FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Döntetlen a házigazdák ellen

Az olaszországi Firenzében csütörtökön délután megkezdődött a 24. férfi vízilabda Európa-bajnokság. A magyar együttes késő esti első mérkőzésén - amely előrehozott döntőnek is nevezhető - a házigazda Olaszország ellen végig vezetett, ám a végjátékban drámai küzdelemben elvesztett egy pontot.

Az utolsó edzését a házigazdák elleni találkozó előtt a magyar válogatott félórás késéssel kezdte, mert az olaszokkal azonos időpontban kaptak edzéslehetőséget, és a medence "elosztása" helyett - a két kapitány megegyezése alapján - mindkét együttes fél órát gyakorolt az egész pályán. Amig a házigazdák a parton figyelték a magyarokat, addig csak kapuralövés szerepelt a programban, miután az olaszok bementek átöltözni, a magyarok áttértek az emberhátrányos védekezési variációk gyakorlására.

Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint ez azért volt fontos, mert az este fél 10-kor kezdődő mérkőzésen számítani lehetett arra, hogy nagyon sokszor kerülnek majd emberelőnybe az olaszok, ezért döntő jelentőségű lesz a védekezés hatékonysága.

Ha csak a statisztikát vette figyelembe valaki az Eb-rajt előtt, akkor a nyitómeccsen a magyarok voltak az esélyesek. Az eddigi 23 Európa-bajnokság 1926 óta íródó történetében ugyanis mindössze háromszor fordult elő, hogy a rendező ország válogatottja végzett az első helyen: 1926-ban és 1958-ban Magyarország nyert Budapesten, 1989-ben Németország Bonnban tudott házigazdaként aranyérmet nyerni.

Olaszország - Magyarország 7-7 (1-1, 1-3, 2-1, 3-2)
Firenze, 4000 néző, játékvezetők: Fernandez (spanyol), Simons (belga)
Olaszország: Attolico - Binchi, Bencivenga, R. Calcaterra, Angelini 1, Sottani, Silipo 3; cserék: Postiglione, A. Calcaterra, Vittorioso, Mangiante, Gerini, Ghibellini 3
Magyarország: Kósz - Tóth F., Varga Zs., Kásás, Kiss G. 1, Fodor, Steinmetz B. 2; cserék: Märcz 1, Vári 1, Kiss Cs., Vincze, Molnár T. 2, Biros
Emberelőny/gól: 7/4, illetve 8/5

Rendkívül idegesen kezdett mindkét csapat. Az együttesek keményen, de sportszerűen védekeztek. A magyar válogatott öt és fél perc elteltével szerezte meg a vezetést, amire a házigazdáktól, előnyből Silipo válaszolt tíz másodperccel a játékrész vége előtt.

A második hét percben sem lehetett a szigorú védők között a centereket megjátszani, ezért távoli lövésekkel próbálkoztak a játékosok. Előbb Vári, majd Ghibellini lőtt messziről szép gólt. Ma:rcz emberelőnyből megint a magyaroknak szerzett vezetést. Egy perccel a dudaszó előtt Steinmetz emberelőnyből növelte kettőre az előnyt (4-2).

A harmadik negyed legszebb alakítása Kósz nevéhez fűződik: a kapus Angelini közeli húzását ütötte ki a jobb alsó sarok elől, Molnár pedig előnyből 5-2-re alakította az eredményt. A házigazdák azonban nem adták fel, és fél percen belül Angelini, illetve Silipo révén egy gólra felzárkóztak.

A negyedik hét percben Ghibellini előnyből egyenlített, de a következő akcióból Kiss G. megint a magyar együttesnek szerzett vezetést, Silipo azonban szép lövéssel újra egyenlített. Drámaian alakult az utolsó négy perc. Molnár előnyből szerzett vezetést a magyaroknak, de Ghibellini ismét létszámfölényes helyzetből egyenlített, lövése Kósz kezéből pattant a kapuba (7-7). Egy perccel a vége előtt az olaszok a vezetést is megszerezhették volna, azonban a felső kapufa mentett. Fél perccel a végső dudaszó előtt a magyar együttes szerezte meg labdát, gólt azonban nem sikerült lőni, Kásás egy másodperccel a vége előtt szintén a felső lécet találta el.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Jól játszottunk, elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Egy kicsit balszerencsések voltunk, egy kicsit a körülmények sem kedveztek nekünk, ezért lett döntetlen a vége, de elkeseredésre semmi okunk. Ha a csapat a többi mérkőzésén is így fog játszani, támadásban, védekezésben is ilyen fegyelmezett teljesítményt nyújt, akkor reális esélyünk van arra, hogy elérjük az Eb előtt kitűzött célunkat, azaz megvédjük kontinensbajnoki címünket.

A Görögország-Szlovénia mérkőzéssel kezdődtek meg a magyarok csoportjában az Európa-bajnokság küzdelmei. A görög csapat az esélyeknek megfelelően győzelemmel mutatkozott be, hasonlóan a horvát együtteshez, amely Szlovákiát győzte le.

A csoport: Görögország-Szlovénia 9-5, Horvátország-Szlovákia 9-7

A csoport állása az 1. forduló után: 1. Görögország 2 pont (9-5), 2. Horvátország 2 (9-7), 3. Magyarország és Olaszország 1-1 (7-7), 5. Szlovákia 0 (7-9), 6. Szlovénia 0 (5-9).

A B csoport nyitó találkozóján az olimpiai és világbajnok spanyolok fölényesen megnyert első negyed után a vártnál valamivel szorosabb küzdelemben győztek a németek ellen. A másik két mérkőzés is a papírforma szerint alakult, Oroszország és Jugoszlávia nyert Hollandia, illetve Románia ellen. A magyar válogatott mellett két játékvezető is bemutatkozott az Eb első fordulójában: az orosz-holland találkozón Kiss Ottó, a jugoszláv-román mérkőzésen Császár György volt az egyik bíró.

B csoport: Spanyolország-Németország 9-4, Oroszország-Hollandia 10-7, Jugoszlávia-Románia 7-5

A csoport állása az 1. forduló után: 1. Spanyolország 2 pont (9-4), 2. Oroszország 2 (10-7), 3. Jugoszlávia 2 (7-5), 4. Románia 0 (5-7), 5. Hollandia 0 (7-10), 6. Németország 0 (4-9)

[origo], 1999. szeptember 2.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK