FONTOS


 

FÉRFIAK:

A-csoport: Magyarország, Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Görögország, Szlovákia.
B-csoport: Jugoszlávia, Oroszország, Románia, Spanyolország, Németország, Hollandia.

A csoportmérkőzések:

szeptember 2., csütörtök: Magyarország-Olaszország 21.30 óra
3., péntek: Magyarország-Szlovénia 17.45
4., szombat: Magyarország-Horvátország 20.15
5., vasárnap: Magyarország-Görögország 20.15
6., hétfő: Magyarország-Szlovákia 14.00

Az Eb további menetrendje:

szeptember 8., szerda: negyeddöntők 16.30, 17.45, 20.15, 21.30
9., csütörtök: elődöntők 20.15, 21.30
11., szombat: a 3. helyért 20.15, döntő 21.30

Az eddigi Európa-bajnokságok színhelyei és a magyarok helyezései:

1926 Budapest: 1.
1927 Bologna: 1.
1931 Párizs: 1.
1934 Magdeburg: 1.
1938 London: 1.
1947 Monte-Carlo: 1.
1950 Bécs: a magyar együttes nem vett részt az Eb-n
1954 Torinó: 1.
1958 Budapest: 1.
1962 Lipcse: 1.
1966 Utrecht: 5.
1970 Barcelona: 2.
1974 Bécs: 1.
1977 Jönköping: 1.
1981 Split: 3.
1983 Róma: 2.
1985 Szófia: 5.
1987 Strasbourg: 5.
1989 Bonn: 9.
1991 Athén: 5.
1993 Sheffield: 2.
1995 Bécs: 2.
1997 Sevilla: 1.

NŐK:


A-csoport: Magyarország, Oroszország, Spanyolország, Németország.
B-csoport: Hollandia, Olaszország, Görögország, Franciaország.

A csoportmérkőzések:

szeptember 4., szombat: Magyarország-Oroszország 18.15
5., vasárnap: Magyarország-Németország 15.45
6., hétfő: Magyarország-Spanyolország 18.15

Az Eb további menetrendje:

szeptember 8., szerda: 2. és 3. helyezettek keresztbe játszása az elődöntőbe jutásért 17.00 és 18.15
9., csütörtök: elődöntők 17.00 és 18.15
10., péntek: a 3. helyért 17.00, döntő 18.15

Az eddigi Európa-bajnokságok színhelyei és a magyarok helyezései:

1985 Oslo: 2.
1987 Strasbourg: 2.
1989 Bonn: 2.
1991 Athén: 1.
1993 Sheffield: 3.
1995 Bécs: 2.
1997 Sevilla: 5.

Vízilabda Eb 1999
Benedek nélküli Európa-bajnokság, előny Olaszországnál

Szeptember 2-11. között rendezik Firenzében a 24. férfi vízilabda Európa-bajnokságot. A nők 8. kontinensvetélkedőjére szeptember 4-től 10-ig szintén Olaszországban, a Firenzéhez közeli Pratóban kerül sor. A magyar férfiválogatottból eltiltása miatt hiányozni fog a világ egyik legjobb játékosa, Benedek Tibor, akinek a játékjogát épp az olasz szövetség vonta be.

Benedek bal keze biztosan hiányozni fog

- Sok sikert kívánok a magyar válogatottnak, és az a véleményem, hogy nélkülem is jó szereplésre képes az Eb-n - mondta Benedek Tibor, miután szerdán délelőtt az Európai Úszó Liga doppingvétség miatt felfüggesztette játékjogát, majd este eldőlt: ügyének folytatása lesz, büntetéséről később határoznak.

Szerdán este elhangzott nyilatkozatában a vízilabdázó bírálta a sajtót: "Még a kontrollvizsgálat előtt kitudódott a nevem, és Magyarországon hittek az olasz lapoknak" - panaszolta a 27 éves, 263-szoros válogatott játékos.

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingellenes vizsgálóbizottsága szerdán háromórányi tanácskozás után az Olasz Úszó Szövetség hatáskörébe utalta a döntést a játékosok elmarasztalásával kapcsolatban, ugyanakkor kérte, hogy "csökkentsék a minimumra a büntetést". A CONI úgy találta, hogy a klubokat, köztük Benedek csapatát, az INA Assitalia Romát nem terheli felelősség az ügyben. Annak ellenére, hogy a pozitív eredményeket hozó doppingtesztet az olasz bajnokság egyik elődöntője (június 26., Roma - Florentia) után végezték el.

A jugoszláv válogatott is elvesztett egy értékes játékost, és a Roma idegenlégiósa, a jugoszláv Vladimir Vujasinovics is nagyon csalódottan nyilatkozott: "Számomra az Európa-bajnokság befejeződött, még mielőtt elkezdődött volna." Vujasinovics azt mondta, hogy nagyon sajnálja a történteket, de az részét képezi a sportvilág rossz oldalának. "Olyan hiba, amelyet nem lehet orvosolni szankciók nélkül. Én valójában nem is vártam más döntést" - ismerte el.

A CONI szerdai esti döntés nélküli állásfoglalása nem befolyásolta a két játékos távolmaradását a firenzei Európa-bajnokságról, mert az Európai Úszó Liga már az Eb délelőtti technikai értekezletén törölte őket a résztvevők listájáról.

A doppingügyet érdemben nem kommentáló olasz sajtó főleg azt emelte ki, hogy a jugoszláv Vujasinovics nem tartja magát összeesküvés áldozatának, Benedek viszont bírálja a sajtót, mert túlságosan felfújta az ügyet.

A La Gazzetta dello Sport szerint mindazonáltal az, hogy az Európai Úszó Liga a kizárással nem várta meg az Olasz Olimpiai Bizottság döntését "olyan kisebbfajta eljárásjogi melléfogás, amelyet jobb lett volna elkerülni".

Az olaszok győzelmi esélyei tovább nőttek

Ratko Rudicsnak és az olasz válogatottnak nagyon jól jött a két játékos eltiltása, hiszen vetélytársaik gyengülésével a torna első számú esélyeseivé léptek elő. A hazai pályán természetesen győzelemre törekvő olaszok edzője ugyanakkor azt mondta, hogy a doppingügy kárt okoz az egész vízilabdasportnak, ezért soha eszébe sem jutott, hogy bármiféle előnyt kovácsoljon külföldi sztárjátékosok esetleges eltiltásával összefüggésben. Rudics nem feltételezi, hogy bármely játékos is szándékosan doppingolt volna, szerinte csakis felületességről vagy a vízilabdasportban még gyakori tájékozatlanságról lehet szó.

Az olasz csapat edzője szerint egyébként Benedek távolléte nem gyakorol majd döntő befolyást a magyar válogatott szereplésére. "Európában az elmúlt húsz évben mindig a szervezett csapatjáték, a kollektíva győzött, sohasem egyéni játékos, bármilyen nagy formátumú is legyen. Magyarország bővelkedik kiváló tehetségű vízilabdázókban. Nem hiszem, hogy a magyar csapat túlzottan megsínylené Benedek hiányát" - mondta a Corriere dello Sport című újságnak. A magyar és az olasz nemzeti csapat egyébként azonos csoportban kezdi az Eb-t, sőt rögtön az első mérkőzésen találkoznak.

Rudics óva intette az olaszokat, hogy egy, a Benedek távolléte által meggyengített és már eleve megvert magyar csapatra számítson. Felidézte, hogy a jugoszláv válogatott vezetőjeként 1986-ban a világ legjobb játékosát veszítette el a kézsérült Bebics személyében, és a helyére bevitt Vicseviccsel az általános hitetlenkedés közepette is győzelemre vitte a csapatot a világbajnokságon. "Egy jelentős játékos távolléte jobb teljesítményre ösztönözheti a csapatot" - mondta, külön hangsúlyozva Fodor szervezői tehetségét.

A magyar és a jugoszláv játékos kizárása mindazonáltal megnövelhette az olaszok győzelmi esélyeit - engedi sejteni a Corriere della Sera, rámutatva, hogy Bartolo Consolo, az Európai Úszó Liga (olasz) elnöke, az Olasz Úszó Szövetség egykori vezetője szerdán "táncra perdült" a római Foro Italicóban, a CONI székhelyén.

Az Olasz Olimpiai Bizottság szerdán az Olasz Úszó Szövetség Alfonso Picone ügyvéd vezette fegyelmi bizottsága elé utalta az ügyet, miután az Európai Úszó Liga egy nappal az Eb előtt már döntött Benedek és Vujasinovics kizárásáról. A CONI doppingbizottsága nem feltételezett rosszhiszeműséget a játékosokról, de megállapította felelősségüket legalábbis abban, hogy nem tájékozódtak kellően az előírásokról és nem konzultáltak kluborvosukkal.

A magyar férfiak az A csoportba kerültek, ahol Olaszország, Horvátország, Görögország, Szlovénia és Szlovákia lesz az ellenfelük. A másik ágon Jugoszlávia, Oroszország, Spanyolország, Hollandia, Románia és Németország küzd a továbbjutásért.

Mindkét csoportból az első négy helyezett jut a második fordulóba, ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. Az Európa-bajnok olimpiai részvételi jogot szerez.

A férfiak kontinensvetélkedőjét 24. alkalommal rendezik meg, Magyarország 1950 kivételével valamennyi Európa-bajnokságon részt vett. Először az első Eb-n, 1926-ban Budapesten, utoljára legutóbb, 1997-ben Sevillában lett aranyérmes a magyar válogatott, 1966 előtt minden kontinensbajnokságot - melyen elindult - Magyarország nyert meg. Az Eb-k története során a magyar csapat tizenkétszer végzett az első, négyszer a második és egyszer a harmadik helyen.

A nőknél nyolc együttes méri össze tudását. A magyar csapat az A csoportban Oroszország, Spanyolország és Németország társaságában játszik, a B csoportba Olaszország, Hollandia, Görögország és Franciaország kapott besorolást.

A csoportgyőztesek automatikus résztvevői az elődöntőnek, míg a második és harmadik helyezettek keresztbe játszással döntenek a négy közé jutásról.

A nőknél eddig hét Európa-bajnokságot rendeztek, Magyarország egyszer végzett az első helyen (1991, Athén), és négyszer lett ezüstérmes. A csapat leggyengébb eredménye egy 5. hely volt (1997, Sevilla).

[origo], 1999. szeptember 2.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK