FONTOS


 

Pólósaink veretlenek az úszó-, műúszó-, műugró- és vízilabda-világbajnokságon
Győzelem az olimpiai bajnokok ellen


Az olimpiai bajnok ausztrál válogatott 4-3-as legyőzésével továbbra is százszázalékos teljesítménnyel menetel a magyar női vízilabda-válogatott. Faragó Tamás együttese már biztosan csoportelsőként kerül a legjobb nyolc közé. A férfiak szintén a B jelű négyes élén végeztek, ők egyelőre csak a középdöntőbe kerültek. Tegnap elkezdődött az úszók versengése, a magyarok Kovács Ágnes, Risztov Éva és Horváth Péter révén három számban kvalifikálták magukat a mai döntőbe. A nap embere az ausztrál Ian Thorpe volt, aki világcsúccsal nyerte a 400 m-es gyorsúszást, majd a gyorsváltóval is diadalmaskodott.

Igaz, hogy a kilencedik "vizes" világbajnokság akkor már negyedik napja tartott, "őcsászári felsége" Akishino japán uralkodó mégis csak csütörtökön nyitotta meg hivatalosan az első Ázsiában rendezett úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda vb-t.

A tízezer férőhelyes Marine Messe uszodában megtartott ünnepség egyik lenyűgöző produkciója, Shakespeare Szentivánéji álom című művének speciális változata a japán és az európai kultúra szimbiózisát hangsúlyozta.

Az itt töltött napok élményeinek, tapasztalatainak tükrében talán már valóban közel van egymáshoz a jelenkori nyugati és japán kultúra. Ami azonban a figyelmességet, a segítőkészséget illeti, bizonyára tanulhatnánk még egyet s mást Nippon polgáraitól.

Például amikor a Tenjin nevű városközpontban megfelelő "dugót" kerestem a hordozható számítógépemhez (a japán csatlakozó ugyanis teljesen eltér az otthonitól), az elektronikai szaküzlet egyik eladója nem csupán segített a vásárlásban, hanem csapot-papot otthagyva a kísérőmül szegődött. Végül a metróállomáson búcsúzott el, miután bejárta velem a fél üzletközpontot, és még metrójegyet is segített vásárolni. Fizetségként pedig boldog volt, ha az ember kinyögött egy "köszönömöt" japánul, amely valahogy így hangzik: Arrigato go za i ma szu! (Jó barátok között persze elegendő az első szót kimondani).

A vízilabda nem túlzottan csigázza fel az itteniek érdeklődését. A férfitornának otthont adó Hakata no-Mori Center Court (egy teniszpálya küzdőterére a japánok egy uszoda méretű kádat állítottak) például olyan volt szombaton és vasárnap, mint a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda télen: üres.

Na jó, ez enyhe túlzás: a szombati spanyol - japán összecsapásra például majd ötszázan voltak kíváncsiak. Szurkolás nem nagyon volt, csak a japán tévékommentátor sikoltozott, pedig a hispánok alaposan helybenhagyták a felkelő nap országának legjobbjait (12-1).

Martin György, a magyar vízilabda-szövetség elnöke egykedvűen szemlélte a történéseket, majd megjegyezte: "Az előző héten a dél-koreaikkal játszottunk Szöulban. Azok jobban úsztak, de nem volt ilyen jó kapusuk."

Kemény Dénes szövetségi kapitány legényei még mindig nem kapták el azt a bizonyos fonalat. Nem sziporkázott a csapat sem a kazahok (7-3), sem a görögök ellen (11-10). Ez utóbbi mérkőzést például hét-nyolc góllal kellett volna nyerni. Az igaz, hogy a bírók csúnyán "megfújták" az ellenfelet, de 5-2-re akkor sem szabad elveszíteni az utolsó negyedet. Mindegy, a lényeg, hogy a németek tegnapi, 14-7-es legyőzése után - végre jól is játszott a csapat - Kásásék csoportelsőként jutottak tovább.

Az Európa-bajnok női csapat a kanadaiak, a görögök és a japánok legyőzése után tegnap a sydneyi olimpiát megnyerő ausztrálokkal mérkőztek. A találkozó érdekessége volt, hogy a kapitányi hídon két olyan magyar szakember állt, akik 1970 - 76 között csapattársak voltak a Vasasban: Görgényi István ma az ausztrál, Faragó Tamás a magyar válogatott szakvezetője.

Görgényi nemhiába volt Magyarországon az Eb alatt, jól látszott, hogy tanítványai úgy ismerik a mieinket, mint a saját tenyerüket. Ettől függetlenül majdnem végig "bűn rosszul" pólózott a Faragó-csapat, Sós azonban jól védett, sőt időnként fantasztikusan. Nullaszázalékos emberelőny-kihasználással is nyert a csapat, de nagyon kellett Valkay Ági szenzációs ejtése az utolsó negyed felénél (3-3), majd Pelle megszerezte a győztes találatot.

"Akklimatizációs problémákkal küszködünk, ez látszott tegnap a japánok és az ausztrálok ellen is. Büszke vagyok a lányokra, hogy így is nyerni tudtak. Azt hiszem, most már bejutunk az elődöntőbe" - merengett Faragó Tamás.

Férfiak, A csoport: Jugoszlávia - Olaszország 3-3, Szlovákia - Brazília 8-5, Jugoszlávia - Brazília 13-5, Szlovákia - Olaszország 5-11. A csoport végeredménye: 1. Olaszország 5 pont (20-9), 2. Jugoszlávia 5 (23-14), 3. Szlovákia 2, 4. Brazília 0. B csoport: Görögország - Magyarország 10-11 (magyar góllövők: Kásás 3, Molnár 2, Varga Zs., Varga T., Vári, Kiss G., Benedek, Fodor), Kazahsztán - Németország 6-4, Magyarország - Németország 14-7 (góllövők: Benedek 3, Kásás, Kiss, Molnár 2-2, Székely, Vári, Fodor, Steinmetz, Biros), Görögország - Kazahsztán 4-5. A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6, 2. Görögország 2 (23-24), 3. Kazahsztán 2 (13-16), 4. Németország 2 (20-28). C csoport: Oroszország - Hollandia 9-7, Egyesült Államok - Kanada 6-3, Oroszország - Kanada 14-6, Egyesült Államok - Hollandia 5-6. A csoport végeredménye: 1. Oroszország 6, 2. Hollandia 4, 3. Egyesült Államok 2, 4. Kanada 0. D csoport: Horvátország - Ausztrália 8-6, Japán - Spanyolország 1-12, Japán - Ausztrália 5-6, Horvátország - Spanyolország 4-6. A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6, 2. Horvátország 4, 3. Ausztrália 2, 4. Japán 0.

Nők, A csoport: Kazahsztán - Új-Zéland 14-4, Olaszország - Oroszország 6-13, Brazília - Egyesült Államok 2-12, Olaszország - Kazahsztán 8-6, Oroszország - Egyesült Államok 1-2, Új-Zéland - Brazília 4-7. B csoport: Ausztrália - Hollandia 7-3, Magyarország - Japán 9-3 (magyar góllövők: Drávucz 3, Stieber, Primász 2-2, Pelle, Valkay Á.), Kanada - Görögország 7-4, Hollandia - Görögország 2-5, Japán - Kanada 4-7, Ausztrália - Magyarország 3-4 (góllövők: Pelle 2, Valkay Á. 2).

Tegnap már az úszókért is szoríthattunk. A magyarok közül Zubor Attila (50 m gyors), Kovács Ágnes (100 mell), Risztov Éva (200 pillangó), továbbá Horváth Péter és Bodrogi Viktor (100 hát) volt érdekelt az elő- és középdöntőkben. A 16 közé csak Bodrogi nem jutott be, Zubor országos csúcsbeállítással tizenhatodikként éppenhogy továbblépett, Kovács negyedikként, Horváth hatodikként, Risztov ötödikként került be az esti elődöntőbe. Ahol kiderült, hogy három finalistánk lesz hétfőn. Kovács Ági előrelépett, 1:08,02-vel a második legjobb időt úszta a kínai Luo mögött. Horváth Péter háton 55,38-cal, az ötödik idővel jutott a fináléba, majd elmondta: szeretne meglepetést okozni, a mezőny ugyanis nem annyira félelmetes. "Ezt a kutyámnak úsztam, mert tudom, hogy nézte a tévét. Anyukám megígérte, hogy odaülteti" - mosolygott a fantasztikus országos csúcsot (2:09,91) repesztő, a negyedik idővel továbblépő, még ifikorú Risztov Éva, majd így folytatta: "Mindent megteszek azért, hogy holnap legalább még egy helyet javítsak. De azt sem mondom, hogy már most odaadnám az aranyérmet valakinek. Még maradt bennem egy kis tartalék." Zubor Attila hiába úszott 50 gyorson országos csúcsot (22,54), ez az idő csak a 14. helyhez volt elegendő. Döntők. Női 400 m vegyes. Világbajnok: Klocskova (ukrán) 4:36,98, 2. Bowen (amerikai) 4:39,06, 3. Caslaru (román) 4:39,33. Férfi 400 m gyors. Vb: Thorpe (ausztrál) 3:40,17 - világcsúcs, 2. Hackett (ausztrál) 3:42,51, 3. Brembilla (olasz) 3:45,11. Férfi 4x100 m gyorsváltó. Vb: Ausztrália (Klim, Callus, Pearson, Thorpe) 2:49,48, 2. Hollandia (Veens, Kenkhuis, Zwering, Van den Hoogenband) 2:50,04, 3. Németország (Herbst, Spanneberg, Conrad, Lodziewski) 2:51,93.

Hírhullámok

MONTREAL, 2005. Mustafa Larfaoui, a FINA elnöke a legjobb hollywoodi sztárokat idéző stílusban jelentette be a szombati sajtótájékoztatón, hogy a 2005-ös "vizes" világbajnokság házigazdája Montreal lesz. A háromfordulós szavazáson végül Montreal és az egyesült államokbeli Long Beach maradt talpon (Rio de Janeiro, Melbourne kiesett), s a kanadai metropolis 11-10-re győzött.

VÍZILABDA: ÚJ REGULÁK. A nemzetközi szövetség szabályváltoztatásokat hajtott végre vízilabdában. Ezek szerint a női pólósok ezentúl a férfiakéval azonos méretű játéktéren küzdenek. További változás, hogy ha egy mérkőzésen a kétszer három perces hosszabbítás után is döntetlen az állás, az aranygól helyett négyméteres lövések döntenek. Az új szabályok két hónap múlva lépnek életbe.

KÁSÁS: HABOT A TORTÁRA! Kásás Tamás, a magyar vízilabda-válogatott vezéregyénisége pénteken ünnepelte 25. születésnapját. Szombaton aztán három góllal terhelte meg a görögök hálóját. A hab azonban majd akkor kerülhet fel a szülinapi tortára, ha a Posillipo Napoli klasszisa aranyérmet szerez a csapattal a világbajnokságon.

Kemenczky Zoltán, Magyar Nemzet 2001.07.23.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK