bajnokság úszóversenyeinek harmadik napján például megint csak különleges izgalommal készülődhettünk a délutáni programra, hiszen a négy döntő közül háromban négy magyar csobbant vízbe, ami - figyelembe véve, hogy a finálékban összesen harminckét sportoló volt érdekelt - igen tekintélyes, önmagában is elismerésre méltó szám. Noha utóbb nem tapsoltuk vörösre a tenyerünket, s még azt is hozzátehetjük, hogy legalább egyvalakit - azt is pontosan tudtuk, hogy kit - nagyon szerettünk volna látni az eredményhirdetésnél, mindhiába, ne keseregjünk: ezen az Eb-n lassanként kiderül, hogy Magyarországon nem csupán néhány úszófenomén, hanem már úszósport is létezik.

Valamivel elmaradt a várakozástól - na meg alatta a tavalyi fukuokai vb-n saját maga által jó magasra állított lécnek - Zubor Attila a sportág klasszikus számában, 100 méter gyorson. A korábban Olaszországba „emigrált", újabban a Spartacus színeiben szereplő versenyző négyes alára minősíthető idővel (49,79), hatodikként ért célba. Ha megismétli a múlt évi produkcióját, akkor harmadik. Lényegesen vidámabb ábrázattal taposta a vizet a célban Pieter van den Hoogenband: a holland - miképpen a sydneyi olimpián - megint megverte a nem is olyan régen még verhetetlennek hitt orosz Popovot.

Bár Kovács Ágiról soha nem gondoltuk, hogy legyőzhetetlen, arra semmiképpen sem számítottunk: a 100 méteres mellúszás utóbbi három Európa-bajnoki címét nyerő - egyébként még mindig csak huszonegy esztendős - klasszist nemcsak a trónjáról, a dobogóról is letaszítják. Már a rajtja után sem sejtettünk sok jót - igaz, a starttal pályafutása során a legritkább esetben kápráztatta el közönségét -, ötvennél meg egyenesen kétségbeestünk: ötödikként fordult, miközben mellette a svéd Európa-csúcstartó, Emma Igelström közepes hatótávolságú torpedóként repesztett. Ági a végére beleerősített ugyan, ám a hajrá csupán az 1:09,63-as időhöz és a negyedik helyhez volt elég. Vigasznak megteheti, hogy az Eb előtt versenyző és szakvezető hasonló vehemenciával hangsúlyozta, nem a 100, hanem a 200 a fő szám.

- Nem tudom, mi van velem, lassú vagyok, és fogalmam sincs, miért - magyarázta még csuromvizesen, éppen hogy kikászálódva a medencéből. - Pedig a vízzel nincs baj, jobb formában nyertem én már ugyanitt Világ Kupát. Most mit mondjak? A kétszázon jobb leszek, ez szinte biztos.

Kiss László szövetségi kapitány három méterrel odébb kommentár helyett sokatmondóan széttárta a karját, és ennél többre most tőlünk sem telik. Egyéb lehetőség híján érdeklődve és reménykedve várjuk a 200 méteres mellúszás szombati döntőjét.

A továbbiakban még megnéztük, amint az illegalitásból előbukkant német szexszimbólum, Van Almsick és a második helyezésekben világcsúcstartó szlovák Moravcova megmérkőzik egymással 100 méter női gyorson. Van Almsick végül parádés finissel győzött, Moravcova meg - ahogy szokta - átvett egy ezüstérmet. De nem volt időnk együtt érezni a szlovákkal, tekintettel arra, hogy 200 méter férfi vegyesen nagy dolgokat ígért a keddi elődöntő.

Történt ugyanis, hogy bizonyos Kerékjártó Tamás huszonhárom éves székesfehérvári lakos - egy kontinensnyi szakember ámulatára - a mezőny legjobb idejével került a döntőbe, ahol akadt egy honfitársa is Batházi István (eredményeit nézve a legkevésbé sem szerény) személyében. Az élete nagy lehetőségéhez érkezett Kerékjártó pillangón és háton negyedikként, mellen viszont már másodikként érintette a falat, ennek nyomán az utolsó ötven előtt az ember ellenállhatatlan késztetést érzett arra, hogy fölálljon az Europasportpark amúgy sem túl kényelmes székéből. Sajnos a gyorson voltak nála sebesebbek is, így be kellett érnie a negyedik hellyel, valamint azzal, hogy az 1994 óta világcsúcstartó finn Jani Sievinen nagy viszszatéréséhez asszisztálhatott. Meg ne feledkezzem róla: Batházi úgy lett ötödik, hogy 150 méternél mind a hét vetélytársa előtte tempózott.

Szép volt, na! Persze kár, hogy ebből sem lett érem.

De talán nem kell sokat várni az újabb medálra, hiszen a tizenhét éves Risztov Éva változatlanul fantasztikus. Ezúttal a 800 méter gyors előfutamában remekelt, és új országos csúccsal (8:29,92) meg néhány kisebb utca hosszával verte a teljes mezőnyt. Konklúzió: a csütörtök az ő napja lehet. A fiúkra sem lehetett panaszunk, mert 200 méter pillangón Kolozár Dávid - újabb általános döbbenet kíséretében - másodikként kvalifikálta magát a döntőbe (1:59,08). Szintén finalista 200 méter vegyesen Reményi Diana, aki a hatodik (2:15,95), továbbá 200 méter mellen Bodor Richárd, aki a hetedik legjobb eredményt úszta az elődöntőben (2:14,84); utóbbi majdnem négy másodpercet faragott délelőtti teljesítményén. És még nincs vége: 50 méter háton a végül is hatodik idővel döntőbe jutó Horváth Péter előbb reggel (25,93), majd délután (25,86) javította meg a fennálló országos csúcsot. A német Thomas Rupprath sem akarta alább adni: reggeli (25,20) és ebéd után is úszott egy-egy Európa-rekordot (25,20), csak, hogy jól essen a vacsora.

Nem azért mondom, de a napok múlásával nekünk is megjött az étvágyunk.

Berlin, július 31.

Bruckner Gábor

MŰUGRÁS. Férfiak, 1 m: 1. Nicola Marconi (olasz), 2. Gil (spanyol), 3. Löffler (német).

Nők, 1 m: 1. Heike Fischer (német), 2. Iljina (orosz), 3. Umiszkova (orosz).

ÚSZÁS. Férfiak, 100 m gyors: 1. Pieter van den Hoogenband (holland) 47,86, 2. Popov (orosz) 48,94, 3. Draganja (horvát) 49,31, ...6. Zubor Attila 49,79.

200 m vegyes: 1. Jani Sievinen (finn) 1:59,30, 2. Boggiatto (olasz) 1:59,83, 3. Rogan (osztrák) 2:00,50, 4. Kerékjártó Tamás 2:00,53, 5. Batházi István 2:00,92.

Nők, 100 m gyors: 1. Franziska van Almsick (német) 54,39, 2. Moravcova (szlovák) 54,61, 3. Popcsanka (fehérorosz) 54,62

100 m mell: 1. Emma Igelström (svéd) 1:07,87, 2. Bondarenko (ukrán) 1:09,28, 3. Bogomazova (orosz) 1:09,53, 4. Kovács Ágnes 1:09,63.

Harmadik aranyérmét is megszerezte Ian Thorpe a manchesteri Nemzetközösségi Játékokon: az ausztrál úszó 200 m gyorson győzött, ám - szokásával ellentétben... - ezúttal elmaradt a világcsúcstól. Az olimpiai és világbajnok klasszis 1:44,71 perces ideje 0,65 mp-cel roszszabb saját világrekordjánál. Thorpe kedden 400 gyorson és 4x100-as gyorsváltóban nyert, az előbbi számban világcsúccsal - jelentette az MTI.

Népszabadság 2002.08.01.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap