FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Legjobb a védekezés, jöhet a támadás

"Megmondom, mi tenne igazán jót ennek a csapatnak. Ha elsők lennénk a csoportban. Az adna egy kis önbizalmat, elfeledtetné Tibi ügyét, és persze megkönnyítené a sajátunkat is" - sóhajtott dr. Kemény Dénes a múlt csütörtökön, az olaszok elleni nyitómérkőzést követő vacsora közben.

Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitányegy pillanatig sem hiteti el a fiúkkal, hogy ők azabszolút favoritok, sőt, még jobb teljesítményre sarkallja őket
Akkortájt kissé kusza volt a kép. Benedek eltiltása még erősen munkált a mieink lelkében (ahogy egyikőjük mondta: "Nem is elsősorban a játékból fog hiányozni. Sokkal inkább akkor, amikor valami gáz van, és bele kell nézni a másik szemébe. A Tibiében mindig olyan tűz lobog, hogy abból azonnal erőt tudsz meríteni."). Pólósaink ráadásul a spagetti mellett magukat is ették, és nem csupán azért, mert 5-2 után elszalasztották a győzelmet. Az is zavarta őket, hogy a produkciójuk csak nyomaiban idézte a két héttel korábbi, az Unicum-kupán megcsodált könnyedséget és harmóniát. Valahogy hiányzott az a féktelenség, az a felszabadultság, az a lazaság. Persze, az Európa-bajnokság más - mégis, jelentősnek tűnt a különbség.

Azóta csökkent a differencia. Ha nem is rohamosan, de számottevően. Ugyan a könnyebb mérkőzéseken nem működött oly hatásosan a hadi gépezet, mint Pesten, vagy a spanyol túrán, ám ha kicsit visszanézünk a múltba, azt látjuk, hogy pont ezeken a találkozókon Benedek volt az egyik leghatásosabb fegyverünk. Minthogy a gyengébbeknek jobb esetben egy-két képzettebb védőjük van, az összes magyar nagyágyúra nem ügyelhettek, könnyebben omlott le az amúgy sem túl vastag várfaluk. Most kicsit elhúzódik az ostrom, előbb-utóbb azonban csak mi kerekedünk felül.

Kemény mellesleg a szaunában ülve arról értekezett kedden délelőtt, hogy azért is izzadunk meg jobban a sikerekért, mert más egy pesti tornán bíráskodni a hazai csapat találkozóján, és más egy Eb-n. "Otthon többet engedtek, például a centerek szerelésénél. Most a felét lefújják, a negyedéből még hátrányt is kapunk - ahelyett, hogy fordulni tudnánk."

Mindazonáltal a sportágra örökkön ránehezedő "bírómizériával" kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy eleddig a legcsekélyebb panaszra sem lehet oka az együttesünknek. Már az olaszok elleni összecsapás előtt, a játékvezetők kijelölésénél látni lehetett, hogy dr. Salamon Ferenc hasonló hatásfokkal dolgozik a háttérben, mint Firenze egykori urai, a Mediciek udvarának legravaszabb diplomatái. így egyik találkozón sem nehezedett ránk semmiféle nyomás, jóllehet az olasz-horvát-görög háromszögtől tartottunk a rajt előtt.

Egyébiránt épp azok a mérkőzések nyugtatták meg némiképp Keményt, amelyeken e triumvirátus tagjaival csatáztunk. "Különösen az olaszok és a horvátok ellen volt normális a helyzetkihasználásunk. Igaz, a második mérkőzés tán lehetett volna jobb, ám az elején Skolnekovics remekül védett." és ha hozzátesszük, hogy az előtornák két igazán komoly, a komplett spanyol csapat ellen vívott mérkőzésén sem jutottunk többre a 8-7-es, illetve a 7-5-ös sikernél (ez utóbbit Pesten arattuk), akkor láthatjuk, a mostani 7-7 és 7-6 egyáltalán nem lóg ki a sorból.

Az Eb-n különben sem sorjáznak a két számjegyre rúgó szórások: az eddigi harminc mérkőzésen mindössze hétszer fordult elő, hogy egy csapat tízig vagy annál tovább jutott, ebből kettő a magyarok érdeme, a gólcsúcsot is mi tartjuk a szlovákoknak hintett tizenhármassal. "Mennyire nyertünk ellenük az Unicumon? Tizenhat kettőre? Na, most hárommal kevesebbet lőttünk nekik, de ez nem dráma. A védekezésünk már az augusztusit idézi" - vont még egy párhuzamot a kapitány. Azaz, bár Benedek keménysége itt is elkelne, hátul már most megbízhatóbban zárunk, mint amilyen hatásfokkal elöl keressük a rést.

A folytatásban "mindössze" azt kell elérni, hogy a legutóbbi világversenyekkel ellentétben, a ki-ki mérkőzések egyikén ne kerüljünk hullámvölgybe. 1997-98-ban a Kemény-gárda teljesítménye rendre egy páternoszter útját idézte: az athéni Világkupán az alagsorban voltunk a görögök ellen, hogy aztán az oroszok elleni bronzmeccsen a másodikon villogjunk; a sevillai Eb-n az olaszok és oroszok ellen a háztetőn jártunk, ám a jugók ellen a földszinten szenvedtünk; a perth-i vb-n az ausztrálok elleni gála egy felhőkarcoló magasságával volt egyenértétű, másnap, a spanyolokkal szembeni döntőn viszont a mélygarázsban próbáltuk beindítani a motort, hasztalan.

Ugyan most a németekkel sem árt vigyázni, és szerda este gyaníthatóan nem ismételjük meg a bilbaói és budapesti tizenegygólos gázolást, ahhoz azért valami égszakadás, vízindulás szükségeltetne, hogy kikapjunk tőlük. Utána azonban az olasz-orosz párharc győztese következik: bármelyik lesz is az, végzetes volna, ha épp aznap lennénk haloványabbak a szokásosnál.

Addig mindenesetre tartsuk észben Kemény kritikáját: "Eddig nem pólóztunk rosszul, ám nem emelkedtünk ki annyira a mezőnyből, hogy egyértelmű esélyesnek kiáltsuk ki magunkat. úgy fest, az első háromban benne vagyunk, de még javulnunk kell."

A fentiek alapján mindenesetre pozitívum, hogy a védekezés jól megy. Elvégre, nekünk az Európa-bajnoki címet nem megtámadni, hanem megvédeni kell.

A-csoport

Az 5. forduló, még nem közölt eredménye: Olaszország-Szlovénia 9-7 (3-3, 4-0, 2-1, 0-3). Az A-csoport végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 8, 3. Olaszország 7, 4. Görögország 4, 5. Szlovákia 2, 6. Szlovénia 0

Benedek: nyolc hónapos eltiltás!

Az Olasz úszószövetség (FIN) Alfonso Picone ügyvéd vezette fegyelmi bizottsága kedden nyolc hónapra felfüggesztette Benedek Tibor és a doppingteszten elbukott két másik vízilabdázó játékjogát. A testület a három játékos és a két érintett klub képviselőinek meghallgatása után döntött. A csapatok ellen nem hozott szankciókat.

A fegyelmi bizottság figyelembe vette az enyhítő körülményeket, ezek alkalmazását az Olasz Olimpiai Bizottság doppingbizottsága kérte. Az eltiltást 1999. augusztus 27-től számítják. Benedek csapata, az INA Assitalia Roma bejelentette, hogy fellebbez mind Benedek Tibor, mind a jugoszláv Vujaszinovics ügyében.

A magyar válogatott vezetői és játékosai megdöbbenve és értetlenül fogadták Benedek Tibor eltiltásának a hírét. A játékosok véleményét Kósz Zoltán csapatkapitány foglalta össze: "Nekünk most kizárólag az Európa-bajnokságra szabad koncentrálnunk. A döntés mindenkit meglepett, mert másfél héttel ezelőtt arról volt szó, hogy enyhítik Tibor büntetését. Nem tudunk mit tenni, nélküle kell minél sikeresebben szerepelnünk az Európa-bajnokságon és három hét múlva Sydneyben, a Világkupán."

Pavlik Gábor, a csapat orvosa szerint a döntés nem volt kellően átgondolt: "Nem értem, miért pont nyolc hónapra tiltották el Tibort. Ha doppingolt, akkor kétéves büntetést kellett volna kapnia, de mivel megállapították, hogy esetében doppingolásról nem volt szó, akkor nem lett volna szabad megbüntetni. Ezt a nyolc hónapot szerintem a döntéshozók sem tudják megfelelően indokolni."

Víztükör

úgy festett, két csapatot nem nyomaszt semmi.

úgy festett, a spanyolok és oroszok nagy előnybe kerültek ezzel ezen az Eb-n.

Hiszen az olaszokat kivételesen nem sarkallja, hanem nyomasztja a hazai környezet, elvégre - Silipót leszámítva - csupán jó, de nem klasszis játékosok alkotják a csapatot, akik legbelül tudják, fényévnyire vannak a Ferretti-féle szupergárdától.

Nekünk itt van szegény jó Benedek Tibi - pontosabban, jó volna, ha itt lenne, a csapatban. Ehelyett elmenekült Szardínia szigetére, hogy a világtól elzártan feledje a búját, miközben társainak mérkőzésről mérkőzésre kell idomulniuk az új helyzethez.

A horvátoknál a tengermellék kontra főváros szembenállás mételyezi a légkört, elvégre a gerincet a dubrovniki és spliti pólósok alkotják, miközben a zágrábiak szent meggyőződése, hogy sokkal jobbak náluk. Még ennél is súlyosabb a jugoszlávoknál dúló rút viszály, ahol szerbek és montenegróiak vicsorognak egymásra.

Maradtak hát a muszkák és a hispánok. Előbbieknél ugyan nem irányíthat a térdműtéte miatt még mankóval bicegő Gorskov, de jól megvannak nélküle is, utóbbiak pedig világbajnokokként érkeztek, a tizenöt éve együtt játszó ászokkal.

Hétfőn azonban eladták a lelküket. Olcsóbban, mint Faustus doktor.

A spanyolok kezdték a kiárusítást, a románok ellen be sem nevezték az öreg csapatukat még felszínen tartó, két éve honosított kubai centerfenomént, Pérezt. Zseniális kapusuk, Rollán pedig egy negyed után lecseréltette magát. Az eddig katasztrofálisan játszó románokkal szemben mindezek ellenére illett volna nyerniük - ám még csak nem is törődtek a látszattal. Egyszerűen lefeküdtek nekik, három negyed után 4-8-ra álltak, s végül veszítettek kettővel (8-10). Azonban a románok hiába hitték azt, hogy nyeregbe kerültek.

Este ugyanis az oroszok is piacra vitték a becsületüket - és nevetségesen alacsony áron megszabadultak tőle. Ez a máskor briliánsan játszó, képzettségben csak a magyarokhoz mérhető játékosbrancs meg sem próbált nyerni a németek amatőrjei ellen. Popov mester ült egykedvűen a padon, egyszer sem bődült el (holott élesben szép kis hanganyagok "tudnak" kiszakadni a torkából), a duda után mosolyogva kávézgatott az öltözőfolyosón, bulldogábrázata kifejezetten üdének hatott.

Idén tavasszal egy magyar bajnoki után egyszer már leírtuk: a győzelemre kódolt élsportoló agyában súlyos működési zavarok támadhatnak, ha egyszer "Ne nyerj!" parancsot kap. Utólag visszatekintve, meglehet, nem tévedtünk. Elvégre miért menne be az az emberelőny, amit egy héttel korábban ki kellett hagyni? Miért érne oda egy lövésre a kapus, ha előzőleg el kellett húznia a kezét?

Sose feledjük: nem ki-bekapcsolható gépekkel van dolgunk, hanem emberekkel. Márpedig az embernél nincs bonyolultabb szerkezet a galaxisban. Legeslegelsősorban azért, mert lelke van.

Illetve, esetünkben egyeseknek - csak volt.

Kontrafault

Fogyó eszköz... A magyar válogatott által bérelt kisbuszokról van szó. Mindkettő gyorsan felmondta a szolgálatot. Lehet, hogy a Firenze és a szálloda közötti hegyi szakasz ártott meg nekik, ám a lényeg az, hogy hétfőre mindkettő használhatatlanná vált (a harmadik, egy Renault még megy, csak a bal oldali visszapillantó tükre lett a firenzei forgalom áldozata...). Az autós cég embere hamar levonta a következtetést: "A magyarok nem tudnak vezetni." Az már nem jutott eszébe, hogy talán műszakilag sem voltak rendben a Fiat kisbuszok. Hogy most mivel közlekedik a csapat? Nos, ha kisbuszt nem is, két személyautót adott a morcos olasz, ám már most kilátásba helyezte, ha a kocsik is szétesnek, mehet a csapat más ügynökséghez...

A magyar meccsnek vége, a játékosok a zuhanyzóban. Egy mankós ember biceg a folyóson. A barátjához jött. Gratulálni. Megpillantják egymást. összeölelkeznek. A mankós és a magyar játékos alig érti a másik nyelvét. Mégis jó barátok. Még a Vasasban találtak egymásra. "Hogy vagy, öreg barátom?" - kérdezi a magyar játékos. "Jól, jól" - mondja tört magyarsággal a mankós. "Mikor mehetsz vízbe?" - kérdez ismét a magyar. "Kettő... két hónap" - mondja a mankós. és ez így folytatódik még percekig. Kósz Zoltán (a magyar) és az egykor a Vasasban pólózó, ám jelenleg sérült orosz Dmitrij Gorskov (a mankós) igaz barátok. Valódi orosz-magyar barátság az övék. Nem olyan, mint a negyvenéves...

Sevillát már lepipálták

Az már biztos, hogy a női pólóválogatott jobban fog szerepelni, mint két éve a sevillai Eb-n. Akkor az ötödik lett. Most a negyediknél nem lehet rosszabb. A csoportmeccses produkció általános elismerést váltott ki Pratóban. A magyar válogatott az egyetlen csapat, amely még pontot sem vesztett. A mérleg lenyűgöző, három meccs, három győzelem (11-10, 16-10, 10-4). és nincs megállás, a keddi és a szerdai szünnap után, csütörtökön már a döntő a tét.

Az eddigi három meccsen Szremkó Krisztina egymaga tizenkét gólt lőtt. "úgy látszik, a négyes lesz a szerencseszámom, ennyit lőttem az oroszoknak, a németeknek és a spanyoloknak is. Szerintem az olaszokkal játszunk majd az elődöntőben - jobbak, mint a spanyolok -, és állítom, hogy csak akkor van sanszunk a fináléba jutásra, ha fegyelmezetten és szinte hiba nélkül játszunk csütörtökön" - nyilatkozta a szentesi Szremkó, akit korábban már csábítgattak olasz klubok is, de aki minden egyes alkalommal nemet mondott.

A torna "felfedezettje" a csapat egyik legrutinosabb tagja, Stieber Mercédesz. Megmagyarázzuk... Korábban sok kritika érte, hogy már nem tud karmestere lenni a válogatottnak, és hogy a gólokkal is adós marad. A májusban rendezett winnipegi Világkupán valóban nem volt meggyőző. Pratóban viszont az.

"Sokan azt mondták, nem játszom jól az utóbbi időben, én nem éreztem így. Sőt, amióta Olaszországban, Palermóban játszom, egyre kiegyensúlyozottabb, egyre nyugodtabb vagyok. Főleg ennek köszönhető, hogy jól megy a játék Pratóban. Csütörtökön az olasz-spanyol meccs győztesével játszunk a döntőbe jutásért. Szinte biztos, hogy az olaszok kerülnek tovább. őket jól ismerem, ez alapján azt mondhatom, van esélyünk a döntőbe jutásra" - mondta a spanyolok legyőzése után Stieber.

A csapat egyébként a keddi szünnap alatt beugrott Firenzébe (városnézés plusz fagylaltozás), szerdán pedig - a tervek szerint - a másik biztos elődöntőssel, Hollandiával játszva készül a gárda a csütörtöki találkozóra. Dr. Tóth Gyula, a válogatott szövetségi kapitánya azt állítja, az elődöntő "benne volt" a csapatban, a fináléba jutás viszont pokolian nehéz lesz.

"Száz százalék, hogy az olaszokkal meccselünk majd a döntőért. Itthon játszanak, a formájuk sem rossz, azaz nagy fegyvertény lenne, ha mi kerülnénk tovább. Talán így is lesz, de én már akkor boldog lennék, ha bronzéremmel térhetnénk haza. Legutóbb, négy éve, a bécsi Eb-n volt érmünk" - mondta a kapitány, aki tudja a receptjét az olaszverésnek, hiszen öt éve, a római világbajnokság elődöntőjében is olasz-magyar találkozót rendeztek. Ott a mieink nyertek, később pedig a világbajnoki címet is bekasszírozták.

Ugye, nem felejtettétek el, lányok?!

"Vizes" menü

Szeptember 8. (szerda). Firenze. Férfiak. A 11. helyért. Szlovénia (A6)-Hollandia (B6), 14. A 9. helyért. Szlovákia (A5)-Románia (B5) 15.15. Negyeddöntő. Olaszország (A3)-Oroszország (B2) 16.30, Horvátország (A2)-Jugoszlávia (B3) 17.45, Görögország (A4)-Spanyolország (B1) 20.15, MAGYARORSZáG (A1)-Németország (B4) 21.30. Prato. Nők. A 7. helyért. Németország (A4)-Franciaország (B4) 14.30. Negyeddöntő. Olaszország (B2)-Spanyolország (A3) 17, Oroszország (A2)-Görögország (B3) 18.15. MAGYARORSZáG (A1) és Hollandia (B1) már elődöntős.

Nemzeti Sport 1999. szeptember 8.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK