FONTOS


 

Összeállt a pólós világbajnoki csapat

Bilbaóba, a fukuokai világbajnokság előtti egyetlen felkészülési tornájára utazik csütörtökön a vízilabda-válogatott. Kemény Dénes szövetségi kapitány 13 játékost visz Spanyolországba, és ha valami nem jön közbe, ugyanez a csapat indul a vb-n is.

Két hete volt a magyar férfi vízilabda-válogatottnak és Kemény Dénes szövetségi kapitánynak arra, hogy a budapesti EB után regenerálódjon. Péntektől már Bilbaóban szerepel nemzetközi tornán a csapat - a házigazda spanyolok mellett az oroszokkal és a románokkal -, aztán szinte csak csomagolni jönnek haza a játékosok, mert július 19-én már Japánban, Fukuokában kell vízbe szálllniuk a világbajnokság első csoportmeccsén, Kazahsztán ellen. Bilbaót követően három nap pihenő, majd ötnapos edzőtábor zárja a felkészülést. A kapitány tegnap mondta ki a végső szót, legalábbis az utazásra jelölt játékosok, a bilbaói keret összetételét illetően. Nem volt könnyű helyzetben, hiszen a vb-re csak 13 pólós utazhat, s így a szokásos 15 vízilabdázó helyett célszerűnek látszott, ha már most is kettővel kevesebb alkotja a keretet.

Az olimpiai bajnokok közül Märcz Tamás marad itthon, az EB-n szereplő csapatból pedig Kiss Csabát hagyta ki Kemény. Varga Tamás viszont a kontinensbajnokság után is kerettag maradt. "Mint a legtöbb személyi döntést, a mostanit is nehéz volt meghozni - mondta a kapitány -, s egyáltalán nem volt fájdalommentes a névsor összeállítása. Felmentést azonban nem kaphattam, mert a vb-re sem növelhetem a keret létszámát. Az elmúlt napok edzésein úgy láttam, hogy a tegnap kijelölt pólósok vannak a legjobb formában, s ezért maradt ki most Märcz és Kiss Csaba. Azt tervezem, a spanyolországi tornán mindenkinek adok majd elég játéklehetőséget, de ha senki nem sérül meg, illetve ha valami drámai visszaesés nem következik be a játékosok formájában, akkor ez lesz a világbajnoki csapatunk is."

Bilbao a formába hozás utolsó lehetősége, s a kapitány is úgy véli, ennek érdekében kellett elvállalni az ottani részvételt is. "Az EB alatt, de különösen a kontinensbajnokság második felében tapasztalt fáradtság, pszichikai kimerültség úgy tűnik elmúlt - mondta Kemény Dénes -, kedden már mindenkit frissnek láttam. Örülök, hogy eltűnt a Margitszigeten szinte mindenkin érződő bénító stressz, s az edzéseken csak jót tapasztaltam. De hát tudom én is, egészen más az, ha egymás között vagyunk, mint amikor tétmeccset játszunkÉ"

A bilbaói és a várható vb-csapat: Kósz, Szécsi, Benedek, Biros, Fodor, Kiss G., Kásás, Molnár, Steinmetz, Székely, Varga T., Varga Zs., Vári.

Kitüntetés a pólósoknak

A budapesti győzelemnek különleges súlya van - mondta Vojislav Kostunica jugoszláv elnök, amikor kitüntette a jugoszláv Európa-bajnok vizipóló csapatot.

Nehéz körülmények között, az ország számára rendkívül fontos pillanatban született a győzelem, remélem, hogy a világbajnokságon megismétlitek ezt a sikert - hangzott az államfői jókivánság.

Az Európa-bajnokok szerdán Moszkván keresztül Hongkongba repülnek, ahol a vb előtt egy tornán vesznek részt, többek között Kína és az Egyesült Államok együttesének társaságában.

Katona Horváth János , Magyar Hírlap 2001.07.04.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK