FONTOS


 

A papírforma szerint az ausztrálok, az amerikaiak és a kanadaiak is erősebbek nálunk
Faragó optimista, de a földön jár


Ma magyar idő szerint 6.45-kor lejátszotta első mérkőzését Kanada ellen a magyar női vízilabda-válogatott a fukuokai "vizes" sportok világbajnokságán. Kjúsú szigetének legnagyobb városában az úszók, a vízilabdázók, a műúszók, a hosszútávúszók és a műugrók versenyeznek az aranyérmekért. A férfiak holnap 11 órakor Kazahsztán ellen szállnak vízbe.

Seahawk - ez a neve annak a hatalmas, 22 emelet magas szállodának, amelyet a magyar férfi és női válogatott a világbajnokság alatt átmeneti otthonának tekinthet. Egyébként a részt vevő csapatok jó részét itt szállásolták el a japán rendezők.

Az Európa-bajnok női válogatott tagjai úgymond beestek a világbajnokságra. Akklimatizálódásra mindössze egy napjuk maradt, ráadásul nem afféle edzőmérkőzés várt rájuk, hiszen azzal a kanadai együttessel kellett megmérkőzniük ma hajnalban, amelyiket Faragó Tamás szövetségi kapitány a legerősebb csapatok közé sorol.

- Megmosolyogtak bennünket itt Fukuokában, hiszen a résztvevők többsége jóval a rajt előtt megérkezett, a mi gépünk pedig bő egy nappal az első csoportmérkőzésünk előtt szállt le - mondta lapunknak Faragó. - Azt mondják, ennyi idő alatt nem lehet alkalmazkodni az itteni körülményekhez, de szerintem nem biztos, hogy nekik lesz igazuk. A körülmények egyébként kitűnőek, csak hihetetlenül fülledt az idő, nyolcvan-kilencven- százalékos a levegő páratartalma.

A szakember azzal folytatta, hogy játékosai közül mindenki jó egészségnek örvend, bár kisebb sérülések azért előfordulnak. Drávucz Ritának például fáj a könyöke, Valkay Ágnes még idehaza esett el a lépcsőn, Pelle Anikó pedig karambolozott - szintén Magyarországon -, és a homloka sérült meg. Mindezek azonban nem befolyásolják a világbajnoki szereplésüket.

- Annak ellenére, hogy büszkék vagyunk az Európa-bajnoki címre, továbbra is a földön járunk, és tudjuk, hogy a világbajnokság egészen más lesz - beszélt a várakozásairól Faragó. - A papírforma szerint több csapat erősebbnek tűnik nálunk, s mivel mi vagyunk a kontinenselsők, értelemszerűen nem európai csapatokról beszélek. Nagyon jók az olimpiai bajnok ausztrálok, az amerikaiak és a kanadaiak is, arról nem beszélve, hogy a kettős formaidőzítés problémája náluk nem jelentkezett, hiszen csak a világbajnokságra kellett készülniük. Más formában tartani egy társaságot, és megint más formába hozni.

A játékosként olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet szerzett edző azért sietve hozzátette: - Optimista vagyok, mégpedig azért, mert mi Magyarországról jövünk, a sportág első számú nagyhatalmának követei vagyunk. Győzelemmel szeretnénk kezdeni a vébét, de ha kikapunk, az sem tragédia, hiszen ez a torna igazából a negyeddöntővel kezdődik. Bár nagyon nehéz csoportban vagyunk, úgy szeretnénk eljutni a nyolc közé, hogy saját magunk irányítsuk a sorsunkat, és ne másoktól kelljen függenünk.

A női torna csoportbeosztása, A csoport: Új-Zéland, Olaszország, Kazahsztán, Brazília, Egyesült Államok, Oroszország. B csoport: Japán, Ausztrália, Magyarország, Kanada, Görögország, Hollandia. A magyar válogatott programja (magyar idő szerint), csütörtök: Görögország-Magyarország (8 óra); péntek: pihenőnap; szombat: Magyarország-Japán (5.30); vasárnap: Ausztrália-Magyarország (9.15); hétfő: Magyarország-Hol-landia (4.15); szerda: negyeddöntők (3.00-9.15 óra); csütörtök: elődöntő (3-9.15); péntek: döntő (9.15), helyosztók a 3. helyért: (8.00), az 5. helyért: (6.45.)

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) véglegesen döntött a jövőre bevezetésre kerülő Világliga lebonyolításáról. Eszerint a 2001-ről elhalasztott premier során röpke öt hét alatt kilenc meccs vár a világ legjobbjaira. A csoportbeosztás a következő: A csoport: Brazília, Görögország, Olaszország, Spanyolország. B csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Horvátország, Magyarország.

A csoportokon belül mindenki játszik mindenkivel oda-visszavágót.

A hihetetlenül sűrű és szakmailag nehezen indokolható programot tekintélyes pénzdíjjal honorálja a FINA: a győztes 100, a második 70, a harmadik 50, a negyedik 30, az 5-8. helyezettek 20 ezer dollárt kap.

Kemenczky Zoltán, Magyar Nemzet 2001.07.18.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK