FONTOS


 

Mi lesz Benedekkel?

Hétfőn elnökségi ülést tartott a Magyar Vízilabda-szövetség. A testület elfogadta a szövetségi kapitányok beszámolóit a felkészülésről, illetve a már lezajlott korosztályos világversenyekről. Ezen túlmenőn áldását adta a benevezendő játékosok listájára, jóllehet mind a férfi, mind a női vonalon akadnak kérdőjelek. Dr. Tóth Gyula csapatánál két sérülés miatt kérdéses, ki lesz az irányító (sem Tóth Gabi, sem Valkay ági nincs százszázalékos állapotban), míg a férfiaknál a Benedek-ügy lezártáig továbbra is tizenhatan szerepelnek a keretben. A fejleményektől függ, hogy Székely Bulcsú elutazik-e az Eb-re, vagy sem - a kérdés, meglehet, már szerdán eldől, ha a kölni laborban Benedek számára kedvezően alakulnak a dolgok. Balkezesünk egyébként kedden délben dr. Pavlik Gábor csapatorvos és dr. Hollósi Miklósné, a Testnevelési Egyetem doppinglaborjának vezetője társaságában Németországba repül, hogy jelen legyen a B-próba elvégzésénél.

(Benedek Tibor ügyéről és a várható végkifejletről a szerdai számunkban részletes elemzést közlünk.)

A juniorok is

Százszázalékos maradt a hét végén a Kemény-család, miután az idősebbik mester, Ferenc által dirigált juniorválogatott Novakyban tarolt. A kuvaiti világbajnokságra készülő ifjak a házigazda szlovákokra históriájuk legsúlyosabb vereségét mérték (19-5), de fölényesen intézték el az egyiptomi együttest is (12-5). Végül pedig egyik legnagyobb ellenfelükben hagytak kellemetlen emlékeket: a horvátokkal szemben 11-9-re nyertek, így természetesen a tornagyőzelmet is megszerezték.

Unicum Kupa 1999
Kemény: "Ne legyen hurráhangulat!"
Unicum-kupa: nem csak a gyomrot, az önbizalmat is erősítette

Hiába tartott vagy három percig a ceremónia, lankadatlanul csattogtak a tenyerek - színházakban is jó részidőnek számít ennyi idő, sporteseményen egyenesen kirívó -, míg végül a társulat (kissé megzavarodva e szokatlanul vehemens tetszésnyilvánítástól), ha nehezen is, de produkált egy meghajlást.

Mi tagadás, az előadás egészen fantasztikusra sikerült. Azóta természetesen csak arról folyik a duruzsolás, hogy nem túl korai-e ez a hihetetlenül jó játék. (Amiből alkalmasint levonható, hogy egy magyar vízilabda-válogatottal két esetben van baj: 1. ha rosszul játszik; 2. ha jól játszik.)

Dr. Kemény Dénes mindazonáltal nem állt be a dicshimnuszokat zengők sorába. Sőt. "Tulajdonképpen nem is játszottunk annyira remekül - értékelt a kapitány egyet aludva az eseményre. - Csupán annyi történt, hogy az átlagosnál jobb százalékban lőttük be a helyzeteinket. Ugyanakkor még túl sok hibát követtünk el, és azt se feledjük: elképzelhető, hogy az ellenfelek voltak gyengébbek."

A mester szerint fizikálisan már megfelelő állapotba került az együttes, a erőnléten már túl sokat nem lehet javítani. "Taktikailag viszont rengeteg mindent kell gyakorolnunk, támadásban ugyanis semmi különöset nem csináltunk, az igazi figuráinkat csak az Eb-n vesszük elő. Azt persze nem tagadom, jó érzés volt a harmadik negyedek felénél hátradőlni, és figyelni a fiúk szemet gyönyörködtető játékát. Ennek egyik alapja, hogy sokkal frissebbek voltak, mint mondjuk a spanyolországi túrán, de ez érthető: akkor hat héttel voltunk az Eb előtt, most kettővel vagyunk."

S hogy mindez Firenzében mire lesz elég? Kemény óva int attól, hogy bárki úgy vélje, az aranymedáliákba az ilyenkor szokásos feliratok mellé már most belevéshetik a "Hungary" feliratot. "A horvátokat kedden és szerdán a közös edzéseken felmérhetjük, szerdára pedig megkapom az olaszokról, a jugoszlávokról és az oroszokról készült videofelvételeket is, azaz talán nem lesz azzal gond, hogy ezekkel a csapatokkal nem találkoztunk a különböző tornákon. Azt azonban látatlanban ki merem jelenteni: drágán adják majd a bőrüket, ha összekerülünk velük. Miután a szlovákoknál jobbak vagyunk, tudunk úgy játszani, hogy a reálisan meglévő hatgólos különbségből tízet vagy többet csináljunk. Ugyanakkor az erős csapatoknál hiába vagyunk esetleg hárommal jobbak, ők a gyenge pontjaink kiszúrásával, illetve az erősségeink semlegesítésével olyan helyzetet teremthetnek, hogy akár meg is fordíthatják a találkozót. Azaz ha esetleg rosszabbul megy, az csak azért lesz, mert valaki ránk kényszeríti a játékát. Ezzel nem kívánok előre magyarázkodni, csupán azt szeretném, ne legyen hurráhangulat. Győzni akarunk, és tudjuk, egyik ellenfelünk sem esélyesebb nálunk..."

Három torna megnyerése után mindazonáltal adódik a párhuzam Sevillával (két éve ugyanilyen eredmények után hódítottunk az Eb-n). A kapitány azonban lát különbséget: "Akkor fiatalos volt a lendületünk, és tudtuk, hogy nyerhetünk, de egyáltalán nem voltunk jobbak a többieknél. Most úgy látszik, hogy jobbak vagyunk, ám nem biztos, hogy győzni is fogunk. Egyébként pedig nem hiszek a babonákban. A spanyol meccs előtt, például, Kovács Pista kollégám kisfiától kaptam egy szerencsepénzt és nyertünk..." - mondta Kemény, aki az utolsó mondatot talányos mosollyal kísérte.

Az azért sokat sejtetett.

Csurka Gergely Nemzeti Sport 1999. augusztus 24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK