FONTOS


 

Kemény Dénes véglegesítette a fukuokai világbajnokságra utazók névsorát
Ez lesz-e a szerencsés 13-as?


Kemény Dénes, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya ugyanazt a tizenhárom játékost nevezte a fukuokai világbajnoki tornára (július 19-29.), akik az előző heti, bilbaói négyes tornán szerepeltek. A sydneyi olimpiai bajnok együtteshez képest egy helyen történt változás: Märcz Tamás helyére Varga Tamás került. A baszk fővárosban a románokat és az oroszokat legyőzték Kásásék (14-4, illetve 10-8), a spanyoloktól pedig 10-5-ös vereséget szenvedtek, ezzel a második helyen zártak. A legfontosabb azonban az, hogy az együttes egyre inkább formába lendül.

Talán Kiss Gergely fogalmazta meg a legelmésebben a változást: - Az Eb-n a fáradtság miatt egy agyonvert rögbicsapatra hasonlítottunk leginkább, Bilbaóban azonban már biztosabban megálltunk a lábunkon a vízben, és a kezek is jobban működtek - magyarázta a Honvéd játékosa. A második mondat első része valahogy úgy fordítható, hogy a Hajós Alfréd uszodában látott holtfáradt játékosok lábtempója már rendben van, ezért újra képesek huzamosabb ideig a bolondját járatni a gravitációval. Emellett gyorsultak is.

Így van ezzel Kásás Tamás, aki a jelek szerint újra az a pólós, aki képes másfél méter magasra kiemelkedni a vízből, onnan engedi el félelmetes bombáit.

- Valóban sokkal dinamikusabb volt a játékom, könnyebbnek éreztem magam, mint az Európa-bajnokságon, és jobban pörögtem. Nagyon jót tett az önbizalmamnak az utóbbi néhány nap, mert olyan dolgokat is sikerült újra megcsinálnom, amit a Margitszigeten nem tudtam, vagy féltem megtenni - nyilatkozta lapunknak a bilbaói napokat háromgólos mérkőzésátlaggal záró pólós.

Kásásnak jól jött a kontinensviadal után kapott három pihenőnap, annál is inkább, mivel a kedvese is megérkezett Olaszországból, így néhány napot együtt tölthetett vele. Hogy aztán egy hónapig újra sóvároghassanak egymás után. Merthogy Tamásnak van még egy kis dolga 8700 kilométerre, keletre: világbajnoki címhez segíteni a válogatottat.

Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke szerint Bilbaóban, az első két mérkőzésen már igencsak hasonlított a csapat az olimpiai bajnokra, míg a zárómeccsről elsőként a nagyszerű védekezés jutott a sportvezető eszébe. A spanyolok ellen ugyanis majdnem két negyeden át az emberhátrányos védekezést gyakorolhatták a fiúk, tekintve, hogy Varga Zsoltot csere nélkül állították ki a harmadik hét perc elején. A sportnapilap tudósítása szerint ezek után 19 támadásból tizenkettőt kivédekezett a magyar gárda. Erre reagálva jegyezte meg Kiss Gergely: - Többet gyakoroltuk hátrányban a védekezést, mintha megkértük volna a spanyolokat, tartsunk egy edzést csak ebből a célból.

Kemény Dénes tegnap véglegesítette a világbajnokságra utazó keretet, amely a következő: Szécsi, Kósz - kapusok; Benedek, Biros, Fodor, Kásás, Kiss G., Molnár, Steinmetz, Székely, Varga Zs., Varga T., Vári. A kapitány így kommentálta elhatározását: - Azért döntöttem mellettük, mert a bilbaói tornán egyértelműen javuló formát mutatott a csapat a budapesti Eb-hez képest. Örvendetes, hogy néhány kulcsjátékos is kezdi régi önmagát idézni.

A biztató jelek ellenére vár még némi munka a csapatra Szöulban is, ahol a horvát és - a legfrissebb információk szerint - a dél-koreai (!?) válogatott társaságában péntektől jövő keddig edzőtáborozik (és akklimatizálódik) a Kemény-legénység, mielőtt átkel (persze légi úton) a Japán-tengeren, s megérkezik Fukuokába, ahol 19-én, magyar idő szerint délelőtt 10 órakor játssza első mérkőzését Kazahsztán ellen.

A játékosok Bilbao után három nap szabadságot kaptak, csütörtök délben Kemény Dénes tart még egy edzést, késő délután pedig a csapat elindul Szöulba.

Kocsi Tibor, Magyar Nemzet 2001.07.10.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK