FONTOS


 

Felemás mérleg

A férfi vízilabda Európa-bajnokság csoportbeosztását figyelve a magyar hatos tűnik erősebbnek, és ezzel a véleménnyel dr. Kemény Dénes, a válogatott szövetségi kapitánya is egyetért:

-- A nehezebb csoportba kerültünk, ami egyet jelent azzal, hogy ha van rá lehetőségünk, a csoportelsőségre kell törekednünk, hiszen ebben az esetben a negyeddöntőben Románia, Hollandia vagy Németország lehet az ellenfelünk. Ezek pedig verhető válogatottak. Ha viszont nem leszünk csoportgyőztesek, akkor szinte mindegy, hányadik helyen jutunk tovább, a másik ágról ugyanis várhatóan az egyaránt erős jugoszláv, spanyol, orosz-hármas kerül tovább az első három helyen.

A magyar válogatott Olaszország ellen kezdi meg az Eb-menetelést, ami azért érdekes, mert az itáliaiak az Eb rendezői.

-- Erről csak annyit, az Európa-bajnokságon nyolc mérkőzést kell játszanunk, s az olaszok elleni egy lesz a sok közül. Az aranyérmet úgyis az a válogatott nyeri meg, amelyik az utolsó három találkozóján győzni tud -- zárta nyilatkozatát dr. Kemény Dénes.

A női Európa-bajnokságra (szeptember 4--10.) is sorsoltak, szintén a viadal helyszínén, azaz Pratóban. Kis túlzással dr. Tóth Gyulának, a női válogatott szövetségi kapitányának "rendelésére". A kapitány pénteken kijelentette, a legjobb az lenne, ha a magyar válogatott az oroszokkal, a spanyolokkal és a németekkel kerülne egy csoportba. Tökéletesen teljesült a kívánsága, hiszen szombaton kiderült, az említett négyes alkotja az A-csoportot.

-- Egyszer nekünk is lehet szerencsénk -- mondta dr. Tóth Gyula. -- Bejött a kívánságom, ennél kedvezőbben nem is alakulhatott volna számunkra a sorsolás. Kerülhettünk volna egy csoportba a Világkupa-győztes hollandokkal, a spanyolokat kaptuk helyettük. Kerülhettünk volna egy csoportba a nagyon erős olaszokkal, de az oroszokkal fogunk játszani. és azért sem szomorkodom, hogy a görögök helyett a németek kerültek a mi águnkra. Azt hiszem, ilyen sorsolás láttán felszabadultan készülhetünk az Európa bajnokságra, a legjobb négy közé jutást sem tartom elképzelhetetlennek. De ehhez a spanyolokat és a németeket mindenképpen le kell győznünk.

Vízilabda Eb 1999
Kemény Firenzére, Tóth Pratóra figyel

Firenzere es Pratora figyel a pólósvilag. Szombaton itt tartjak a ferfi (Firenze, szeptember 2--11.) es a noi (Prato, szeptember 4--10.) Europa-bajnoksag sorsolasat. Az esemeny jelentoseget noveli, hogy elso izben rendeznek onallo vizilabda Europa-bajnoksagot, a ferfivalogatott ket eve Sevillaban meg az osszevont "vizes" esemenyen lett a kontinens legjobbja. A ferfi Eb-n ket hatos csoportban kezdodnek a csatarozasok, es a legjobb negy tovabbjut, majd keresztbejatszassal, egyenes kieseses rendszerben folytatodik a kuzdelemsorozat.

Dr. Kemény Dénes férfikapitány kerete természetesen jelenleg is naponta a firenzei eseményre készül, és szombattól már azt is tudják a játékosok, hogy kik ellen. A kapitány úgy tartja, nem biztos, hogy az a jobbik eset, ha könnyű csoportba kerül a magyar válogatott, mert ebben az esetben az erős ellenfelek a keresztjáték során várnak rá. Abban az esetben viszont ha nehéz csoportba kerül, gyaníthatóan könnyebb riválissal találkozik a nyolc között. Kemény szerint a sorsolás eredményének tudatában már lehet latolgatni, addig felesleges.

A sorsolási ceremónián három kalapból (erősorrend alapján) sorsolják csoportokba a csapatokat úgy, hogy minden kalapból kettő az A-csoportba kerül, kettő pedig értelemszerűen a B-be. A mieink a legjobb négyesbe kerültek Jugoszlávia, Olaszország, Oroszország társaságában. A második kalapban vannak a spanyolok, a horvátok, a hollandok és a görögök. A harmadikban pedig a románok, a szlovákok a németek és a szlovének.

Dr. Kemény Dénes úgy véli, a magyar válogatottnak csak egy célja lehet Firenzében: megvédeni az Európa-bajnoki címet. Ha így történne, már szeptemberben biztossá válna, hogy ott lesz a csapat a sydneyi olimpián, mivel az Eb-győztes automatikusan résztvevője az olimpiai tornának.

A női Eb partói sorsolását ugyancsak szombaton tartják. A kiemelési lista alapján már biztos, hogy az olasz és az orosz, a holland és a spanyol, a magyar és a görög, valamint a francia és a német együttes külön csoporba kerül. (Két négyes csoportból a legjobb kettő került az elődöntőbe, ahol keresztbejátszás után dől el a fináléba jutás). Dr. Tóth Gyula, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya reméli, Fortuna a mieinknek kedvez, azaz a magyar együttes az oroszokkal, a spanyolokkal és a németekkel kerül azonos csoportba. Ebben az esetben -- a kapitány szerint -- nem elképzelhetetlen a négy közé jutás. Tóth állítja, ezen az Európa-bajnokságon -- amely egyébként nem kvalifikál Sydneyre -- nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy magas színvonalú, izgalmas meccseken edződhessen a gárda. "Meccséhségünk van, mert -- sajnos -- idén is kevés lehetőségünk volt arra, hogy erős ellenfelekkel szemben tegyük próbára a tudásunkat. Sok találkozót kell játszania a fiatal csapatnak ahhoz, hogy később eredményes legyen."


Férfi Európa-bajnokság (Firenze, szeptember 2--11.).
A-csoport:

Magyarország, Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Görögország, Szlovákia.
B-csoport:
Jugoszlávia, Oroszország, Románia, Spanyolország, Németország, Hollandia

(A csoportok első négy helyezettje kerül a negyeddöntőbe, ahol keresztbejátszás után -- A1--B4, B1--A4, A2--B3, B2--A3 -- dől el a továbbjutás.)

Női Európa-bajnokság (Prato, szeptember 4--10.).
A-csoport:

Magyarország, Oroszország, Spanyolország, Németország.
B-csoport:
Hollandia, Olaszország, Görögország, Franciaország

(A csoportok első két helyezettje kerül az elődöntőbe, ahol keresztbejátszás után -- A1--B2, B1--A2 -- dől el a döntőbe jutás.)

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 3-4.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK