FONTOS


 

Könnyed győzelem

A-csoport, 2. forduló:

Magyarország-Németország 16-10 (5-1, 5-4, 4-2, 2-3)

Prato, 600 néző. V: Bras (holland), Tulga (török)

MAGYARORSZáG: Sós - Rédei 1, Tóth N. 1, Sipos, SZREMKó 4, STIEBER 7, DRáVUCZ 2. Cs: Primász 1, Kisteleki, ábel, Valkay E., Pelle, Kádár (kapus). Szövetségi kapitány: dr. Tóth Gyula

NéMETORSZáG: Stenvers - Voss 1, DIEROLF 2, Szerdahelyi 1, OLEK 3, Lohmann, Schindelbauer. Cs: Bonenberger 1, Lunterbusch 1, Kottig 1, Schilling. Szövetségi kapitány: Rainer Fiesel

Gól - emberelőnyből: 10/5, ill. 11/3

További eredmények. A-csoport: Oroszország-Spanyolország 16-7 (4-1, 1-2, 5-3, 6-1). Az állás: 1. Magyarország 4 (27-20), 2. Oroszország 2 (26-18), 3. Spanyolország 2 (14-22), 4. Németország 0 (16-23). B-csoport: Olaszország-Franciaország 19-3 (7-0, 5-0, 3-1, 4-2), Hollandia-Görögország 10-5 (3-0, 0-2, 3-1, 4-2). Az állás: 1. Olaszország 3 (25-9), 2. Hollandia 3 (16-11), 3. Görögország 2 (18-15), 4. Franciaország 0 (8-32)

A padon éltes úr, kidülledt szemmel. Rádiót hallgat. Három múlt néhány perccel, javában megy a körkapcsolás a focimeccsekről. Magányosan ül a hatalmas pratói park közepén, koncentrál. A közeli kis uszodából kiszűrődő zsibongás nyilván el sem jut bőrlabdától terhelt tudatáig.

Pedig van zaj, becsülettel. Meglepően sokan csücsülnek a napsütötte lelátókon. így amikor Stieber Mercédesz egy elúszás végén férfiaknak is becsületére váló technikai megoldással teszi a labdát a hosszúba, valóságos tapsvihar dúl a nézőtéren. értők Bozsi-floppként azonosítják azt a zseniális csuklómozdulatot, amit akkor dob be, midőn két védő épp utoléri és a kapus is kinyomja magát - a labda ugyanakkor követhetetlen ütemben útjára indul és lágy ívben simul a sarokba. Ez csupán egyike Stieber e napra rendelt mutatványainak. Szinte nem tud hibázni, szélről, szemből, fórból, közelről, távolról, erősen és ívelve, szebbnél szebb gólokat hint. A második negyed során mindjárt négyet. összesen hetet. Nagy kunszt. Ráadásul ott van mégSzremkó Krisztina is. Centerünk túl erős, túl hatalmas és túl képzett a német bekkeknek. Ha éppen nem zörgeti a hálót, gyűjti a kiállításokat. Olyan, mint a koszovói helyzet. Tarthatatlan.

Ezzel nagyjából meg is adtuk a németek elleni győzelem kulcsát. E páratlan páros összehoz annyit, amennyit a komplett "dajcs brancs" összesen. Nálunk pedig még mellettük is akad néhány klasszis, azaz a siker egy percig sem kétséges (egyébként 57 másodperc után vezetünk...)

Ami az összképet illeti, felettébb látványos. Zuhognak a gólok, bár két-két negyedet végigtaposó kapusainknak azért akad néhány mutatós védésük. A túloldalon szegény Stenversnek kevesebb sikerélmény jut osztályrészül, csupán az utolsó negyedben ússza meg négy alatt, igaz, ekkor nálunk a kevésbé rutinosak tesznek-vesznek a vízben. Tóth Gyula is amondó a dudát követően, hogy "hét perc alatt eldöntöttük, utána az volt a lényeg, hogy mindenki lehetőséget kapjon. Ez a végefelé meg is látszott kicsit a játékunkon, de ennyi belefér."

Az már szentigaz, különösen annak fényében, hogy a lányok gyakorlatilag biztos csoportelsők, ami azt jelenti, hogy a kissé fura lebonyolítási rend miatt a hétfői összecsapás után két napot pihenhetnek. Eközben elődöntőbeli ellenfelük már túl lesz egy afféle "hatoddöntőn" (a kvartettek második és harmadik helyezettjei keresztbe játszanak a négy közé jutásért), ami agyi és fizikai megterhelést is jelent - azaz csupa előnye van annak, ha az ember első.

Zárjuk a napot azzal az egyedi megállapítással, amit a meccs román ellenőre, Grintescu úr mondogat minden útjába eső magyarnak az uszodában: "Nahát, az önök ötös játékosa... Hát az valami fantasztikus! Zseniális!" Stieberre célzott - s talált.

Hasonló pontossággal, ahogy Merci szokott.

Víztükör

Blőd vicc, tán ismerős is. Két haver belép egy közértbe, aztán amint túljutnak a küszöbön, az egyik agyba-főbe veri a másikat. "Most ezt miért kaptam?" "Tudod nagyon jól, üzletben nincs barátság."

így van ez az élsportban is.

Illetve - nem mindig.

Szombaton a magyar-horváton egy minden mástól elütő párharc zajlott: Varga Zsoltot folyamatosan Dubravko Simenc őrizte a kapu előtt. Megesett ez már évekkel ezelőtt is, amikor valósággal forrt a víz körülöttük. Most mintha csendesebben bugyogott volna.

Elvégre amióta a "Dudo" becenévre hallgató óriás a Mladost Zagrebbe került, valósággal összenőtt az ott légióskodó Vargával. A fontosabb - és persze megnyert - mérkőzések után a szintén nem elhanyagolható termetű magyar centert átöleli, és - nem túlzás - perceken keresztül tartja magához szorítva. Közben a fülébe suttog, hogy milyen jó voltál és fantasztikus, te vagy az isten - meg effélék. "Néha már kínos - mesélte Varga. - Különösen, hogy ezt követően a hóna alá fog, és csak velem együtt hajlandó nyilatkozni. Mivel mindenki Dudóra kíváncsi, életemben nem szerepeltem annyit tévében, mint az utóbbi idényben."

Mielőtt olykor elferdülő világunkban valaki rosszra gondolna, nem árt leszögezni: Simenc teljesen normális férfi, csak éppen a lelke még a termeténél is nagyobb. és az Eb-n sem tagadta meg önmagát, a mérkőzés előtti, délelőtti edzésen külön odament Zsolthoz, hogy ezúttal hátulról a nyakába borulva beszélgessen vele perceken keresztül.

Igaz, este azért fordult valamicskét a helyzet.

Meglehet, a lélek húrjainak rezdülésére bazírozott Kovacsevics kapitány, amikor Vargát kizárólag Simenccel fogatta. Ez a húzása bejött (a többi már kevésbé, de ez mellékes), Varga ugyanis elismerte: visszafogottabb volt a szokásosnál. "Dudo nem volt brutális, de néhányszor megszorított oldalról, meg a fejemen is átúszott. Bárki más csinálja, úgy megütöm, hogy egy életre megemlegeti. Neki egyszerűen nem volt szívem odavágni."

Szép, nem? és egyedi. Manapság, amikor az élsportban az eltaposni, bedöngölni, szétrúgni, megtépni, bordái közé könyökölni a divat - pláne amikor különböző nációjú versenyzők találkoznak -, egy kicsit meglepve hallgatja Varga Zsoltot az ember.

Ember tudott maradni, ráadásul úgy, hogy visszafogottságával nem ártott a csapatának. Sőt, amikor a leginkább kellett, a negyedik negyed elején, 5-5-nél belőtte az emberelőnyt. Igaz, a labda nem nyílegyenesen zúdult a hálóba, még megpattant egy kézen - történetesen Dubravko Simencén.

Vízilabda Eb 1999
Csak öttel nyernek a fiúk, ha nem megy nekik a játék

A-csoport, 4. forduló

Magyarország-Görögország 8-3 (4-1, 0-1, 1-1, 3-0)

Firenze, 1000 néző. V: Afanaszjev (orosz), Cillero (spanyol)

MAGYARORSZáG: KóSZ - FODOR 2, KáSáS 2, Steinmetz B., dr. Molnár T., Vári, Kiss G. Cs: VARGA ZS. 2, Tóth F., Märcz 2, Kiss Cs., Vincze, Biros. Szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes



GöRöGORSZáG: Reppasz - Kajafasz, Mazisz, MAVROTASZ 2, AFRUDAKISZ, Kalakonasz, Lorandosz 1. Cs: Ludisz, Platanaitisz, Hadzsiteodoru, Thomakosz, Georgarasz. Szövetségi kapitány: Kiriakosz Joszifidisz

Gól - emberelőnyből: 6/3, ill. 6/0

Négyméteresből: 1/1, ill. 0

A-csoport. Horvátország-Szlovénia 9-4 (3-0, 2-3, 1-0, 3-1) - az Olaszország-Szlovákia találkozó lapzártánk után ért véget. Az állás: 1. Horvátország 6 (31-24), 2. Magyarország 5 (25-16), 3. Görögország 4 (23-15), 4. Olaszország 3 (20-20), 5. Szlovákia 2 (18-24), 6. Szlovénia 0 (19-37). B-csoport. Hollandia-Németország 8-7 (1-2, 3-3, 3-1, 1-1), Oroszország-Románia 8-7 (2-1, 1-2, 3-1, 2-3), Spanyolország-Jugoszlávia 10-7 (3-2, 2-1, 2-2, 3-2). Az állás: 1. Spanyolország 8 (36-23), 2. Oroszország 6 (31-28), 3. Jugoszlávia 3 (25-27), 4. Németország 3 (19-23), 5. Hollandia 3 (27-32), 6. Románia 1 (19-24)

A horvátok kissé zokon vették, hogy szombaton este kaptak egy pofont a magyar válogatottól. A centerük, Hinics például a meccs után "beszólt" dr. Kemény Dénesnek. A szövetségi kapitányuk, Neven Kovacsevics jó tíz perccel a 7-6-os magyar győzelemmel záruló találkozó után sem volt mosolygós kedvében: "Egy labdán múlt... Egy labdán múlt!" - hajtogatta.

Azon.

Mindamellett, örülhetnek neki, hogy csak egy labdán múlt, több góllal is nyerhettünk volna. Kásás Tamás szerint csak azért maradt el a nagyobb verés, mert távol még a csúcsformától a csapat. "Lendületbe kell még jönnünk" - érvelt Kásás. Más kérdés, hogy a jelenlegi lendületet sem bírja a mezőny. Dr. Kemény Dénes az esti - pontosabban éjszakai - vacsora mellett, egy pohár vörösbor társaságában azért bevallotta, a horvátok elleni meccsen is nagyon érezte Benedek hiányát. "Más a játék Tiborral, tartom, két gól pluszt jelent, ha bent van a vízben" - mondta a kapitány. De nincs bent, így Kemény a meccsek közben is kísérletezésre kényszerül, hiszen ő aztán tökéletesen látja, Benedek távollétében jobban kijön egy-két játékos egyéni hiányossága.

A legszebb az egészben, hogy a csúcsformát még nem futó magyar válogatott így is kilóg a mezőnyből. Felfelé... Dubecz Józsefet, a gárda erőnléti edzőjét például azzal rohanta le az egyik német szakember, hogy van egy fogadása arra, hogy magyar-olasz döntő lesz Firenzében, majd kibökte, szerinte a magyarok a póló braziljai. A német úriember tehát olasz-magyar finálét jósolt, ami nem a mieink miatt meglepő. Az olaszok ugyanis módfelett harmatosan pólóznak, szombaton este például a görögök ellen szenvedtek. S ez enyhe kifejezés. Az első negyed után mindenki a fejét fogta. Ezt a szakaszt 4-1-re nyerték a görögök, akik még a félidőben is vezettek két találattal. Addig bírták... A meccset végül enyhe bírói ráhatással 7-6-ra az itáliaiak nyerték, ám az eredményen kívül semmi sem okozott örömet a hazaiaknak.

Görögország, azaz a magyar válogatott vasárnapi ellenfele eddig a papírformának megfelelően teljesített Firenzében, a magyarok elleni meccs előtt a szlovénokat és szlovákokat legyűrte, az olaszoktól kikapott. Nem szeretjük a helléneket... Nincs is miért, hiszen a Kemény-korszak kevés kudarcának egyikét ellenük élhettük át két éve az athéni Világkupán. A nagy magyar összezuhanást máig kevesen értik, a lényeg viszont, hogy közel három negyedig gólt sem dobtak a mieink a végül is 8-4-es görög győzelemmel záruló találkozón. A meccs alatt ott ült a lelátón az akkor éppen Görögországban portyázó újpesti pólócsapat is. A lila-fehérek az elmúlt napokban Olaszországban szerepeltek, és a magyar-görögöt ezúttal sem akarták kihagyni.

Az újpestiek tehát megérkeztek és azt láthatták, hogy Kásás a görögök elleni meccsen egy perc elteltével bődületes gólt lő Reppasz hálójába, akinek a kezét is majd' leszakította a sistergő bomba. A folytatásban aztán átlövésből Lorandosz egyenlített, ám négy perc elteltével Kásás ismét jókor érkezett, könnyedén vágta be a labdát a magyar emberfór után. és nem volt megállás. Habár a görögök is eljutottak egy kapufáig, a túloldalon Fodor lövése megpattant az egyik görög védőn és becsordogált Reppasz kapujába. és a megnyugtató előnyt Fodor tette még biztatóbbá, öt szekundummal a negyed vége előtt - emberfórban - kilőtte a felső sarkot. Ez volt az a pont amikor az agilis görög szurkolók félárbócra eresztették a zászlót (4-1).

De aztán nyomban fel is húzták.

A görögök kezdték ugyanis acélosabban a második szakaszt, Mavrotasz mindenkit meglepett, mikor a sarokdobás után egyből kapura lőtte a labdát. Aztán mi jöhettünk volna, de elkapkodtuk az emberelőnyt, sőt, a következőt is. Még szerencse, hogy bár ebben a periódusban elöl nem ment, hátul olajozottan működött a gépezet. Sorra kivédekeztük az emberhátrányokat, ezért nem csökkent tovább a különbség ebben a negyedben (4-2).

"Gyerünk gyerekek, ne ilyen mackósan!" - adta ki a jelszót a harmadik negyed előtt a kapus Kósz Zoltán, ám a szakasz elején nem használt az intelem - Mavrotasz előtt sem magasodott kézerdő, nem is csoda, hogy belőtte a harmadik görög gólt. és továbbra sem az első negyedben látott ritmusban pörgött a csapat, ennek csalhatatlan jele, hogy a játékrész negyedik percében feljegyezhettük: tíz perce gólképtelen a csapat. Aztán végre valahára megtört a gólcsend is - egy újabb elrontott emberelőny után nálunk maradt a labda, Varga Zsolt pedig irtózatos erővel bombázott a léc alá. Idegnyugtató találat volt. A negyed eredménye már nem változott, köszönhetően annak is, hogy a támadásban a görögök sem parádéztak, zsinórban az ötödik fórukat hagyták a semmibe veszni (5-3).

A záró hét perc Kósz-parádéval indult, ami jelzi, nem mi voltunk a veszélyesebbek. Egészen a negyed közepéig, amikor Molnárt ölték vízbe gólhelyzetben, ami, ugye, büntetőt ér. Märcz Tamás belőtte és háromgólosra nőtt a magyar előny. Hellász fiai az emberelőnyöknél továbbra sem remekeltek, ráadásul a kezdeti bizonytalanság után Kósz is rátalált a formájára. és Varga Zsolt is, aki egy perccel a zárás előtt immár 7-3-ra alakította az erdményt. Aztán végre valahára átszakadt a gát, Märcz Tamás például ballal csavart pompás gólt Rappasznak.

Kiütéses győzelem. A Kemény-csapat nagyságát jelzi, hogy amíg egy nappal korábban az olaszoknak minden energiájukra szükségük volt a görögök elleni 7-6-hoz, addig a mieink hármas fokozatban is lelépték őket. A magyar válogatott csoportelsőnek érezheti magát.

Nem rossz érzés.

Vizes "menü"

Hétfő. Férfiak (Firenze). A-csoport. MAGYARORSZáG-Szlovákia 14, Horvátország-Görögország 17.45, Olaszország-Szlovénia 21.30. B-csoport. Jugoszlávia-Hollandia 15.15, Spanyolország-Románia 16.30, Oroszország-Németország 20.15. Nők (Prato). A-csoport. Oroszország-Németország 15.45, MAGYARORSZáG-Spanyolország 18.15. B-csoport. Hollandia-Franciaország 14.30, Olaszország-Görögország 17.

Kontrafault

A vízilabdakapitányoknál nincs harsogóbb fajta. Mivel a játékosok horizontja gyakorlatilag egybeesik a pálya szintjével, folyamatosan irányításra szorulnak, ezért az edző szinte végig kommandírozza a meccseket. E tekintetben is külön műfajt képvisel dr. Tóth Gyula. Ahogy ő ki tudja engedni a hangját... "Ereszd meg a hosszú felsőt!" - ordítja lányának, Noéminek, s nyilván nem csak a családi kötelék teszi, hogy a taktikai utasítás rögvest teljesül. "Játszd már meg Szuszit, na!" - kell olykor biztatni a kintieket, hogy végre beadják a labdát Szremkónak, aki aztán hat, alkot, olykor pedig gyarapít is. Néha megesik, hogy a víztükrön csillogó napfény elbizonytalanítja a mestert. "Hol a Sipos Edit?" "Itt vagyok hátul!" - jelzi a védő, vesztére. "Akkor miért nem mész rá jobban?" és így tovább. Igaz, a játékosok olykor feltűnően nem hallgatnak a szóra. Tóth csak megvonja a vállát, amikor az iránt érdeklődünk, hogy hogy is van ez. "Nők. Volt már dolga nővel? Akkor nem kell magyaráznom, mire gondolok."

A Miskolcról elszármazott Biros Péter a borsodi szleng legszebb gyöngyszemeit vonultatja fel napról napra. íme, a vasárnapi darab. Arra a kérdésre, hogy látta-e a Miss Italy versenyt a tévében, Biros a következőt válaszolta: "Ja. Elég szakadt gepárdok voltak."

Rakovec, szlovén játékvezető a lelkes fajtából való. Láthatóan teljes odaadással bíráskodik a mérkőzéseken, számára ilyenkor megszűnik a külvilág. Igaz, a túlzott koncentrálás néha megárthat. Legutóbbi mérkőzésén kigúvadó szemekkel figyelte, hogy az előtte sprintelő támadót vajon visszahúzza-e a bekk? Olyannyira követte az akciót, hogy mozgása is átvette az alant tempózók haladási irányát. Amíg egyenes vonalban úsztak, nem volt gond, hanem amikor az elöl menő a kapu irányába fordult... Szegény szlovén is ment vele, így a bírói emelvényről nagy hirtelen a méternyivel alacsonyabb medenceszélen találta magát. óriási reflexszel azonban el tudta kapni a fémállvány szélét, miáltal megúszta a vízbe zuhanást - sőt, azon nyomban vissza is szökkent a helyére, más kérdés, hogy a pillanatnyi kihagyást kihasználta a védő, és szerelt. Meglehet, szabálytalanul. Hogy két bíró van? Igen, de a szemközti oldalon álló sem a vizet figyelte, hanem a balettozó kollégában gyönyörködött.

Meglehetősen exkluzív nyilatkozatot adott dr. Kemény Dénes a horvátok elleni, 7-6-os győzelmet követően a Magyar Rádiónak. Miután Török László azzal nyomta az orra alá a mikrofont, hogy most a szokásos higgadt értékelés helyett valami olyasmit mondjon, ami tükrözi a lelkiállapotát, a kapitány eképp válaszolt: "Nehezen született meg. Olyan ez, mint amikor egy éjszaka alatt harmadszor sikerül." Este vacsoránál vigyorgott: "Kíváncsi vagyok, kivágják-e?" Másnap, reggelinél szintén: "Már hívtak otthonról. Nem vágták ki."

Sztárinterjú

Estiarte, ha nem gólokat lő, videojátékokat forgalmaz

Manuel Estiarte. A póló Platinije. A spanyol zseni, aki 1981 óta ott van a világ élvonalában. Mindent megnyert már, olimpiai bajnok (1996), világbajnok (1998), spanyol és olasz bajnok. Már harminchét éves, mégis varázslatos a keze. Ezt vasárnap a jugoszlávok is tapasztalhatták. Az ibériai klasszis nem tagadja, jövőre, a kétezres olimpián akar búcsúzni a pólótól. Mint mondja, nem fájó szívvel teszi, ennyi bőségesen elég volt belőle. Hogy mit fog csinálni a sárga labda nélkül? Végre több időt szentelhet a cégének, amely videojátékokat és játékgépeket forgalmaz Olaszországban.

- Jól játszottunk a jugoszlávok ellen, de tudjuk, igazán csak most kezdődik az Európa-bajnokság - mondja Manuel Estiarte. - Nem csak nekünk van esélyünk az aranyéremre, hanem a magyaroknak, horvátoknak és olaszoknak is.

- Nem kerültek túlságosan hamar csúcsformába? Az Európa-bajnoki ezüstérmes jugoszlávokat vasárnap például nagyon elverték.

- Higgye el, van még mit fejlődnünk.

- Mit szól Benedek Tibor kálváriájához?

- őt jól ismerem, igazi sportember. Nem tudom róla elképzelni, hogy tiltott szerrel élt volna. Nem az a típus, nem az a mentalitású ember. De ugyanez igaz a jugoszláv Vujasinovicsra is. Mindketten klasszisai a játéknak, nincs szükségük doppingra.

- Azt mondják, a póló nem doppingos sportág.

- Azért több is lehetne az ellenőrzés.

- Tud valamit?

- Nem, de nincsenek illúzióim, a doppingolás kérdése immár a vízilabdázásban is időszerű.

- évekig az olasz Pescarában játszott, mostanában viszont azt hallani, visszatér Spanyolországba.

- Valóban hazamegyek, ősztől a Barcelonetta csapatában fogok játszani.

- Miért pont ott? Ha jól tudom, korántsem a legerősebb spanyol klubról van szó.

- Nem titok, az együttest támogató szponzor olyan ajánlatot tett, amit nem lehetett visszautasítani. Nem gyenge a csapat, szerintem ott lehet a spanyol bajnokság élén.

- Végleg hazatelepül?

- Nem, utána megyek vissza Pescarába.

- Ennyire megszerette?

- Minden oda köt. A feleségem pescarai, a két lányom is ott jár iskolába.

- Hány évesek?

- Kilenc és hat.

- Vízilabdázót nevel belőlük?

- Isten ments, én tudom a legjobban, hogy micsoda stresszt jelent ez a játék. Szép sport, de azt nem szeretném, ha a gyerekeim is benne élnének.

- Mihez kezd, ha kétezerben befejezi?

- Egy biztos, nem leszek edző. Az kellene csak! élni fogom a civil életemet, úgy mint sok más ember.

- üzletemberként?

- Eltalálta! Szerencsére az évek során Pescarában meglehetősen jól működő céget tudtam kialakítani, ami videojátékokat és játékgépeket forgalmaz.

- Játszik is velük, vagy csak forgalmazza?

- Ne árulja el senkinek, de hidegen hagynak a számítógépes játékok.

Csurka Gergely és Sal Endre Nemzeti Sport 1999. szeptember 6.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK