FONTOS


 

Négy pólóssiker, két továbbjutás

Jól kezdődött a szombat, majd a vasárnap is a vízilabda vb-n a magyar válogatottaknak, s még jobb volt a két nap befejezése. Az olimpiai bajnok férficsapat Görögország és Németország legyőzése után a középdöntőbe jutott, az EB-első nők pedig előbb Japánt verték meg, majd a Sydneyben aranyérmes ausztrálokat. Ők gyakorlatilag már az elődöntőben érezhetik magukat, mert az odakerülésért a náluk sokkal gyengébb Kazahsztánnal pólóznak.


Az asztrál Bronwyn Mayer (halra) harca Tiba Zsuzsannával
Fotó: Eriko Sugita (Reuters)
A hölgyeké az elsőbbség, és - bár a férfivízilabda-válogatottra sem panaszkodhatunk - most, a fukuokai világbajnokságon ők vannak egy lépéssel közelebb a végcélhoz. Igaz, a női torna résztvevőinek száma is meghatározta ezt, de a legfontosabb az, hogy a tegnapi győzelem után lényegében az elődöntőben érezheti magát Faragó Tamás Európa-bajnok csapata. Az oda kerülésért Kazahsztánnal játszik, s ellene félkézzel pólózva is győzelmi esélye lenne.
A házigazda Japán elleni, szombati iskolajáték után (9:3) tegnap az olimpiai bajnok Ausztráliát is legyőzte a magyar válogatott. Faragó pihenőt vezényelt Sós Ildikónak Japán ellen, és jól tette, mert a remek kapus tegnap a csapat legjobbja volt, s elsősorban neki köszönhető a győzelem. Görgényi István, az ausztrálok kapitánya is kapust cserélt, s ő sem bánta meg, mert Knox volt a mezőny második legjobbja. Bár az is igaz, a magyarok szinte minden helyzetből eltalálták vagy őt, vagy a kapufát, s ha kicsit jobban céloznak, nem ússza meg ennyivel. A szoros ausztrál emberfogás kicsit megzavarta a mieinket, de az utolsó negyedben az ellenfél már nem bírta erővel, és így végre eldönthettük a meccset. Megtehettük volna előbb is, mert sok helyzetünk volt. A kapufákat ugyan a balszerencsére is lehet fogni, az emberelőnyös helyzetek kihagyását azonban semmiképp. Hétből egyszer sem tudtak gólt dobni a lányok, ami a csapat dicsérete ellenére is figyelmeztetés a továbbiakat illetően. A magyarok utolsó csoportmeccsükön, ma hajnalban Hollandiával találkoztak.
Nem panaszkodhattak a bírókra a görögök, hiszen a férfitornán jórészt nekik köszönhették, hogy a biztos magyar vezetést kis híján ki tudták egyenlíteni. Nekik ugyan a döntetlen sem lett volna igazán jó a németek elleni vereség után, de azzal legalább halvány reményük maradt volna. így viszont az is elszállt. Az olimpiai bajnok Kemény-csapat ugyanis rég játszott olyan jól, mint szombaton. A harmadik negyedben, 9:5-nél azt hittük a szebbnél szebb gólok, Kásás remeklése és Kiss Gergely parádéja után, hogy majd nem lesz szükség Szécsi kapus bravúrjaira. De kellettek, mert a Vuletic, Legare duó mindent megengedett a görögöknek, s mindent lefújt ellenünk. A horvát és a kanadai bíró azonban hiába "igyekezett", mert a döntő pillanatokban mindig akadt egy-egy magyar, aki helyrebillentette lelki egyensúlyunkat.
Tegnap, a németek ellen így igazából már nem volt tét, de a várt biztos győzelmet azért nem lett volna szép elpackázni. Az apró magyar kisiklások ugyan egyszer-egyszer közel hozták az ellenfelet, ám a vége olyan lett, amilyet vártunk. A középdöntőben, a tizenkettőben van tehát a csapat, ahol a mi hatos csoportunkban előbb - kedden - Szlovákia, majd Olaszország és Jugoszlávia ellen folytatja a vb-t.

Női vízilabda vb, B csoport: Magyarország-Ausztrália 4:3. Magyarország: Sós - Sipos, Pelle (2), Stieber, Drávucz, Tiba, Valkay Á. (2). Csere: Rédei, Primász, Szremkó, Valkay E. Az állás: 1. Magyarország 8, 2. Kanada 6, 3. Ausztrália 4 (26:18), 4. Görögország 4 (23:24).
Férfiak, B csoport: Magyarország-Görögország 11:10. Magyarország: Szécsi - Fodor (1), Steinmetz, Kásás (3), Kiss G. (1), Molnár (2), Benedek (1). Csere: Vári (1), Varga Zs. (1), Székely, Biros, Varga T. (1). Magyarország-Németország 14:7. Magyarország: Kósz - Steinmetz (1), Fodor (1), Kásás (2), Benedek (3), Molnár (2), Kiss (2). Csere: Székely (1), Biros (1), Vári (1), Varga Zs., Varga T.

Katona Horváth János, Magyar Hírlap 2001.07.23.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK