FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Szlovénia kipipálva, Horvátország következik

Második Eb-mérkőzésén a magyar válogatott a papírformának megfelelően magabiztosan győzte le Firenzében az újonc Szlovéniát, amely ellen 8-0-ra is vezetett és végül 11-3-ra nyert. Szombaton a csoport második rangadóján a horvátok ellen szállnak medencébe a Kemény-fiúk.

A magyar együttes délelőtti edzésén már senki sem foglalkozott az olaszok elleni (7-7) csütörtöki nyitótalálkozóval. Pavlik Gábor, az együttes orvosa elmondta, hogy a házigazdák ellen senki sem szenvedett komolyabb sérülést, egyedül Steinmetz Barnabás kapott egy ütést a gyomorszájára, ezért ő reggel még egy kicsit nehezebben lélegzett, de a délutáni összecsapásig rendbe fog jönni.

Kemény Dénes szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy nem fog a csapat taktikázni, hanem igyekszik a lehető legnagyobb különbséggel legyőzni a szlovéneket, akik először szerepelnek a kontinensbajnokságon, a csütörtöki bemutatkozásuk nem a legjobban sikerült: 9-5-re kikaptak a görögöktől.

A szakember biztos volt benne, hogy a "magyar csoport" péntek esti slágermeccsén a horvátok nem kapnak ki az olaszoktól. Mint mondta: abban bízik, hogy az olaszok legalább egy pontot vesztenek a horvátokkal szemben, és akkor a magyar együttes megszerezheti a csoportelsőséget, amennyiben szombaton nyer Horvátország ellen.

Magyarország-Szlovénia 11-3 (4-0, 0-0, 4-1, 3-2)
Firenze, 300 néző, bírók: Röbeck (német), Radjenovic (jugoszláv)
Magyarország: Kovács - Varga Zs. 1, Kásás T. 2, Vári 1, Kiss G. 2, Fodor 1, Steinmetz B. 1; cserék: Tóth F., Märcz, Kiss Cs., Vincze 1, Molnár 2, Biros
Szlovénia: Belofastov - Seljak, Petranovic, Bukovac, Vezijak, Troppan, Stromajer 1; cserék: Hajdinjak, Homovec, Nastran 2, Podvrscek, Glaic, Balderman
Emberelőny/gól: 6/5, ill. 6/2

Három percig tartotta magát a szlovén válogatott, a következő 180 másodperc során azonban gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés: a magyar játékosok négyszer találtak be Belofastov kapujába. Kiss G. kétszer, Molnár és Steinmetz egyszer-egyszer késztette megadásra a szlovén hálóőrt.

A második hét percben a szlovének előtt adódott az első gólszerzési lehetőség, de Stromajer emberelőnyből a kapufát találta el. A másik oldalon Kásás kétszer is felső lécet találta telibe, így ez a játékrész gól nélkül telt el.

A harmadik játékrészben már 26 másodperc után megszületett az újabb magyar gól: Kásás 4 m-esből végre betalált, fél perccel később Vári előnyből már 6-0-ra alakította az eredményt. A negyed közepén Fodor, az utolsó percben Vincze növelte a magyar előnyt (8-0). A szlovén csapat első gólját Nastran szerezte tíz másodperccel a dudaszó előtt.

A befejező negyed első gólját ismét Nastran szerezte, de nem késett sokáig Molnár válasza sem, majd a magyar csapat ezt a szakaszt is megnyerte.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Nehezebb mérkőzésre számítottam, de természetesen nem bánom, hogy ilyen biztosan nyertünk. Elkerülhető gólokat kaptunk és támadásban is lőhettünk volna többet, ha a játékosok jobban odafigyelnek a befejezéseknél. Nagyon örülök, hogy az emberelőnyös helyzeteket jó százalékkal használtuk ki, és bízom benne, hogy ez így marad az Eb végéig.

További eredmények:
A csoport:
Görögország-Szlovákia 8-3, Horvátország-Olaszország 7-6
A csoport állása: 1. Görögország 4 pont (17-8), 2. Horvátország 4 (16-13), 3. Magyarország 3 (18-10), 4. Olaszország 1 (13-14), 5. Szlovákia 0 (10-17), 6. Szlovénia 0 ( 8-20).
B csoport: Németország-Románia 5-3, Oroszország-Jugoszlávia 9-8, Spanyolország-Hollandia 11-8
A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont (20-12), 2. Oroszország 4 (19-15), 3. Jugoszlávia 2 (15-14), 4. Németország 2 ( 9-12), 5. Románia 0 ( 8-12), 6. Hollandia 0 (15-21).

A magyar válogatott szombaton 20.15 órakor Horvátországgal találkozik a 3. fordulóban. A két csapat eddig háromszor játszott egymás ellen az Európa-bajnokságokon, kétszer a magyarok nyertek, egyszer döntetlen volt az eredmény. Két évvel ezelőtt Sevillában a csoportmérkőzések során a két csapat 7-7-re végzett egymással.

Szombaton kezdődik Pratóban a nők kontinensbajnoksága is, a magyarok első ellenfele 18.15 órakor Oroszország lesz. A korábbi kontinensvetélkedőkön Magyarország kétszer nyert, míg egy alkalommal orosz siker született. Utoljára 1995-ben Bécsben találkozott egymással a két együttes, akkor a magyar csapat győzött 11-8-ra.

[origo], 1999. szeptember 3.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK