FONTOS


 

A világbajnoki rajt előtt öt napot tölt Szöulban a magyar férfi vízilabda-válogatott
Még egyszer összeszorítani a fogakat


Elutazott a fukuokai világbajnokságra a magyar férfiválogatott. Na persze nem egyenesen Japán legdélibb szigetére, Kjúsúra - amelynek legnagyobb városában, Fukuokában rendezik július 16-29. között a 9. "vizes" vb-t -, hanem csak Szöulba, ahol öt napot szán akklimatizálódásra Kemény Dénes szövetségi kapitány.

Minden játékos egészségesen jelent meg tegnap a magyar férfiválogatott világbajnokság előtti utolsó hazai edzésén, a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában. A délig tartó gyakorláson főként a medence két partja közötti "föl-le úszkálással" és medicinlabdázással töltötték az időt legjobbjaink. Kemény Dénes szövetségi kapitány a bilbaói nemzetközi torna után három nap szabadságot adott a fiúknak. Az Eb-bronzérmes kompánia egy része odahaza, a családjával töltötte ezt az időt, míg néhányan a Balaton-partot választották a szellemi és testi feltöltődés helyszínéül.

Tagadhatatlan, a pihenés meglátszott a fiúk úszóteljesítményén is, legalábbis Kemény mérte, s rövid kommentárjában jónak nevezte az időket: "Határozottan javultak az Eb óta" - mondta.

Amúgy a kapitány nem volt olyan friss, mint a játékosai. A kedélyállapotát firtató kérdésre tréfásan csak annyit mondott: "Rosszul aludtam, de talán meg tudom oldani a kialvatlanság okozta problémát, ha időben kiérek délután a repülőtérre."

Persze a "flottaparancsnok" időben ott volt Ferihegyen, ahonnan a válogatott tegnap elindult a dél-koreai fővárosba. Szöulban öt nyugodt napot töltenek Kásásék, kikerülve a magyar sajtó és a közvélemény "hatósugarából".

"Úgy gondolom, így nem lesz olyan nehéz az edzésekre koncentrálni, legalábbis könnyebb, mint idehaza. Megpróbáljuk az öt nap alatt kijavítani azokat a rendszeresen visszatérő hibákat, amelyeket bárki megfigyelhetett akkor, amikor rosszul játszottunk a budapesti Európa-bajnokságon" - fűzte hozzá Kemény Dénes.

A magyar válogatott összesen nyolc mérkőzést játszik Fukuokában, az utolsót remélhetőleg július 29-én, magyar idő szerint 8.30-kor - ekkor rendezik ugyanis a vb-torna döntőjét.

"Lesz néhány kritikus mérkőzésünk a nyolcból, amelyeken a kiélezett helyzetekben apróságnak látszó mozzanatok dönthetnek - folytatta a kapitány. - Ha a jelenleg átlagos fizikai állapotban lévő csapat eljut egy olyan szintre, hogy a játékosok többsége a valós tudásának legalább a hetvenöt-nyolcvan százalékát tudja nyújtani, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy ezekből a kritikus szituációkból mi kerüljünk ki győztesen."

Márpedig az Európa-bajnoki bronzérem után a magyaroknak kellene felülkerekedniük ezekben a helyzetekben, hiszen a legtöbben világbajnoki címet remélnek a csapattól. Annál inkább is, mivel a Kemény-féle kompánia nyert már olimpiát, kétszer Eb-t, Világkupát, világbajnokságot azonban nem. Legutóbb 1998-ban az ausztráliai Perthben újdonsült kontinensbajnokként állt a siker kapujában a válogatott, de a spanyolok a döntőben 6-4-re legyőzték Benedekéket. Ezúttal azonban nem csak az éremkollekció teljessé tételéről van szó (arról nem is beszélve, hogy 1973-ban Belgrádban volt utoljára világbajnok Magyarország), hanem elsősorban arról, hogy ezt a gárdát a hazai közvélemény továbbra is a világ legjobbjának tartja, s ebbe a képbe nem férne bele két egymás után elveszített aranyérem alig egy évvel a dicsőséges olimpia után. Hogy mindez nyomasztja vagy motiválja a csapatot, arról Kemény Dénes így vélekedik: "A világbajnokság után jó ideig nem rendeznek Eb- vagy vb-szintű világversenyt, így aztán az, aki a következő három hétre, ha fogcsikorgatva is, össze tudja még szedni magát, az elégedetten, a jól végzett munka örömével lélegezhet fel augusztusban ez után az iszonyatosan kemény egy év után. Ez talán mozgósíthatja a tartalékokat a fiúkban."

A magyar válogatott jövő csütörtökön, magyar idő szerint 10 órakor Kazahsztán ellen kezdi világbajnoki szereplését.

Kemenczky, Magyar Nemzet 2001.07.13.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK