FONTOS


 

Széchy Tamás huszonnyolc év után csak nézője lesz az úszó-világbajnokságnak
Kovács Ági ismét mentőöv lehet


Új korszak kezdődött a magyar úszósportban, tegyük hozzá azonnal: sajnos. Mert mennyivel könnyebb volt az elmúlt két évtizedben a világversenyek előtt arról elmélkedni, hogy hány magyar versenyző szerezhet érmet. Az új évszázad első világversenyén erre csupán egyetlen magyar versenyzőnek van esélye, az olimpiai bajnok Kovács Áginak.

Az aranykorszak ugyan már az 1996-os atlantai olimpiával lezárult - öt éve Egerszegi Krisztina, Czene Attila és Rózsa Norbert nyert aranyérmet - , de 2001-ben új időszámítás kezdődött a magyar úszósportban. A kilencvenes években ez a sikersportág még azt is elviselte, hogy a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás, majd az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina visszavonult. Az elmúlt fél évben viszont az aranyásók tették le a "csákányt": a világ két legeredményesebb edzője, Széchy Tamás és Kiss László került a medencétől távolabb.

Kiss László - többek között Egerszegi, Kovács Ági és Güttler Károly mestere - hatvanévesen, önszántából határozott úgy, hogy nyugdíjba vonul, otthagyja a Spartacus sikeres úszószakosztályának vezetői edzői tisztségét, s mint szövetségi kapitány segíti a sportágat.

Széchy Tamás esete más. Az úszópápának nevezett szakember még hetvenévesen is szívesen dolgozott volna, de őt az elmúlt négy évben fokozatosan kiszorították a medence partjáról. Először a szövetségi kapitányi tisztségétől fosztották meg, utána az elnökségi tagságától - csak tiszteletbeli elnök és kapitány lett - , majd második otthonától is. A Komjádi uszodában már csak vendégként látják szívesen. A Széchy-ellenes csoport vezetője, Rátonyi Gábor az elmúlt években többször hangoztatta: az Öreg szobrot érdemel, de tisztséget, lehetőséget már nem. A gond az, hogy a szobrok nem nevelnek világbajnokokat. A Széchy uralmára panaszkodó edzők most végre felszabadultan alkothatnak, bebizonyíthatják, hogy nem csupán a fúrás, hanem a szakma mesterei is.

A világbajnokságon szereplő hét úszónk az átmenetet képviseli a dicső múlt és a bizonytalan jövő között. A csapatban helyet kapott idősebb versenyzők közül a harminchárom éves mellúszó Güttler Károly már tizenhárom éve szerepel a nemzetközi élmezőnyben, s ez példátlan teljesítmény. A gyorsúszó Zubor Attila formája rejtély, mert a volt Széchy-tanítvány az olimpia után hónapokig egyesületen kívüli lett, s csak márciusban kezdte el a kemény felkészülést. Az Egyesült Államokban edző Gáspár Zsolt és az Olaszországban készülő Horváth Péter célja a döntőbe jutás, a vegyes váltó tagjaként pedig a dobogóra is felúszhatnak.

A jövőt a tizenhat éves Risztov Éva és a tizenhét éves Bodrogi Viktor jelenti, akik az ifjúsági Európa-bajnokságon tehetségükkel kiemelkedtek a mezőnyből, mindketten négy-négy aranyérmet nyertek. Ha fejlődésük töretlen lesz, akkor a 2004-es olimpián már főszereplők lehetnek. Persze ez nem csak rajtuk és edzőiken múlik, mert ha az EPO-t és a növekedési hormont továbbra sem tudják vagy akarják vizsgálni a doppingellenőrzésen, akkor az esélyek nem lehetnek egyenlőek a világversenyeken.

A jelent Kovács Ági jelenti, aki 200 méteres mellúszásban megvédheti világbajnoki címét Fukuokában. A Spartacus versenyzője a magyar úszósport egyetlen állócsillaga, akinek a világbajnoki felkészülése nem volt olyan folyamatos és alapos, mint a korábbi években. Ez érthető is, mert az olimpiai aranyérem után kiérdemelt egy hosszabb pihenőt, majd januárban három hónapig az Egyesült Államokban tanult és edzett. Az országos bajnokságon nemzetközi viszonylatban is jó eredménnyel nyert, azonban ellenfelei formájától is függ, hogy sikerül-e győznie. Kovács Ági helyzetét nehezíti - ugyanúgy, mint a tavalyi olimpián - , Fukuokában is tőle várják, hogy aranyérmével megmentse a magyar úszósportot a vízes világbajnokságon a leégéstől. Tavaly elviselte ezt a terhet Sydneyben, az idén viszont a rövidebb felkészülés miatt nincs olyan erős állapotban, így hatalmas bravúr lenne a címvédése.

A magyar úszók programja az előfutamokban. Július 22. vasárnap. 50 m gyors: Zubor Attila, 100 m mell: Kovács Ágnes, 100 m hát: Bodrogi Viktor, Horváth Péter, 200 m pillangó: Risztov Éva. Hétfő. 100 m mell: Güttler Károly, 200 m pillangó: Bodrogi Viktor. Kedd. 200 m mell: Kovács Ágnes, 50 m hát: Horváth Péter, 200 m gyors: Zubor Attila. Szerda. 100 m pillangó: Gáspár Zsolt, 200 m vegyes: Bodrogi Viktor. Csütörtök. 200 m vegyes: Risztov Éva, 100 m gyors: Zubor Attila, 200 m hát: Bodrogi Viktor, Horváth Péter, 50 m mell: Kovács Ágnes. Péntek. 50 m pillantó: Gáspár Zsolt. Szombat. 400x100 m férfi vegyes váltó. Vasárnap. 400 m gyors: Risztov Éva.

Angolna újra a vízben. Tíz hónappal emlékezetes sydneyi szereplése után a fukuokai úszó vb-n ismét a figyelem középpontjában áll Eric Moussambani. Az egyenlítői-guineai versenyző az ötkarikás játékok történetének legrosszabb idejét érte el tavaly szeptemberben 100 gyorson: 1:52,72 perc alatt teljesítette a távot, több mint 64 másodperccel maradt el a holland Pieter van den Hoogenband világcsúcsától (47,84). - Az elmúlt hónapokban Spanyolországban készültem, sikerült 1:18 alá szorítanom az egyéni rekordomat. Vállsérülésem miatt azonban valószínűleg csak 50 gyorson állok rajthoz a vb-n - közölte az Angolnának becézett úszó.

Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2001.07.21.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK